Μπαίνουν γεωτρύπανα για υδρογονάνθρακες και σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας


 Μπαίνουν γεωτρύπανα για υδρογονάνθρακες και σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

Δεκτή έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη η αίτηση της ιταλικής ENEL για έρευνες υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για τις περιοχές; «Αρτα-Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος»

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες των υπό παραχώρηση περιοχών και στη συνέχεια το ελληνικό Δημόσιο θα απευθύνει Διεθνή Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις τρεις αιτούμενες χερσαίες περιοχές, με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένεται το αργότερο εντός του Ιουλίου.
Προθεσμία υποβολής προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους, ορίζονται οι 90 ημέρες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, από τις έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν υπάρχουν σημαντικά γεωλογικά, τεκτονικά και πολυάριθμα γεωφυσικά δεδομένα (σεισμικά, αερομαγνητικά, μαγνητοτελλουρικά, βαρυτικά κ.ά.), καθώς και εκθέσεις, τα οποία υποδεικνύουν σημαντικό αριθμό από ενδιαφέρουσες, ρηχές αλλά και βαθιές, δομές προς διερεύνηση. Από τις πηγαίες επίγειες αναβλύσεις πετρελαίου (oil-seeps), αλλά και τις γεωτρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Δυτική Ελλάδα, διαπιστώνεται η ύπαρξη ενεργών πετρελαϊκών συστημάτων. Η ανάλυση ιζηματογενών λεκανών των περιοχών της δυτικής Ελλάδας (π.χ. 'Αρτας, Βοτσαράς) αποδεικνύει την ωριμότητα των πετρελαϊκών συστημάτων υποδεικνύοντας τη δυναμικότητά τους τόσο για πετρέλαιο όσο και αέριο. Απόδειξη αποτελούν, η ανακάλυψη πετρελαίου και αερίου στο Κατάκολο (ΒΔ Πελοπόννησος), αλλά και ο εντοπισμός πετρελαίου στη γεώτρηση Αιτωλικό #1 (Αιτωλοακαρνανία).
Η ENEL TRADE SpA, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις της, λειτουργεί ως διαχειριστής στην Ιταλία μέσω της θυγατρικής της ENEL Longanesi Development, ενώ ως μέλος κοινοπραξιών διατηρεί παραχωρήσεις στην Αλγερία και στην Αίγυπτο. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ήδη αρκετά χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ENEL Green Power.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!