ΑΟΖ : Και ΥΕΘΑ και ΥΠΕΞ ο Αβραμόπουλος – Ποιες επαφές του εκνεύρισαν την Άγκυρα

GEOTRISEISΤουρκική επίδειξη δύναμης ή εκνευρισμός; Η εξήγηση για την απίστευτη ένταση των τουρκικών προκλήσεων που καλείται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται κάπου στη μέση. Η Τουρκία θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της και την δύναμή της στο Αιγαίο, θέλει να “ταλαιπωρήσει” όσο το δυνατόν περισσότερο την ελληνική στρατιωτική μηχανή που μέσα στην οικονομική κρίση έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει, αλλά από την άλλη “μαρτυρά” και την ανησυχία της για την ελληνική κινητικότητα στις χώρες της “γειτονιάς” που έχουν σχέση με την υπόθεση της ελληνικής ΑΟΖ.

Κινητικότητα η οποία εκφράζεται κυρίως από τις επαφές και τα ταξίδια που μέσα στον τελευταίο μήνα έχει κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος , ο οποίος φαίνεται ότι πλέον λειτουργεί με “διπλό καπέλο”. Αυτό του ΥΕΘΑ αλλά και αυτό του ΥΠΕΞ.

Ανατρέχοντας στο ποιους είδε και που ταξίδεψε ο Αβραμόπουλος τις τελευταίες εβδομάδες, οποιοσδήποτε μπορεί να συμπεράνει ότι το θέμα της ΑΟΖ δεν μπορεί να μην συζητήθηκε έστω και σε επίπεδο διερεύνησης προθέσεων που έχουν σημασία.

Σημαντικότερες όλων των επαφών ήταν αυτές που είχε ο Αβραμόπουλος στην Αίγυπτο.

Εκεί όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Sedky Sobhy στο Κάιρο και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Adly Mansour και τον υποψήφιο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, πρώην Υπουργό Άμυνας και αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Aρχιστράτηγο Abdel Fattah El-Sisi. Αμέσως μετά από την επιστροφή του δέχτηκε στο γραφείο του τον Πρέσβη της Αιγύπτου Ahmed El Bidewy.

Η Αίγυπτος είναι η χώρα κλειδί για την υπόθεση της ΑΟΖ. Αν τα “βρούμε” με το Κάϊρο η Τουρκία απομονώνεται, διαφορετικά το πράγμα μπλέκει.

Είχε προηγηθεί συνάντηση στο ΥΠΕΘΑ με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Zeev Elkin,παρουσία και του ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα. Και βέβαια υπήρξε και η συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Είναι ενθαρρυντικά όλα αυτά αν και είναι βέβαιο ότι η πολιτική ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας δεν βοηθά. Η πόλωση που επιδιώκεται μεταξύ των κομματικών δυνάμεων δεν μπορεί να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να μπει επιτέλους σε φάση επίλυσης ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όπως αυτό της ΑΟΖ, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τουρκικές αντιδράσεις και ένταση.

Ίσως μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής -όποιο κι αν είναι αυτό- να πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν να κατανοήσουν ότι ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις τους ,πρέπει να βρούν τον κοινό δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε χωρίς καμία έκπτωση και ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνά την χώρα σ΄ όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα. Και το θέμα της ΑΟΖ είναι ένα απ΄ αυτά.

Τέλος θα πρέπει να υπάρξει και ουσιαστική ενεργοποίηση του ΥΠΕΞ.                   http://national-pride.org/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!