Θρίλερ με την αποχώρηση Στουρνάρα: Ποια είναι τα πιθανά σενάρια -Αποφάσεις στο επόμενο δεκαήμερο

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ: ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Δύο μόλις ημέρες μετά τις εκλογές και τα σενάρια του ανασχηματισμού έχουν φουντώσει για τα καλά με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ετοιμάζουν ριζικές ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Το πρώτο όνομα που ακούστηκε ήταν αυτό του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και αμέσως ξέσπασε ένα όργιο φημών για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του, ενώ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χρέωσαν και τα αρνητικά αποτελέσματα στις εκλογές στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται.

Προανήγγειλε την αποχώρησή του και μετά διέψευσε τον εαυτό του
Μέσα σε αυτό το κλίμα και την ανεξάντλητη ονοματολογία ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται πως θέλησε να δώσει λύση, καθώς, το μεσημέρι της Δευτέρας κυκλοφόρησαν διαρροές από συνεργάτες του που τον ήθελαν να έχει αποφασίσει να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι συνεργάτες του ο υπουργός αισθάνεται στοχοποιημένος και έχει ενοχληθεί από την κριτική που δέχεται από στελέχη της ΝΔ και διαμηνύει ότι «υπό αυτές τις συνθήκες δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του».
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τον... εαυτό του, καθώς, πάλι μέσω διαρροών εμφανίζεται μεν να δηλώνει ότι «η κριτική πάντα γίνεται, αλλά μερικές φορές είναι άδικη», χωρίς, ωστόσο, να εκφράζει την επιθυμία να αποχωρήσει από το πόστο του.
Στενοί συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα, άγνωστο αν ήταν οι ίδιοι που διέρρεαν πως ο υπουργός αποχωρεί, ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζει κανονικά την δουλειά του.
Οπως, παράλληλα, αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να υπενθυμίζει ότι εκλήθη στον θώκο του υπουργού Οικονομικών από τρία διαφορετικά κόμματα για να αναλάβει, στα πρόθυρα κατάρρευσης της οικονομίας, ένα καθήκον που ουδείς άλλος επιθυμούσε. Δεν μπορούν, λοιπόν, τώρα, προσθέτει, να του αποδίδουν άλλες ευθύνες.
Ο Σαμαράς θα λάβει την τελική απόφαση -Ποια είναι τα πιθανά σενάρια
Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Αντώνη Σαμαρά, είναι προφανές ότι ο κ. Στουρνάρας δεν επιθυμεί να συνεχίσει εάν δεν έχει την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού στη χάραξη και στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που δύσκολα θα γίνει εν μέσω εσωτερικών πιέσεων για χαλάρωση όσο οδεύουμε προς την κατάθεση του επόμενου Προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η απομάκρυνση ή όχι του κ. Στουρνάρα είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψιν από τον πρωθυπουργό, αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στην παρούσα φάση οι πιθανότητες είναι συντριπτικά στο να φύγει από το υπουργείο, καθώς, δεν υπάρχει ανασχηματισμός κατά τον οποίο δεν μετακινείται ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών, αλλά τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στο επόμενο δεκαήμερο.
Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και το βασικό είναι εκείνο της αντικατάστασης ή όχι του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδας, η θητεία του οποίου λήγει στις 6 Ιουνίου. Επιπλέον, μέσα στον Ιούνιο θα υπάρξουν κρίσιμες διασκέψεις, αλλά και Eurogroup που θα είναι και οι τελευταίες στις οποίες θα έχει την Προεδρία η Ελλάδα.
Ενα άλλο ζητούμενο είναι και το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι και ένα πρόσωπο τη δουλειά και τη στάση του οποίου εκτιμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, καθώς τον θεωρούν κατάλληλο να ολοκληρώσει τις σημαντικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Εν τω μεταξύ υπάρχουν αρκετά πρόσωπα που ακούγονται ως αντικαταστάτες του κ. Στουρνάρα στο πιο δύσκολο υπουργείο. Ενα όνομα που «παίζει» είναι εκείνο του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ωστόσο, η υποψηφιότητά του δείχνει να σκοντάφτει στις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο πιο «φιλολαϊκός» Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι επίσης ένα από τα ονόματα που ακούγονται.
Ολα ξεκαθαρίζουν στο επόμενο δεκαήμερο
Παρά τη φημολογία, η λήξη της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου δημιουργεί ένα πιεστικό χρονικό πλαίσιο και τα πάντα θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Παράλληλα, από τη στιγμή που Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αποφασίσει ανασχηματισμό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνει αλώβητος ο Γιάννης Στουρνάρας που κατέχει και μια θέση με μεγάλο συμβολισμό. Αλλαγή υπουργού Οικονομικών θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως αλλαγή πολιτικής.
Από την άλλη πλευρά, ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα και η νευραλγική θέση την οποία θα πρέπει να αναλάβει επιτάσσουν την επιστράτευση ενός προσώπου με «βαρύ» όνομα που θα μπορέσει να ηγηθεί του υπουργείου.
Τέλος, εκείνο που σίγουρα θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι και ο πιθανός μελλοντικός ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς, θεωρείται απίθανο ένα τόσο σημαίνων στέλεχος της κυβέρνησης που ανέλαβε πολύ μεγάλες και δύσκολες ευθύνες, να απομακρυνθεί με το προφίλ του τσαλακωμένο.
Και η πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδας «ανοίγει» την επόμενη εβδομάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!