"Πολεμικό" σκηνικό στο Αιγαίο: Ανάπτυξη όλων των μονάδων του Στόλου κόντρα στους τουρκικούς "τσαμπουκάδες"


«Πολεμικό» σκηνικό στήνουν οι Τούρκοι βγάζοντας μεγάλες δυνάμεις, ναυτικές και αεροπορικές, στο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων και την ίδια στιγμή «απειλούν» με έρευνες νότια της Θάσου. Στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει σημάνει συναγερμός. Ήδη έχει δοθεί εντολή σε πλοία να αναπτυχθούν στο Αιγαίο, εν’ όψει και της άσκησης «Καταιγίδα 2014».
Στη μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από πλευράς Τουρκίας για την ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο ασκήσεων, της «Efes 2014» στα τουρκικά παράλια και της «Beyaz Firtina 2014» σε ολόκληρο το Αιγαίο, με δέσμευση περιοχής αυτές τις ημέρες βορειοδυτικά της Χίου, η Ελλάδα απαντά με την άσκηση «Καταιγίδα».

Όλες οι μονάδες του Στόλου θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο, από τη Σαμοθράκη μέχρι και στο Καστελόριζο για να πραγματοποιήσουν την άσκηση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου με ταυτόχρονη «καταιγίδα» πυραύλων. Αυτά που εκκρεμούν ακόμη είναι αν θα γίνει βολή με «Εxocet» και που θα διεξαχθεί η τελική φάση της άσκησης.
Πληροφορίες από το Π.Ν. αναφέρουν πώς η διεξαγωγή της τελικής φάσης πιθανότατα θα συνδεθεί με τους τουρκικούς «τσαμουκάδες» στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή η Άγκυρα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια της Θάσου και δυτικά της Σαμοθράκης προγραμματίζοντας έρευνες με το ωκεανογραφικό σκάφος Piri Reis ή με το Cubuclu.
Μέχρι στιγμής πάντως και ενώ επρόκειτο το ωκεανογραφικό να βγει στο Αιγαίο από τις 20 Μαίου δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική NAVTEX. Αυτό βέβαια μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα.
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό το Πολεμικό Ναυτικό να στείλει το μήνυμα του μέσω της τελικής φάσης της «Καταιγίδας» από το βόρειο Αιγαίο, αν και το Καστελόριζο είναι μονίμως αμφισβητούμενη περιοχή από τους Τούρκους. Πρόσφατα άλλωστε προχώρησαν στην άνευ προηγουμένου πρόκληση ανακοινώνοντας την εγκατάσταση μόνιμης εξέδρας άντλησης πετρελαίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πρόκληση η οποία έμεινε αναπάντητη από το υπουργείο Εξωτερικών του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Αλλά τι να πει στον «κολλητό» του τον Αχμέτ Νταβούτογλου, να σεβαστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Τον άνθρωπο τον απασχολεί πώς θα διασωθεί πολιτικά και πως θα καταφέρει να κρατήσει ζωντανό το ΠΑΣΟΚ (τι ζωντανό δηλαδή αυτό έχει πεθάνει και μόνο ο Βενιζέλος δεν το έχει πάρει χαμπάρι). Με τα εθνικά θα ασχοληθεί;
Μέχρι πάντως τη διεξαγωγή της άσκησης «Καταιγίδα» πλοία του Στόλου αποπλέουν από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να συμμετάσχουν στην άσκηση «Ξιφίας» που διεξάγεται στο βόρειο Αιγαίο.
Επί της ουσίας επρόκειτο για μία «αποστολή» παρακολούθησης των τουρκικών δυνάμεων και άμεσης αντίδρασης και την αποτροπή κάποιου «τσαμπουκά» κοντά στα ελληνικά νησιά.
Για το σκοπό αυτό έχει δοθεί εντολή σε όλες οι επάκτιες δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή, μοίρες αεροσκαφών έχουν τεθεί σε ετοιμότητα πέντε λεπτών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνονται και πτήσεις αεροσκάφους Erieye EMB-145H που θα «σαρώνει» όλο το Αιγαίο και θα δίνει εικόνα απευθείας στο κέντρο επιχειρήσεων του Πενταγώνου.
Σημειώνεται πώς οι Τούρκοι για την άσκηση «Beyaz Firtina 2014» έχουν αναπτύξει στο Αρχιπέλαγος συνολικά 53 μονάδες επιφανείας διαφόρων τύπων, 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 13 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, ενώ η Ακτοφυλακή συμμετέχει με 17 συνολικά πλωτά μέσα και 4 ελικόπτερα. Ενδιαφέρον έχει και η συμμετοχή της ΜΙΤ (είναι κάτι που δεν συνηθίζεται) με ένα αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών-υποκλοπών.
Με όλες αυτές τις δυνάμεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τον Ρ.Τ. Ερντογάν να πιέζεται πολιτικά σε ασφυκτικό βαθμό τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!