Κύπρος: Αισιοδοξία από την επίσκεψη Μπάιντεν


Reuters/STRINGER
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο με την κυπριακή ηγεσία να κάνει λόγο περί ιστορικής επίσκεψης τονίζοντας ότι αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει μεταξύ άλλων στην υλοποίηση της συμφωνίας για την Αμμόχωστο.

«Δικαιώνεται πλήρως η εκτίμηση περί ιστορικής επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Προβαίνοντας σε μια πρώτη αξιολόγηση του περιεχομένου των συνομιλιών του Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται η σταθερή θέση αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την αναγνώριση μιας και μόνης οντότητας στην Κύπρο, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμα εκλελεγμένης κυβέρνησής της.
«Διαπιστώνεται το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα» ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος.
Ανέφερε περαιτέρω ότι διαπιστώνεται η αναγνώριση ότι ουσιαστικά και τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως περιγράφονται στην πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας, θα δώσουν νέα δυναμική στον εν εξελίξει διάλογο και θα αναπτερώσουν τις ελπίδες του λαού για επίτευξη λύσης το συντομότερο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναγνωρίζονται ταυτόχρονα και τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της, καθώς και ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η δυνατότητά της να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος. Για την Αμμόχωστο
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στην τελευταία του δήλωση επί Κυπριακού εδάφους, μετά το δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, αφού προέτρεψε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην υλοποίηση της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν είναι έτοιμες να συμβάλουν στην εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας,» ανέφερε ο κ. Μπάιντεν.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», την Τετάρτη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Ντερβίς Έρογλου φέρονταν να  έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία (κοινό ανακοινωθέν ανέφερε η εφημερίδα) για την πρόσβαση ειδικών στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, με σκοπό να ετοιμάσουν τεχνο - οικονομική μελέτη για την ανοικοδόμησή της.
«Η λύση δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό» 
Ακόμη ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό, αλλά να προκύψει από συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων και από τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών.
Το δείπνο
Το δείπνο κράτησε τρεις ώρες, μια ώρα περισσότερο από όσο είχε προγραμματισθεί, γεγονός που καθυστέρησε και την αναχώρηση του Αμερικανού επισήμου από την Κύπρο.
 Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι στη διάρκεια του δείπνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον κοινό στόχο της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
 Διαπιστώνει κοινό έδαφος
«Διαπίστωσα κοινό έδαφος σε διάφορες πτυχές του προβλήματος, εντόπισα όμως και διαφορές, που δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν να γεφυρωθούν, είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.
«Υπάρχει», πρόσθεσε, «πολλή δουλειά να γίνει, αλλά όσα άκουσα από τους ηγέτες, μου δίνουν ελπίδα ότι η λύση είναι εφικτή αυτή τη φορά».
Το συμφέρον των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε επίτευξη προόδου σύντομα, επί βασικών ζητημάτων, που θα οδηγήσει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Απαντώντας στο ερώτημα τι συμφέρον έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την επίλυση του Κυπριακού, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο ίδιος πιστεύουν ότι η Κύπρος αποτελεί εταίρο-κλειδί σε μια περιοχή που έχει πολλές προκλήσεις ενώπιόν της.
«Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και εγώ πιστεύουμε ότι το νησί μπορεί να καταστεί ακόμα ισχυρότερος εταίρος, αν η επόμενη γενιά των Κυπρίων μπορέσει να μεγαλώσει χωρίς το βάρος της διαίρεσης, που θα διευρύνει τους ορίζοντές της» ανέφερε.
Η Κύπρος, τόνισε, μπορεί να γίνει δύναμη ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα ωφελήσει όλο τον κόσμο.
Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι στις προσπάθειες για λύση πάντοτε θα υπάρχουν αμφισβητίες, αλλά τόνισε πως διαπίστωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να τους διαψεύσουν.            http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!