Βρετανοί και Ολλανδοί ψηφίζουν σήμερα για ευρωεκλογές -Πρωτιά σε ακραίους και ακροδεξιούς


 Βρετανοί και Ολλανδοί εγκαινιάζουν σήμερα την κάλπη των ευρωεκλογών - Τα γκάλοπ


Ποδαρικό στην κάλπη κάνουν σήμερα η Βρετανία και η Ολλανδία, καθώς είναι οι πρώτες από τις 28 χώρες της ΕΕ που ψηφίζουν για την ανάδειξη των μελών του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Η πραγματική είδηση όμως δεν είναι τόσο αυτή, όσο το ότι και στις δυο χώρες οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να δώσουν την πρωτιά σε ακροδεξιά, λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Στη Βρετανία, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο ποσοστό που θα πάρει το «Βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας» (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ οι Φιλελεύθεροι που συγκυβερνούν με τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έχουν προετοιμαστεί για την απόλυτη ήττα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το UKIP συγκεντρώνει 27%, οι Εργατικοί 26%, οι Συντηρητικοί 22%, οι Πράσινοι 10% και οι Φιλελεύθεροι μόλις 9%. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 72 έδρες στην Ευρωβουλή.

Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένα κόμμα το οποίο υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει και τις περισσότερες έδρες στην Ευρωβουλή. Οσο για τον ηγέτη του, τον αμφιλεγόμενο ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ, γνωστό για τις δριμείες επιθέσεις του κατά της πολιτικής της ΕΕ, θα είναι η υπ' αριθμόν 1 πολιτική προσωπικότητα που θα εκπροσωπεί τη Βρετανία στο Στρασβούργο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη χώρα τόσο για την παρουσία της στην ΕΕ, αλλά και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της.
Σύμφωνα με αρκετά βρετανικά ΜΜΕ, στελέχη των δυο κυβερνώντων κομμάτων έχουν έτοιμες από τώρα δηλώσεις ήττας για το βράδυ της Κυριακής.
Είναι μάλιστα τέτοιος ο πανικός που έχει προκαλέσει στο πολιτικό σύστημα η ραγδαία άνοδος του UKIP, ώστε οι τοπικές εκλογές για την ανάδειξη των 4.216 μελών των τοπικών συμβουλίων και δημάρχων σε αρκετές πόλεις της χώρας οι οποίες διεξάγονται παράλληλα με τις ευρωεκλογές, να περνούν σε δεύτερη μοίρα.


Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και στην Ολλανδία, όπου ο ηγέτης της ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το «Κόμμα της Ελευθερίας» του Γκέερτ Βίλντερς τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο Ισλάμ, πρεσβεύει την υιοθέτηση σκληρότερης πολιτικής σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος και όπως και το βρετανικό UKIP, υποστηρίζει και αυτό την έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ. Αν και αυτά τα γκάλοπ βγουν αληθινά –γιατί ορισμένα το φέρνουν στη δεύτερη θέση– τότε το ξενοφοβικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα του Βίλντερς θα λάβει τις περισσότερες από τις 25 έδρες που αντιστοιχούν στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ολλανδία.
Γενικότερα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και των ακροδεξιών κομμάτων απ΄ άκρη σ' άκρη της Ευρώπης. Από το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία, έως το Γιόμπικ στην Ουγγαρία και τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, αυτά τα κόμματα ενδεχομένως να καταγράψουν υψηλές εκλογικές πτήσεις και να καθορίσουν αρκετά τους συσχετισμούς στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο.

Www.telegraph.co.uk, ANP, Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»