Βαρουφάκης: Η ΕΚΤ λέει ψέματα για χάρη των Ελλήνων τραπεζιτών


Την απάντηση στο ερώτημα που πλανάται εδώ και μέρες, το γιατί ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες την πρώτη φορά αφού δεν είχαν υποστεί κούρεμα ομολόγων, απάντησε ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη.
Ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες εμφανίζονταν υγιείς, ενώ στην πραγματικότητα είχαν χρεοκοπήσει από το 2008. "Οι τράπεζες είχαν μιας μορφής τοξικότητα κρυμμένη. Στη δεκαετία του ’90 και του ’00, με τη μείωση των επιτοκίων λόγω της δημιουργίας της ευρωζώνης, οι τράπεζες είχαν ξεσπαθώσει να μας δανείζουν, όλοι θυμόμαστε πιστωτικές στο ταχυδρομείο που δεν τις είχες ζητήσει και ενεργοποιούνταν αυτόματα".


Οι δανειστές τότε της Ελλάδας είχαν γίνει αδιαμαρτύρητα η Γαλλία, και κυρίως η Γερμανία. Αδιαμαρτύρητα, διότι, όπως αναφέρει, "όταν είσαι τραπεζίτης, ο εφιάλτης σου είναι να έχεις βουνά χρήματος που δεν τα δανείζεις. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία κλπ, ήταν ένα ιδανικό πεδίο δόξας, μπορούσαν κάλλιστα να μας δανείζουν με spread 13%, ποσοστό που ούτε το φαντάζονταν. Γι' αυτό, ένα τσουνάμι χρήματος έρεε προς την Ελλάδα".

Αυτός ο πυρετός δανεισμού οδήγησε την επισφάλεια των ελληνικών τραπεζών στην πρώτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, πριν ακόμα από το 2009. Οι τράπεζες πτώχευσαν από το 2008, ενώ το Δημόσιο ενάμισι χρόνο μετά. Γι' αυτό, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, "Όταν μας λένε ότι φταίει το Δημόσιο που οι τράπεζες πτώχευσαν, εμείς θα χαμογελάμε και θα τους λέμε πως δεν είναι έτσι". Όπως ακόμη ανέφερε, κάτι που έγραψε και στο Hot Doc #53, ο ακαταλόγιστος δανεισμός των 40δισ. ευρώ προς τις τράπεζες την περίοδο 2010-2011, έγινε για να διασωθούν από τα δάνεια, χωρίς να ενημερωθεί και να ερωτηθεί ούτε ένας πολίτης ή βουλευτής, παρά το γεγονός ότι έβαλαν το Δημόσιο ως εγγυητή.

Η ΕΚΤ λέει ψέματα για να μείνουν οι τραπεζίτες στη θέση τους

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανέλυσε το πως η λάθος μέθοδος της ΕΚΤ που ακολουθείται σε περίπτωση πτώχευσης κάποιας τράπεζας της ευρωζώνης εξωθεί τους υπαλλήλους της στο να λένε ψέματα, για να μη δημιουργήσουν μια νέα νομισματική κρίση.

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης μιας τράπεζας περιλαμβάνει στο αρχικό του στάδιο την απομάκρυνση του ΔΣ και την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας με κονδύλια που θα επιστραφούν στους πολίτες, όταν η τράπεζα ανανήψει, υπό νέο ΔΣ, και οι μετοχές της πουληθούν εκ νέου.

Στην Ευρώπη, οι υπάλληλοι της ΕΚΤ που θα διαπιστώσουν την πτώχευση, έχουν δικαίωμα μόνο να το αναφέρουν στην κυβέρνηση και στην ΕΚΤ. Οπότε, έχουν 2 επιλογές: Είτε να πουν την αλήθεια, ξεκινώντας μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς ο κόσμος θα τρέξει να τραβήξει τα λεφτά του από την πτωχευμένη τράπεζα, δημιουργώντας αλυσιδωτή αντίδραση, είτε να πουν ψέματα πως όλα είναι καλά. Με λίγα λόγια, "Εκμαυλίζουν τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΕΚΤ για να μείνουν οι τραπεζίτες στη θέση τους".

koutipandoras.gr,http://www.networkedblogs.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!