Τα παράδοξα της ιαπωνικής κουλτούρας: Τι να μην κάνετε ποτέ στο Τόκιο



Για τον μέσο κάτοικο της Δύσης, μία επίσκεψη στην Ιαπωνία είναι πολιτισμικό σοκ. Τα λαμπερά φώτα του Τόκιο, οι ιστορικοί ναοί του Κιότο και η υψηλή μόδα στη Φουκουόκα είναι μόλις λίγα από τα εντυπωσιακά παράξενα στο κράτος του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η Ιαπωνική κουλτούρα έχει τις ρίζες της σε κανόνες, στην παράδοση και την εθιμοτυπία και η τήρηση των άγραφων νόμων είναι υψίστης σημασίας για τους επισκέπτες προκειμένου να νιώσουν αποδεκτοί.

Πριν λοιπόν επισκεφθείτε τα δημόσια λουτρά ή τους εντυπωσιακούς ναούς, πριν καν βγείτε από το αεροπλάνο σας, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να κάνετε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Ιαπωνία.

Μην τοποθετείτε επαγγελματικές κάρτες στην πίσω τσέπη σας και μην τις παίρνετε με το ένα χέρι.
Οι Ιάπωνες είναι πολύ περήφανοι για τη δουλειά τους και η επαγγελματική κάρτα τους αποτελεί σύμβολο της υπερηφάνειας και του στάτους τους. Οταν σας δίνουν μια επαγγελματική κάρτα αποδεχτείτε την και με τα δύο χέρια, με τα δάχτυλα τοποθετημένα στις άκρες της κάρτας και βάλτε την με προσοχή στο πορτοφόλι σας ή σε ένα ασφαλές μέρος για να δείξετε σεβασμό.

Μην επιδιώκετε χειραψία όταν συναντάτε κάποιον
Ενώ οι περισσότεροι Ιάπωνες, ακόμη και σε αγροτικές περιοχές, γνωρίζουν ότι οι Δυτικοί κάνουν χειραψία τους φαίνεται περίεργο και ανόητο. Υποκλιθείτε σιγά από τη μέση όταν γνωρίζετε κάποιον. Αν συναντήσετε κάποιον με υψηλή πολιτική ή κοινωνική θέση, τότε κάνετε μεγαλύτερη υπόκλιση.

Μην φοράτε τα παπούτσια μέσα σε σπίτια ή σε χώρους γραφείων
Το τατάμι, το παραδοσιακό χαλί που καλύπτει τα πατώματα στα ιαπωνικά σπίτια καταστρέφεται όταν έρχεται σε επαφή με τα παπούτσια.Κάλτσες ή γυμνά πόδια είναι κατάλληλες επιλογές.

Μην απευθύνεστε σε Ιάπωνα φίλο με το μικρό του όνομα
Ο σωστός τρόπος για να απευθυνθείτε σε ένα φίλο, χρησιμοποιείτε το επώνυμο του και προσθέτετε την κατάληξη «san», δείχνοντας σεβασμό για το όνομα της οικογένειας. Στα αγόρια μικρής ηλικίας μπορείτε να τα αποκαλείτε με το επώνυμο τους και την κατάληξη «kun» ενώ στα μικρά κορίτσια την κατάληξη «chan». Ενας δάσκαλος ή σύμβουλος θα πρέπει να ονομάζεται «Sensei» ενώ αν μιλάτε με κάποιον σε υψηλή θέση πρέπει να χρησιμοποιήσετε το επίθετο του με την κατάληξη «Sama » για να δείξετε επιπλέον σεβασμό.

Μην φοβάστε να ρουφήξετε τα νουντλς σας
Στη Δύση, το να κάνετε θόρυβο όταν τρώτε θεωρείται αγενές. Στην Ιαπωνία όταν ρουφάτε δυνατά δείχνετε στον σεφ ότι απολαύσατε το πιάτο του.

Κρύψτε τα τατουάζ στα δημόσια λουτρά
Ένα ταξίδι στην Ιαπωνία δεν είναι πλήρες χωρίς να επισκεφθείτε τις φημισμένες θερμές πηγές. Ωστόσο καλό είναι να κρύψετε τα τατουάζ όταν γδύνεστε γιατί ειδικά στις αγροτικές περιοχές, παραπέμπουν σε μέλη της Για Κου Ζα.

Μην αφήνετε φιλοδώρημα
Η νοοτροπία στην Ιαπωνία είναι «γιατί να πληρώσω περισσότερο για να κάνεις τη δουλειά σου σωστά;». Το ίδιο ισχύει και για τα εστιατόρια και τα ταξί.

Οι κανόνες της Ιαπωνίας - προφορικοί και πολιτιστικοί - μπορεί να είναι μία πρόκληση για τον επισκέπτη, ωστόσο οι περισσότεροι Ιάπωνες γνωρίζουν επίσης τις αρχές της Δυτικής κουλτούρας και ξέρουν τι να περιμένουν από τους τουρίστες.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!