Επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ζητεί το ΔΝΤ






Σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα διαπιστώνει το ΔΝΤ το οποίο ενέκρινε την Παρασκευή την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς χώρα μας,  ωστόσο υπογραμμίζει την ανάγκη για επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού κενού
«Οι ελληνικές Αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα, μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο κ. Σινοχάρα ανέφερε ότι «το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο και η Ελλάδα έχει προχωρήσει από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην Ευρωζώνη, σε μόλις τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να ξεπεραστούν μια σειρά από προκλήσεις για να επιτευχθεί οριστικά η σταθεροποίηση και να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης».
Επίσης, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.
Αναγκαία η επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την Παρασκευή την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός οικονομικού προγράμματος που υποστηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (EFF).
Όπως επισημαίνεται, «είναι αναγκαία επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση στο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας».
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι αρχές να συνεχίσουν τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων» τονίζεται.
Μισθοί και ανταγωνιστικότητα
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη. Ως εκ τούτου, τονίζεται, είναι ευπρόσδεκτη μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
«Είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς-κλειδιά και στη μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».
Για δάνεια - Τράπεζες 
Τέλος, σημειώνεται ότι «η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα. Αν και δεν υπάρχει οξύ ρίσκο για τη σταθερότητα, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες προκαταβολικά να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων».
Όσον αφορά στις τράπεζες επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ι ώστε μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κρατηθεί για πιθανά απρόοπτα από την εφαρμογή του προγράμματος.
«Παράλληλα το πλαίσιο για τη ρύθμιση δανείων πρέπει να ενισχυθεί το συντομότερο».
Δημόσιο χρέος
Το δημόσιο χρέος, συνεχίζει η έκθεση, αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, για την παροχή βοήθειας, για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, είναι ευπρόσδεκτες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα» κατέληξε ο κ. Σινοχάρα.
Έμφαση σε πέντε σημεία 
Ειδικότερα το ΔΝΤ δίνει έμφαση σε πέντε τομείς και καλεί τις ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν:
  • τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών,
  • την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,
  • την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών,
  • τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση
  • και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα για δημοσιονομικό κενό, φοροελαφρύνσεις
Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον  πρωθυπουργό για την εκταμίευση της δόσης και τόνισε πως στην έκθεση αναγνωρίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού.
Ακόμη ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στις τοποθετήσεις περί δημοσιονομικού κενού, καθώς όπως είπε, «άκουσα ορισμένους να μιλάνε για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ».
«Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πριν από μερικό καιρό, όταν είχε βγει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται διότι είναι σωρευτικοί. Δεν υπάρχει μέσα τέτοιο νούμερο για 7 δισ. έχουν κάνει λάθος. Αθροίζουν νούμερα τα οποία είναι σωρευτικά» είπε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σύμφωνα με την οποία η έκθεση βάζει φρένο στο ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2015, στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης.
«Εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, τότε υπάρχουν πάντα περιθώρια μείωσης φορολογικών βαρών» είπε.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να τοποθετηθεί στο ότι το ΔΝΤ, όπως επεσήμανε δημοσιογράφος με ερώτησή του, ζητάει και παράταση της έκτακτης εισφοράς. 
«Να το δούμε. Μην ξεχνάτε ότι και πέρυσι μιλούσανε για δημοσιονομικό κενό και τελικά είχαμε δημοσιονομικό πλεόνασμα» είπε.http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!