Ο θερμότερος Απρίλιος από το 1880


 



Μαζί με τον Απρίλιο του 2010, ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Απρίλιος που έχει καταγραφεί από το 1880, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 0,77 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με το μέσο όρο του 20ού αιώνα για τον ίδιο μήνα.

«Πολλές περιοχές στον κόσμο ήταν πολύ θερμότερες από το μ.ο., με μεγάλο τμήμα της κεντρικής Σιβηρίας να καταγράφει θερμοκρασίες τουλάχιστον 5 βαθμών Κελσίου πάνω από το μ.ο. της περιόδου 1981-2010. Σε αυτή την περιοχή, καθώς και σε τμήματα της ανατολικής Αυστραλίας και διάσπαρτα σημεία σε κάθε μεγάλο ωκεανό, κατεγράφησαν θερμοκρασίες-ρεκόρ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία.
Η μέση θερμοκρασία ξηράς και ωκεανών ήταν 14,5 βαθμοί Κελσίου, έναντι 13,7 βαθμών που είναι ο μ.ο. του περασμένου αιώνα για το μήνα Απρίλιο. Ο περασμένος μήνας μαζί με τον αντίστοιχο του 2010 είναι «ισόπαλοι» και στη μεγαλύτερη απόκκλιση θερμοκρασιών σε σχέση με το μ.ο. - όχι μόνο για τον Απρίλιο, αλλά για όλους τους μήνες - από το 1880, οπότε και άρχισε η επίσημη καταγραφή αυτών των δεδομένων.
Ο περασμένος μήνας συνέχισε επίσης το «σερί» των 350 μηνών με μέση παγκόσμια θερμοκρασία ίση ή υψηλότερη σε σχέση με τον 20ό αιώνα. Ο τελευταίος Απρίλιος με θερμοκρασία χαμηλότερη από το μ.ο. για το συγκεκριμένο μήνα ήταν το 1976, ενώ η τελευταία φορά που κατεγράφη θερμοκρασία χαμηλότερη από το μ.ο. για οποιονδήποτε μήνα ήταν το Φεβρουάριο του 1985.
Πάντως παρά το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξαν και κάποιες περιοχές - συμπεριλαμβανομένων ηπειρωτικών πολιτειών της Αμερικής - όπου ο υδράργυρος κυμάνθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από το μ.ο. «Τμήματα του νοτίου και ανατολικού Καναδά, οι βόρειες πολιτείες της Αμερικής και το νότιο Καζακστάν ήταν ψυχρότερα από το μέσο όρο», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η NOAA διευκρινίζοντας όμως ότι «σε καμία χερσαία τοποθεσία δεν κατεγράφη ρεκόρ ψύχους».http://www.naftemporiki.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!