Η Τουρκία ζητάει αποζημίωση για τους Τουρκοκύπριους που χάθηκαν από το 1963



Φωτογραφία από το σχετικό δημοσίευμα

Μάιος 2014.

Σε αντιστάθμισμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας, η τελευταία μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζητά αποζημίωση για τους χαμένος Τουρκοκύπριους από το 1963 έως το 1974.


«Η Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων ζήτησε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, να κατάβάλει αποζημίωση για τους Τουρκοκύπριους που εξαφανίστηκαν μεταξύ  του 1963 και 1974 για την άμβλυνση των εντάσεων, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ των Ελληνοκυπρίων».

«Κατά τη διάρκεια των εθνοτικών συγκρούσεων εξαφανίστηκαν 1493 Ελληνοκύπριοι και 502 Τουρκοκύπριοι. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθοί οι σωροί 359 Ελληνοκυπρίων και 97 Τουρκοκυπρίων.

»Στην έκθεση ζητείται, επίσης από τις ελληνοκυπριακές αρχές να παράσχουν καλύτερα δικαιώματα επίσκεψης στους Τουρκοκύπριους κρατούμενους που βρίσκονται στις ελληνοκυπριακές φυλακές.

»Η έκκληση έρχεται μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι η Τουρκία πρέπει να πληρώσει 90 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στους Έλληνοκύπριους για ζημίες και απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης (στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στο νησί το 1974).

»Η Τουρκία από την πλευρά της, δήλωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου υπέρ των Ελληνοκυπρίων δεν ήταν δεσμευτική και είπε ότι δεν μπορεί να πληρώσει  ένα κράτος που δεν αναγνωρίζει.

» Ενώ η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την Κατεχόμενη Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1983, η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει το Dunya Bulteni.

--

               


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!