Εξερευνώντας τον τάφο του Τουτανγχαμών [Εικόνες]

Αναδημιούργησαν τις περίτεχνες τοιχογραφίες χρησιμοποιώντας μια 3D τεχνολογία σάρωσης
Η Αίγυπτος πρόσφατα εγκαινίασε ένα ακριβές αντίγραφο του τάφου του βασιλιά Τουταγχαμών στην κοιλάδα των Βασιλέων, με στόχο την προστασία του πρωτότυπου τάφου ηλικίας 3.300 ετών, από αλλοιώσεις.

Το αντίγραφο, βρίσκεται σε ένα υπόγειο θάλαμο που δεν απέχει πολύ από το πρωτότυπο στην Κοιλάδα των Βασιλέων και αναπλάθει τον τάφο μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Ισπανικοί και Ελβετοί εμπειρογνώμονες αναδημιούργησαν τις περίτεχνες τοιχογραφίες χρησιμοποιώντας μια 3D τεχνολογία σάρωσης. Στο μέσον του θαλάμου ταφής βρίσκεται ένας ορθογώνιο πέτρινος βωμός, όπου ήταν τοποθετημένη η σαρκοφάγος με τη μούμια του βασιλιά Τουταγχαμών.
Σε μια αίθουσα μεταξύ του ταφικού θαλάμου και του προθάλαμου, βρίσκονται φωτογραφίες από την ανακάλυψη του τάφου και τους θησαυρούς του το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εγκαίνια της ρεπλίκας, θα βοηθήσουν να αναθερμανθεί η τουριστική βιομηχανία που έχει σε μεγάλο βαθμό χτυπηθεί από τις ταραχές της χώρας κατά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ.
Τα ευρήματα από την 18η δυναστεία του Βασιλιά Τουτανγχαμών, αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης τουριστών, τόσο στον τάφο του στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην δυτική όχθη του Νείλου απέναντι από την νότια πόλη του Λούξορ, όσο και στο Μουσείο του Καΐρου όπου εκτίθενται οι χρυσοί θησαυροί του.
Όμως ο τάφος καταστρέφεται σταδιακά από τα πλήθη των τουριστών που τον επισκέπτονται όλα αυτά τα χρόνια. Οι τοίχοι και οι τοιχογραφίες διαστέλλονται και συστέλλονται με τις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, κάνοντας το χρώμα να ξεφλουδίζει.
«Αυτοί οι τάφοι χτίστηκαν για να μην τους επισκεφθεί κανείς ποτέ, είχαν κατασκευαστεί για να υπάρχουν για πάντα» δήλωσε ο Ανταμ Λόου, του Ιδρύματος Factum, μια περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα τη Μαδρίτη που δημιούργησε την ρεπλίκα του τάφου, σε συνεργασία με την Κοινωνία των Φίλων των Βασιλικών Τάφων της Αιγύπτου με έδρα τη Ζυρίχη και τα αιγυπτιακά υπουργεία Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Προς το παρόν, ο αρχικός τάφος του Τουτανγχαμών θα παραμείνει ανοιχτός, αλλά οι τουριστικές αρχές σκοπεύουν να μειώσουν σταδιακά τους επισκέπτες και να τους κατευθύνουν προς το αντίγραφο, δήλωσε ο Μοχάμεντ Οσμάν, αντιπρόεδρος του τμήματος Τουριστικών Εταιρειών.
Οι τιμές των εισιτηρίων για την ρεπλίκα θα είναι 50 αιγυπτιακές λίρες, περίπου 7 δολάρια, που αντιστοιχεί με τη μισή τιμή της επίσκεψης του αυθεντικού τάφου.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ και ο Ανταμ Λόου δήλωσαν ότι σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο μελλοντικά και με τους τάφους των Φαραώ Σέτι Ι και της Νεφερτάρι, της γυναίκας του Φαραώ Ραμσή, που είναι προς το παρόν κλειστοί στο κοινό.
Οι ειδικοί πραγματοποίησαν τις εργασίες αντιγραφής το 2009 και το κτίριο του αντιγράφου στη Μαδρίτη είχε ήδη ολοκληρωθεί από το 2011, αλλά η παράδοση καθυστέρησε αρκετές φορές από τις θυελλώδεις πολιτικές συνθήκες της Αιγύπτου.
iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!