Αμερικανικά ΜΜΕ:Η Ευρώπη διχάζεται και η Ελλάδα "κουρεύεται"


Αμερικανικά ΜΜΕ:Η Ευρώπη διχάζεται και η Ελλάδα κουρεύεταιΜεγάλη μερίδα αμερικανικών ΜΜΕ αποδίδει ευθύνες στην ευρωπαϊκή ηγεσία για τους τρόπους διαχείρισης...
 
της ελληνικής κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται διχογνωμία για το τι μέλλει γενέσθαι, με τις απόψεις να ποικίλλουν όσο αφοράν στην έκβαση της σημερινής κατάστασης. 


Η Wall Street Journal, με κύριο άρθρο της, υποστηρίζει ότι «ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί το ευρώ είναι να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αρχές του». Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, «που θα δημιουργήσει όμως αρνητικό προηγούμενο και για άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα».


Ως η καλύτερη επιλογή κρίνεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία με «κουρέματα» για τους ξένους πιστωτές. Η σύνταξη της εφημερίδας ισχυρίζεται επίσης ότι η ελληνική κρίση δεν απέδειξε ότι το ευρώ ήταν λάθος, κατηγορεί ωστόσο την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι «προβάλλει ως αδιανόητο το ενδεχόμενο μιας εθνικής χρεοκοπίας, υπερασπιζόμενη την ελληνική κυβέρνηση από τις επιπτώσεις της αλόγιστης σπατάλης».

Σε δημοσίευμα της Washington Post, υποστηρίζεται ότι «οι προσπάθειες διαχείρισης της ελληνικής κρίσης μετατρέπονται σε ένα εξαιρετικά υψηλό παιχνίδι μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων». Από τη μια πλευρά, «η Κεντρική Τράπεζα που συνιστά το ισοδύναμο της Federal Reserve των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως σημειώνεται, «έχει τα εργαλεία και την ικανότητα να προχωρήσει σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση της ως μιας ανεξάρτητης τράπεζας. Από την άλλη, οι 17 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα, κάθε μία από αυτές έχει τις δικές της πολιτικές δομές, τα εθνικά συμφέροντα και την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία των αξιωματούχων της».


Στο δημοσίευμα, διατυπώνεται η άποψη ότι «η κατάσταση αυτή θυμίζει την κρίση του 2008 στην Αμερική, όπου υπήρχαν εντάσεις εντός της κυβέρνησης σχετικά με το ποιος θα αναλάμβανε την διάσωση των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων». Από πολλές απόψεις όμως, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση από εκείνη των ΗΠΑ τρία χρόνια πριν, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο συνιστά ένα μοναδικό νομοθετικό σώμα και όχι 17 διαφορετικά, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

Στο πρακτορείο Bloomberg επισημαίνεται η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας σχετικά με μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αναφέρεται, «στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις τράπεζες και να βρουν τρόπους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα κληθούν να απαντήσουν τελικά στα ερωτήματα που απέφευγαν να θέσουν έως τώρα, όπως εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα και πως θα γίνει η διαχείριση αυτής της χρεοκοπίας».


Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή, έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης χρεοκοπίας, ένα γεγονός που προεξοφλούν ήδη οι αγορές, όπως τονίζεται, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Σαρκοζί είναι αντίθετος στη χρεοκοπία λόγω της έκθεσης των τραπεζών της Γαλλίας στο ελληνικό χρέος.


Τέλος η εφημερίδα New York Times, με κύριο άρθρο της, εκτιμά ότι απαιτούνται «επιθετικές μεταρρυθμίσεις» για να αποτραπεί η ελληνική χρεοκοπία, καθώς και ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν την Αθήνα για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, για ορθότερη εφαρμογή του φορολογικού συστήματος και για αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ το ίδιο οφείλουν να κάνουν με στόχο τη μείωση πολλών θέσεων στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι αξιοποιήσιμοι για την ενίσχυση της ανάπτυξης.


Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, «επί δεκαετίες, τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα διεύρυναν αλόγιστα τα κρατικά μισθολόγια για να ανταμείψουν υποστηρικτές τους και να μειώσουν τεχνηέντως την ανεργία. Αυτή η πρακτική, που βύθισε την Ελλάδα βαθιά μέσα στο χρέος, πρέπει πλέον ανατραπεί», όπως εκτιμάται.

Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να απέχουν από πολιτικές λιτότητας που πνίγουν την ανάπτυξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ισχυρότερες οικονομίες, όπως στη Γερμανία, ενώ τα μελλοντικά δάνεια προς την Ελλάδα πρέπει να δίδονται σε συνάρτηση με την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».  ΠΗΓΗ:Epikaira.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ Συγκλονίζει η σοπράνο που ήταν στο φλεγόμενο πλοίο: Μας πλάκωσαν στο ξύλο Τούρκοι και Ιρανοί [βίντεο]

Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, πώς η ασχημούλα ερωμένη έγινε σύζυγος του πρίγκηπα –Αγνωστες εικόνες

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;