Κούρεμα 50% αλλά και αυστηρή επιτήρηση

 Η ευρωζώνη έχει υιοθετήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να απαντήσει στην κρίση χρέους της Ε.Ε., υποστήριξαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Αγκελα Μέρκελ. Ανακοίνωσαν ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει αποδεχθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, οι ηγέτες "καλούν την Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές να προχωρήσουν σε εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με ονομαστική (nominal) έκπτωση 50%". Το νέο πρόγραμμα θα συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή των ομολόγων θα γίνει τον Ιανουάριο.


Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Εκτός από τα κεφάλαια που θα συνεισφέρει ο ιδιωτικός τομέας, οι κυβερνήσεις θα διαθέσουν για τον ίδιο σκοπό 30 δισ. ευρώ. Tαυτόχρονα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου "Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι μελλοντικές ροές κεφαλαίων από σχέδια όπως το "Ηλιος" ή άλλες αποκρατικοποιήσεις που ξεπερνούν τους στόχους που έχει θέσει το μνημόνιο θα χρησιμοποιηθούν (μέχρι ποσού 15 δισ. ευρώ) για την περαιτέρω μείωση του χρέους.

Πέρα από τα 30 δισ. που προαναφέρθηκαν οι Ευρωπαϊοι δεσμεύονται για χρηματοδότηση της Ελλάδας με ποσό έως 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 συμπεριλαμβανομένου του ποσού για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί η πιθανότητα "πιστωτικού γεγονότος" αποκλείεται. Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι θα εισηγηθεί την εκταμίευση της συμμετοχής του ΔΝΤ στην 6η δόση.
Αυστηρός έλεγχος για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος των χωρών που έχουν πάρει βοήθεια. Στην Ελλάδα την πορεία του προγράμματος θα παρακολουθεί η τρόικα η οποία θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Τις δηλώσεις αυτές ήρθε να επιβεβαιώσει και το ανακοινωθέν των ηγετών της Ευρωζώνης.

Σε αυτό αναφέρεται ότι «Οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Η «ιδιοκτησία» του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Στο νέο πρόγραμμα η Κομισιόν σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της τρόικα θα εγκαταστήσει για τη διάρκεια του προγράμματος μηχανισμό παρακολούθησης στον οποίο θα περιλαμβάνονται και ειδικοί της χώρας, για να δουλέψουν σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και την τρόικα, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια και να εξασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Μάλιστα “αυτά θα περιγραφούν σε Memorandum of Understanding”, κάτι που σημαίνει ότι αποκτούν δεσμευτικό χαρακτήρα για την Ελλάδα.

Ο EFSF με δύναμη 1 τρισ. ευρώ
Οσο για το EFSF, ο κ. Σαρκοζί υποστήριξε ότι τα κεφάλαια του θα «μοχλευθούν» τέσσερις με πέντε φορές και θα φτάσουν περίπου το 1 τρισ. ευρώ. Τόνισε δε ότι το ταμείο με τη νέα του μορφή θα μπει σε λειτουργία το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρκοζί η Κίνα θα μπορεί να συνεισφέρει με κεφάλαια στο EFSF. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφές με το ΔΝΤ προκειμένου να βρει και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Μάλιστα το ΔΝΤ είναι σύμφωνο με τη διευθέτηση που έγινε με τις τράπεζες.  ΠΗΓΗ:Euro2day

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!