Έκθεση-βόμβα Μέρκελ για την Ελλάδα!
Μήνυμα άκρως εμπιστευτικό: "Η Ελλάδα έχει πιαστεί στη φάκα των απανωτών κουρεμάτων"! Απόρρητη έκθεση της γερμανικής καγκελαρίας αναφέρει ότι η χώρα μας είναι σε τέτοιο βαθμό χρεωμένη, που για να ξαναγίνει ευπρόσωπη, πρέπει να κάνει τακτική απομείωση του χρέους της. Με άλλα λόγια και με βάση το πρόσφατο πόρισμα της τρόικας, όχι μόνο το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο, αλλά όποια "βοήθεια" κι αν συμφωνήσουν να μας παράσχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε καταδικασμένοι να υφιστάμεθα το ένα "κούρεμα" μετά το άλλο, μήπως και κάποτε γλιτώσουμε...
Η εν λόγω έκθεση παραδόθηκε σήμερα με την ένδειξη «αυστηρά εμπιστευτική» στους Γερμανούς βουλευτές ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για τη λεγόμενη μόχλευση του ταμείου χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων ΕFSF, κι ενώ οι σχετικές αναφορές εστιάζονται κυρίως στο προσεχές κούρεμα, που υπολογίζεται στο 50-60%, οι εκτιμήσεις για το μέλλον της Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές.
Εφόσον οι δανειστές μας διαπιστώνουν χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει άρδην τους τελευταίους μήνες, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει συγχρόνως τους τρεις βασικούς της στόχους, δηλαδή την εσωτερική υποτίμηση, την εξυγίανση του προϋπολογισμού και τις εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις.
«Η ανάκαμψη θα αργήσει για πολύ» τονίζει το έγγραφο της καγκελαρίας, περιγράφοντας με... μελανούς αριθμούς την καταστροφή που έρχεται καταπάνω μας!
Ύστερα από μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, που θα προκαλέσει μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 5,5% το 2011 και 3% το 2012, θα υπάρξει ανάπτυξη πολύ πιο κάτω από εκείνη που θα είχε ανάγκη η χώρα.
Το 2013-2014 η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) θα φτάσει το 1,25% για να ανέβει την περίοδο 2015-2020 στο 2,66% ετησίως και να πέσει πάλι στο 1,66% στο χρονικό διάστημα 2021-2030.
Το αποτέλεσμα θα είναι, το χρέος να ανέλθει στο 186% του ΑΕΠ το 2013 και να πέσει (αν πάνε όλα καλά!) στο 152% το 2020, και στο 130% το 2030 - ποσοστό δηλαδή, που με τα σημερινά δεδομένα, θα συνεχίζει να αποτελεί ρεκόρ ευρωζώνης.
Η πολυπόθητη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές περί το 2020 παραμένει έτσι μετέωρη, αφού δεν είναι συγχρόνων πραγματοποιήσιμες οι τρεις προϋποθέσεις γι' αυτό: πρώτον, τρία διαδοχικά χρόνια με αύξηση του εθνικού εισοδήματος, δεύτερον, τα αμέσως τρία επόμενα έτη με θετικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού άνωθεν του επιπέδου σταθεροποίησης των χρεών, και τρίτον, έλλειμμα κάτωθεν του 150%.
Η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει είτε λόγω της προϊούσης αύξησης των επιτοκίων, είτε λόγω της πλημμελούς υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων - που είναι και το πιθανότερο.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι συνέπειες από τυχόν ταυτόχρονη επανεμφάνιση της εσωτερικής υποτίμησης και της ύφεσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιστροφή στις αγορές θα αναβληθεί για το 2027, ενώ η συσσωρευμένη ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας θα φτάσει μέχρι τότε τα 450 δισ. ευρώ.
«Για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι αναγκαία μια νέα, υπό γενναιόδωρους όρους χορηγημένη δημόσια υποστήριξη σε συνδυασμό με την πρόσθετη άφεση χρεών εκ μέρους των ιδιωτών δανειστών, που θα έπρεπε να συναινέσουν σε κούρεμα τουλάχιστον κατά 60%, για να μπορέσει να μειωθεί το συνολικό χρέος κάτω από 110% το 2020» επισημαίνεται στο έγγραφο.
Ωστόσο, παρά την όποια συμμετοχή των ιδιωτών, η Ελλάδα θα χρειαστεί και στο μέλλον κυρίως κρατική και διακρατική υποστήριξη, για να μπορέσει «να εξυπηρετεί έγκαιρα τις πιστωτικές της υποχρεώσεις και να μην υποστεί νέα καθίζηση η κούρβα του χρέους» της. Με άλλα λόγια, ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο δημόσιος τομέας παραμένει καθοριστικός.
Στο κείμενο δεν γίνεται βέβαια η παραμικρή αναφορά στο γεγονός, ότι το κούρεμα θα είχε αμέσως αγαθοεργά αποτελέσματα, αν συμμετείχαν σε αυτό και τα κράτη-δανειστές, καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί - με πρώτους τη Διεθνή Νομισματική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Τα δάνεια τους, έστω και με τόκο 4,25%, παρατείνουν απλώς το πρόβλημα» έλεγε αναλυτής. «Μόνο αν δώσουν αυτοί το καλό παράδειγμα προχωρώντας σε γενναία άφεση χρεών θα γίνει η ελληνική οικονομία πραγματικά βιώσιμη».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια