Πόκερ με μπλόφες πριν τη Σύνοδο


Μπαράζ αντικρουόμενων πληροφοριών και δηλώσεων προκαλεί ανησυχίες για το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντώνται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής θα καταφέρουν να καταλήξουν σε αποφάσεις που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις στην κρίση χρέους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι ηγέτες της ευρωζώνης ανέμεναν τη βελτιωμένη πρόταση των τραπεζιτών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.


Οι τραπεζίτες, εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός, άρα η απειλή για υποχρεωτική συμμετοχή τους στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ακόμα και 60% είναι εν πολλοίς μπλόφα, υιοθέτησαν διπλή γραμμή.

Από τη μία, ο επικεφαλής του IIF και πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιοζέφ Άκερμαν, άφησε περιθώριο για συμβιβαστική λύση στο 50%. Από την άλλη, ο γενικός διευθυντής, Τσαρλς Νταλάρα, διεμήνυσε ότι υπάρχουν όρια για το πόσο θα υποχωρήσουν οι τράπεζες και επέμενε για εθελοντικό κούρεμα 42%.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που κατέφθασε στη βελγική πρωτεύουσα χθες το απόγευμα, προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει ποιες ήταν οι τάσεις και κατά πόσον προστάτευαν τα ελληνικά συμφέροντα. Στις Βρυξέλλες εδώ και μέρες βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Φ. Σαχινίδης και στρατιά νομικών συμβούλων. 
Οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς και δεν αφορούν μόνο στο ελληνικό θέμα, αλλά επίσης κυρίως στις αυξημένες αρμοδιότητες του προσωρινού μηχανισμού ΕFSF, στον ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (κυρίως των γαλλικών).

Και κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα. Η κάθε κυβέρνηση διοχέτευε στα ξένα πρακτορεία ειδήσεων αυτό που τη συνέφερε:

- Η Γερμανία έλεγε ότι το κούρεμα κλίνει τελικά στο 60%. Η καγκελάριος διεμήνυσε παράλληλα από τη γερμανική βουλή ότι δεν συμφωνεί με προσχέδιο συμπερασμάτων που καλούσε την ΕΚΤ να συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων χωρών της περιφέρειας.

- Η Ολλανδία υποστήριζε ότι ενδέχεται να μην υπάρξει τελική συμφωνία σήμερα και πως η Βρετανία ήταν αυτή που ανέβασε τις προσδοκίες των αγορών για τελεσίδικο αποτέλεσμα.

- Η Γαλλία διέδιδε ότι ενδέχεται να ακυρωθεί η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης. «Καλύτερα ακύρωση, παρά να μην έχουμε θετικό αποτέλεσμα», φέρεται να είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρ. Φιγιόν.

- Η Αυστρία έλεγε ότι δεν θα δεχθεί να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα πέραν της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τα 109 δισ. ευρώ

- Το ΔΝΤ ανέφερε ότι σκέφτεται να συμμετάσχει με κεφάλαια στην αύξηση των κονδυλίων του EFSF, που μέσα από ένα ενδιάμεσο εργαλείο, ένα SPV, θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών από τη δευτερογενή αγορά.

- Οι χώρες με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ (πλην της Γαλλίας) διέδιδαν πως δεν θέλουν να αυξηθούν σύντομα τα κονδύλια του EFSF, αλλά να βρεθεί ενδιάμεση φόρμουλα με εγγυήσεις.

Η στάση της Ελλάδας
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στον ελληνικό πρόβλημα. Σίγουρα, η κυβέρνηση θα κληθεί σήμερα να δώσει διασφαλίσεις στους ηγέτες της ευρωζώνης για μια σειρά εκκρεμότητες, προκειμένου να εξασφαλίσει το δεύτερο πακέτο σωτηρίας:

1. Ότι είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου για να κλείσει η δημοσιονομική απόκλιση, όπως αυτή καταγράφεται στην εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν.

2. Ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή και ότι δεν θα προκηρυχθούν εκλογές μέχρι την άνοιξη του 2012, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες.

3. Ότι θα διευρυνθεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης όλης της δημόσιας περιουσίας, υπό την αιγίδα της Ε.Ε.

4. Ότι θα απολέσει την κυριαρχία της δημοσιονομικά και θα εγκατασταθούν spending controllers σε όλα τα υπουργεία.
Ακόμα όμως και με αυτές τις δεσμεύσεις, τα αποτελέσματα της σημερινής συνόδου κρύβουν παγίδες.

Όπως ανέφερε Ολλανδός αξιωματούχος, το δάνειο των 109 δισ. ευρώ, λόγω της επιδείνωσης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων και των χαμηλότερων στόχων στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να αυξηθεί.

Η Κομισιόν, με βάση πληροφορίες του euro2day, προτείνει αύξηση στα 138 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας μάλιστα κούρεμα 50% - 60%.
Ωστόσο, αργά χθες το βράδυ, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία διεμήνυσαν ότι δεν προτίθενται να δώσουν περισσότερο ρευστό στην Ελλάδα και ότι πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις.

Στην αδιάλλακτη στάση των σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης έρχεται να προστεθεί και ένας ακόμα άγνωστος "Χ": το ΔΝΤ, που κρατά κλειστά χαρτιά για το ύψος της συμμετοχής του...
.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!