Reuters: Χωρισμένοι στα δύο οι οικονομολόγοι για το ελληνικό haircut

Δημοσκόπηση διενέργησε το πρακτορείο Reuters σχετικά με το αν το «κούρεμα» κατά 50% που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου είναι αρκετό για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν συνολικά 47 οικονομολόγοι, από τους οποίους οι 24 θεωρούν πως το «κούρεμα» δεν είναι αρκετό, ενώ οι υπόλοιποι 23 θεωρούν πως αρκεί.

Από τους 24 που δήλωσαν ότι «δεν αρκεί», η μέση εκτίμηση ήταν ότι για να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος χρειάζεται «κούρεμα» 70%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 60% έως και 90%.
Σύμφωνα με το Reuters, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα «έκαναν ράλι» την Πέμπτη, όμως τιμολογούνται περίπου στο 40% της ονομαστικής τους αξίας, έναντι του 100% στα τέλη του 2009.
Αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, σχολιάζει το Reuters.
Όπως αναφέρει, το σχέδιο της Πέμπτης βασίζεται στην υπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,9% του χρόνου, αλλά θα ανακάμψει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 3% μέχρι το 2016.
«Το κούρεμα του 50% αναμφισβήτητα καθιστά δυνατή την επαναφορά της βιωσιμότητας του χρέους την τρέχουσα δεκαετία, όμως αυτή η θέση είναι εύθραυστη και εξαρτάται από μια σειρά μάλλον αισιόδοξων μακροοικονομικών υποθέσεων», δήλωσε ο οικονομολόγος τηςJPMorgan, Nicola Mai.      ΠΗΓΗ:news.princeoliver.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!