«Eισβολή» της ΕΕ στην ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια




ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα - «Financial Times»). Πολύ μεγαλύτερη «εισβολή» στη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας για πολλά χρόνια, σημαίνει η μόνιμη επιτόπια εποπτεία της Ελλάδας από αξιωματούχους της ΕΕ, η οποία αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως επισήμανε σε κύριο άρθρο της η «FT».

Η εξέλιξη αυτή, όμως, από πολλούς Ελληνες εκλαμβάνεται και ως απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, με αποτέλεσμα περιστατικά οργής και ταραχής, όπως αυτά που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις παρελάσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ».
Συγκεκριμένα, με τις «τεχνικές λεπτομέρειες» των αποφάσεων της Συνόδου να παραμένουν απροσδιόριστες, επί του παρόντος, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεκάδες αξιωματούχοι της ΕΕ θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα ελέγχοντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ίσως και ως το 2020 οπότε η χώρα αναμένεται να μπορέσει να επανέλθει στις αγορές δανεισμού.
Η σχετική αναφορά της καγκελαρίου Μέρκελ, μετά το πέρας της Συνόδου ήταν σαφής:
«Θα υπάρξει καθεστώς ενισχυμένου ελέγχου αναφορικά με την εκπλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων. Θα υπάρξει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. Θα είναι εφικτό να ελέγχονται τα μέτρα που λαμβάνονται από την Ελλάδα. Νομίζω ότι από το να ταξιδεύει εκεί η τρόικα κάθε τρεις μήνες, είναι καλύτερα να υπάρχει ένα μόνιμο σύστημα εποπτείας».
Το να ελέγχουν ξένοι τη φοροδιαφυγή και τις δαπάνες, ίσως να μην βρίσκει αντίθετους αρκετούς Ελληνες, που έχουν δεινοπαθήσει τόσα χρόνια με την αναλγησία ορισμένων κρατικών λειτουργών. Τι θα γίνει όμως με την κυριαρχία σε άλλα ζητήματα, εθνικού χαρακτήρα;
Χαρακτηριστικό είναι έτερο δημοσίευμα της «FT», που ανέφερε ότι κάθε 28η Οκτωβρίου, η Ελλάδα γιορτάζει την ημέρα του «ΟΧΙ». Δεν ήταν λίγοι όμως που λένε ότι πλέον, πρέπει να γιορτάζει την ημέρα του «Ναι» στις «κατοχικές δυνάμεις» της τρόικας:
Η οργή στην Ελλάδα είναι αυξημένη, όπως έγινε προφανές στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης που διεκόπη, αλλά και τα περιστατικά σε άλλες πόλεις κατά την εθνική επέτειο. Πέρα από τη λαϊκίστικη προσέγγιση, ειδικοί λένε ότι οι συμφωνίες που έκανε η Ελλάδα για τη δεύτερη διάσωση, όπως η μόνιμη εποπτεία, δεν έχουν προηγούμενο στα ευρωπαϊκά χρονικά. Αυτό κάνει τη χώρα παράδειγμα για τη μελλοντική ενοποίηση.
Οι Ελληνες πολίτες όμως, κάθε άλλο παρά «πρότυπο» νιώθουν, ακόμη και αν η χώρα απαλλάχθηκε από ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Μετά από θυσίες και λιτότητα για 2 χρόνια, αισθάνονται ότι η χώρα γίνεται προτεκτοράτο της Ευρώπης.
«Αν δεν ήμασταν στην ΕΕ, που είναι και ο μόνος λόγος που ίσως δικαιολογεί την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι κατεχόμενη χώρα», δήλωσε στη «FT» ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι «τίποτε στη συμφωνία της Συνόδου δεν θυσιάζει το δικαίωμά μας να λαμβάνουμε τις δικιές μας αποφάσεις. Το αντίθετο, χαράσσει το δρόμο μας προς την ελευθερία από την εξάρτηση».
Ελάχιστοι όμως Ελληνες συμφωνούν. «Οι πολιτικοί μας είναι υπάλληλοι, απλοί υπάλληλοι», σχολίασε στη «FT» η 17χρονη Μαργαρίτα Τριπόλια, μαθήτρια Λυκείου, μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Αυτή, όπως και άλλοι μαθητές έστρεψαν το κεφάλι τους στην αντίθετη κατεύθυνση από τους επισήμους της κυβέρνησης, της Εκκλησίας και του Στρατού.
Εξίσου δε σημαντικό είναι ότι πλέον το χρέος της Ελλάδα θα τελεί υπό βρετανικό Δίκαιο. Αυτό ήταν όρος των τραπεζιτών για να δεχτούν το «κούρεμα» του 50%. Μέχρι πρόσφατα το 90% των κρατικών ομολόγων που είχαν εκδοθεί ήταν υπό ελληνική νομοθεσία, δηλαδή, η κυβέρνηση θα μπορούσε, με μία αλλαγή στους νόμους να παραγράψει μεγάλο μέρος του χρέους, με τις όποιες νομικές συνέπειες.
Γεγονός είναι ότι οι ομάδες εργασίας των «τοποτηρητών» της ΕΕ, αναμένονται στην Αθήνα για να επιβλέπουν τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Και όπως ανέφερε το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, αυτό θα γίνει κατόπιν ελληνικού αιτήματος. Οπως άλλωστε έφτασε στην Ελλάδα και η «task force» της ΕΕ υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, για να προσφέρει τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις. Γιατί «ρητά» το ζήτησε ο κ. Παπανδρέου, όπως είπε ο κ. Ράιχενμπαχ.ΠΗΓΗ:ekirikas.gr
Και πάλι όμως πολλοί Ελληνες παραμένουν δύσπιστοι. Και ενώ έχει καταλαγιάσει ο θυμός από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, νιώθουν ότι η Ελλάδα είναι μία μαριονέτα στα χέρια των διεθνών πιστωτών.
«Πιστεύουμε ότι η χώρα δεν είναι πια δική μας», δήλωσε η καθηγήτρια Ιστορίας, Βικτώρια Κουσίδου. «Ανήκουμε στη Γερμανία και την ΕΕ», κατέληξε.
Η Ελλάδα, πάντως αναμένεται να είναι μόνο η αρχή. Οπως ανέφερε η «FT», η αμείλικτη λογική της νομισματικής ένωσης, έχει αρχίσει να «δαγκώνει». Και όσο οι χώρες-μέλη, προχωρούν προς την πραγματική ενοποίηση των δημοσιονομικών τους, το ζήτημα της πολιτικής νομιμότητας, θα γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό.
Το δίπολο Μέρκελ-Σαρκοζί, ήδη βρίσκεται σε ρήξη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αμφισβητώντας τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, ενώ εντάσεις υπάρχουν και στις σχέσεις με τα εκτός του ευρώ κράτη, όπως η Μεγάλη Βρετανία.
Πέρα από την Ελλάδα, συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο, όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσουν στο Σύνταγμά τους, δημοσιονομικούς κανόνες για «φρένο» στο χρέος και το έλλειμμα, όπως η Γερμανία.
Αυτές είναι μεγάλες αλλαγές και τα μέλη της ευρωζώνης έχουν ήδη απωλέσει τη νομισματική τους κυριαρχία, επί της αρχής τουλάχιστον, περιορίζοντας τις πολιτικές τους, στο ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.
Οι νέοι κανόνες που θέλει να επιβάλει η Γερμανία, στοχεύουν και στην απώλεια περαιτέρω κυριαρχικών δικαιωμάτων και σίγουρα θα προκαλέσουν ταραχές οι οποίες θα κλιμακωθούν.
Η λιτότητα δεν θα γίνει δεκτή από τα συνδικάτα, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις κυβερνήσεις. Και αν αυτές δεν υλοποιήσουν όσα έχουν δεσμευτεί, λόγω των πιέσεων, θα δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των κρατών. Κανείς δεν ξέρει πώς η Ευρώπη θα διαχειριστεί τις αντίρροπες δυνάμεις. Το να τις αγνοήσει όμως θα είναι το μεγαλύτερο λάθος όλων, κατέληγε το κύριο άρθρο της «FT».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!