Εθελοντικό «κούρεμα» 50% και μόνιμη εποπτεία της τρόικας



Τι κερδίζει η Ελλάδα
• 100 δισ. λιγότερο χρέος
• Ενεργοποιείται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
• Αυξάνεται το πακέτο βοήθειας στα 130 δισ.


Τι χάνει η Ελλάδα
• Μόνιμη εποπτεία της τρόικας
• Παρατεταμένη λιτότητα έως το 2020
• Αποδεκατίζεται πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, σε εθελοντική βάση, κατέληξαν μετά από ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Το ελληνικό χρέος μειώνεται κατά 100 δισ. ευρώ, ενώ 30 δισ. θα διατεθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, τετραπλασιάζονται οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέλος, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την απόφαση για μόνιμη εποπτείας της Ελλάδας από την τρόικα. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία. Η Ελλάδα θα παρακολουθείται και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα».

Σύμφωνα με το Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Το νέο πρόγραμμα 100 ΕΕ-ΔΝΤ δισ. ευρώ θα μπει σε ισχύ μέχρι τέλος του έτους, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει 50% του ελληνικού χρέους ή 100 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και επιτυγχάνει το στόχο να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος.

Παπανδρέου: Μία καινούρια ημέρα ξημερώνει

«Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν, να φύγει το βάρος και να περάσουμε σε μία αναπτυξιακή εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής όπου επιτεύχθηκε κούρεμα το ελληνικού χρέους κατά 50%.

«Μία καινούρια ημέρα ξημερώνει και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες για την υπεράνθρωπη θυσία τους... Χωρίς τη δική τους συγκλονιστική προσπάθεια, όλα θα είχαν τελειώσει τον περασμένο Μάιο. Θα είχαμε χρεοκοπήσει με τραγικές συνέπειες... Διαπραγματευτήκαμε με ισχυρό εργαλείο την αξιοπιστία μας και αποφύγαμε το θανάσιμο κίνδυνο της χρεοκοπίας... Και μόνο που βρισκόμαστε εδώ είναι επίτευγμα».

skai.gr
http://himaira.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!