Διαφωνίες ...κορυφής στη Σύνοδο!

Μπαράζ αντικρουόμενων πληροφοριών και δηλώσεων προκαλεί ανησυχίες για το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντώνται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής θα καταφέρουν να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις στην κρίση χρέους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άν. Μέρκελ, έδωσε το στίγμα των επικείμενων αποφάσεων, κάνοντας λόγο για στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ενώ προϊδέασε ότι δεν θα υπάρξουν λεπτομέρειες και "νούμερα" για τις αποφάσεις, τα οποία θα πρέπει να εξειδικευτούν σε επόμενη φάση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.


Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ, φαίνεται πως "κλειδώνει" ένα haircut για το ελληνικό χρέος της τάξεως του 50%, σύμφωνα και με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την τρόικα. Σημειώνεται ότι η έκθεση έκανε λόγο για τη μείωση του χρέους λίγο υψηλότερα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 με ένα "κούρεμα" 50%, χωρίς εγγυήσεις και με επιτόκια 6%.
Παπανδρέου: "Ήρθε η ώρα η Ε.Ε να δώσει τέλος στην κρίση"
ΩΡΑ: 19:04
Έφτασε η ώρα για την ηγεσία της Ε.Ε να δώσει ένα τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δήλωσε την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
"Oι Έλληνες καταβάλλουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της Συνόδου.

"Τώρα είναι η ώρα για την Ευρώπη να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα και στην κρίση, να γυρίσει σελίδα και να εξασφαλίσει ότι θα κάνουμε βήματα προόδου" πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Juncker: "Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας"
ΩΡΑ: 18:37
Οι ηγέτες της Ε.Ε δεν θα αποφασίσουν σήμερα όλες τις λεπτομέρειες για το σχέδιο ενίσχυσης του EFSF και την κρίση χρέους,
αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω στη γενικότερη κατεύθυνση μιας συνολικής πρότασης, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Juncker, μεταδίδει η WSJ.

"Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καθορίσουμε όλες τις λεπτομέρειες σήμερα, αλλά η γενικότερη κατεύθυνση πρέπει να δοθεί. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. Πρέπει να λάβουμε ισχυρές αποφάσεις απόψε", υπογράμμισε ο κ. Juncker.

Σε ερώτηση για το αν οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν το ζήτημα του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Juncker απάντησε ότι οι "συζητήσεις εξελίσσονται αυτή την στιγμή", χωρίς να κάνει κάποιο επιπλέον σχόλιο.

Όσον αφορά την Ιταλία ο κ. Juncker ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις περιμένουν να ακούσουν ότι η χώρα θα "κάνει σημαντικές προσπάθειες στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων".

ΔΝΤ: Ενα "κούρεμα" 60% δεν είναι αρκετό
ΩΡΑ: 17:36
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι
ένα "κούρεμα" 60% στην αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είναι αποτελεσματικό και ότι το νέο πακέτο διάσωσης πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερο "κούρεμα", ανέφερε την Τετάρτη αξιωματούχος της Ε.Ε, σύμφωνα με το Stratfor.

"To ΔΝΤ πιστεύει ότι κούρεμα 60% δεν είναι αρκετό, θέλουν μεγαλύτερο" δήλωσε ο αξιωματούχους. "Πρέπει να είναι πάνω από 65%", πρόσθεσε.

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ΕΕ - IIF για το "κούρεμα"
ΩΡΑ: 16:41
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) και της Ε.Ε για τις απώλειες των κατόχων ελληνικών ομολόγων μετά από ένα
πιθανό "κούρεμα" έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και διεκόπησαν, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Νωρίτερα, το IIF εξέδωσε ανακοίνωση για μια "σημαντική νέα πρόταση" που κατέθεσε την Τρίτη και περιλαμβάνει εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων, η νέα πρόταση περιλαμβάνει απομείωση 50% αλλά στην καθαρή παρούσα αξία (ΚΠΑ) των ελληνικών ομολόγων.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι η απομείωση μπορεί να είναι πιο κοντά στο 45% στην καθαρή παρούσα αξία των ομολόγων.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση του EFSF
ΩΡΑ: 16:19
Ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η Μπούντεσταγκ
ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέσω μόχλευσης, μεταδίδει το Reuters.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει την αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και ότι δεν θα χρηματοδοτεί τον EFSF.

Υπέρ της ενίσχυσης του EFSF ψήφισαν 503 βουλευτές, κατά 89, ενώ 4 βουλευτές απείχαν.
H ψήφιση του νομοσχεδίου δίνει στην Άγκελα Μέρκελ τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί τη συγκεκριμένη πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Κεφαλαιακή επάρκεια 9% έως 30/6 για τις τράπεζες
ΩΡΑ: 14:20
Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ μπορεί να δώσουν εγγυήσεις στις τράπεζες που ψάχνουν για χρηματοδότηση, προκειμένου να αποφύγουν την πιστωτική κρίση και να μπορέσουν να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορούν να στραφούν σε δάνεια από το EFSF, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταδίδει το Reuters.

Στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος αναφέρεται επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς στη διανομή μερισμάτων και στα μπόνους που δίνουν μέχρις ότου επιτύχουν τους κεφαλαιακούς στόχους, ενώ για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, οι τράπεζες θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της μετατροπής του χρέους σε μετοχές.

Επίσης, υπάρχει ευρεία συμφωνία σε ότι αφορά την απαίτηση οι τράπεζες να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια στο 9%, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012. Στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος, πάντως δεν γίνεται αναφορά για το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμένης προσέγγισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά τις εγγυήσεις των τραπεζών, ενώ επισημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν εγγυήσεις για πιο άμεση στήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Κομισιόν: Σήμερα οι αποφάσεις, άλλη μέρα οι τεχνικές λεπτομέρειες
ΩΡΑ: 13:53
Οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι απίθανο να παράσχουν αναλυτικά στοιχεία για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων που θα αποφασίσουν κατά τη σημερινή Σύνοδο, καθώς αυτές τις λεπτομέρειες θα τις επεξεργαστούν σε συνεδριάσεις που θα γίνουν αργότερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Olivier Bailly, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι πολιτικοί. Χρειάζεται να πάρουν πολιτικές αποφάσεις. Αυτό που αναμένεται από εκείνους σήμερα το βράδυ είναι αυτό ακριβώς. Υπήρξαν τεχνικές διεργασίες πριν από τη σύνοδο και πιθανότατα θα υπάρξουν και μετά τη σύνοδο", δήλωσε ο κ. Bailly.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι εδώ για να δώσει λεπτομέρειες για όλα τα στοιχεία αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές τεχνικότητες και όλα αυτά", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Bailly, η συμφωνία που θα επιτύχουν οι ηγέτες της ευρωζώνης την Τετάρτη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη, δίνοντας το πολιτικό μήνυμα με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους ώστε να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του EFSF, το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης για την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη της συμφωνηθείσας προηγουμένως συνεισφοράς από την πλευρά των ιδιωτικών τραπεζών.

Ο κ. Bailly, πάντως, δεν διευκρίνισε πόσο θα είναι το ύψος της συνεισφοράς που θα ζητηθεί από τις τράπεζες.

Μέρκελ: Λύση με μείωση του ελληνικού χρέους στα επίπεδα του 120%
ΩΡΑ: 13:20
Ο στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βρούμε μια λύση που θα οδηγήσει το ελληνικό χρέος σε επίπεδα της τάξεως του 120% του ΑΕΠ έως το 2020, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Μέρκελ, στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή.

Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι "η Σύνοδος Κορυφής δεν θα δώσει λεπτομέρειες για όλες τις πτυχές των συμφωνιών με νούμερα". Θα δουλέψουμε προς μια βιώσιμη λύση στη Σύνοδο, σημείωσε. "Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι λύσεις θα παραχθούν εν μια νυκτί", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά μια απλή διαγραφή χρέους δεν λύνει το πρόβλημα. Έκανε λόγο για "σημαντική συμβολή" από τους ιδιώτες, ενώ έκανε αναφορά και στην έκθεση της τρόικας, αναφέροντας ότι "η Ελλάδα είναι στην αρχή ενός μεγάλου και δύσκολου δρόμου" και εξέφρασε την επιθυμία της για μόνιμη επιτροπεία της χώρας.

"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναφέρουμε την Ελλάδα στα πόδια της το συντομότερο δυνατό", σημείωσε.

Αναφορικά με το EFSF, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης τα μοντέλα που περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου για την αύξηση της "δύναμης πυρός" του EFSF θα συζητηθούν αμέσως μετά στη γερμανική βουλή, υπογράμμισε. Παράλληλα, σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για μεγαλύτερη συμμετοχή του.

Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο επίσης για την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης της Ε.Ε. "Θα πρέπει να είναι εφικτό να στέλνονται στο ευρωδικαστήριο οι χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες προϋπολογισμού της Ένωσης", σημείωσε.

Η καγκελάριος δέχθηκε σκληρή κριτική από τους βουλευτές κάποιοι εκ των οποίων της ζήτησαν να παραδεχθεί ότι "οι Γερμανοί φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν για τις γαλλικές τράπεζες".

Φιλελεύθερος βουλευτής τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με κράτη του ανατολικού μπλοκ 20 χρόνια πριν.

Έξω από το κτήριο του γερμανικού κοινοβουλίου ομάδα ατόμων διαδήλωνε κατά των τραπεζών, ξεδιπλώνοντας πανό που, σε ελεύθερη μετάφραση, έγραφε "μειώστε το μέγεθος των τραπεζών".

Draghi: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τα μη συμβατικά μέτρα
ΩΡΑ: 13:10
Σε ομιλία του στη Ρώμη, ο
κ. Draghi δηλώνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την εφαρμογή των μη συμβατικών μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αγορών, αν και διευκρίνισε ότι είναι χρέος των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης.

«Το ευρωσύστημα είναι αποφασισμένο με τα μη συμβατικά μέτρα να αποτρέψει την κακή λειτουργία των κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών που δημιουργούν φραγμούς στη νομισματική μετάδοση», αναφέρει στην ομιλία του, όπως σημειώνει το Reuters, και συμπληρώνει: «Οι παρεμβάσεις αποτρέπουν την επιδείνωση των ανισορροπιών, δεν αρκούν από μόνες τους για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών».
Ο κ. Draghi δηλώνει επίσης πως πρέπει να ενισχυθεί η εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος στην ευρωζώνη και πως τα εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση της κρίσης πρέπει να ενεργοποιηθούν αμέσως.  ΠΗΓΗ:Euro2day

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»