Reuters: Πιθανότητα να μην ανακοινωθεί ποσοστό «κουρέματος» την Τετάρτη


Για την πιθανότητα να μην ανακοινωθεί το ακριβές ποσοστό «κουρέματος» του ελληνικού χρέους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, έκαναν λόγο ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, κι ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως ότι ακυρώθηκε η αυριανή συνεδρίαση του Ecofin.
Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα αγκάθια των διαπραγματεύσεων. 
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες ίσως δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους», που αναμένεται ανάμεσα στο 50%-60%.
Κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός ότι οι ζημίες των τραπεζών από το ελληνικό «κούρεμα» είναι υπό διαπραγμάτευση, οπότε είναι δύσκολο να υπάρξει ποσοτικοποίηση.
«Ίσως να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο του κουρέματος ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020» δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Οι πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις με τους ιδιώτες-επενδυτές που κατέχουν ελληνικό χρέος συνεχίζονται.
«Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ δύσκολες, και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου», ανέφερε μία πηγή.
Επίσης, εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν υπάρχουν τελικές και ισχυρές συμφωνίες που να περιλαμβάνουν ξεκάθαρα ποσά για το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της μόχλευσης του ταμείου διάσωσης EFSF.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες που κρατούν ελληνικά ομόλογα συνεχίζονται, με αντικείμενο τις ζημίες που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν σε εθελοντική βάση, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος. 
Σύμφωνα με αξιωματούχο, οι συζητήσεις είναι «πολύ δύσκολες» και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου. 
Αβέβαιο παραμένει επίσης αν θα ανακοινωθεί η κεφαλαιακή ισχύς του EFSF μετά την μόχλευση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί.ΠΗΓΗ:Newscode

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!