«Ναι» της Μέρκελ σε κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 40 με 50% - Θέλει χρέος στο 120% του ΑΕΠ - Στο 60% το haircut και στο 110% του ΑΕΠ λέει το bloomberg

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει δηλώσει στην κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών ότι η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα γύρω στο 40-50%.
Αυτό υποστηρίζουν βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών, που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζουν ότι, κατά την καγκελάριο, δεν αρκεί το συμπεφωνημένο «μείον 21%» του χρέους, αλλά θα πρέπει να επιβληθεί μεγαλύτερη απομείωση.
Επίσης η κυρία Μέρκελ φέρεται να έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να επιλύσει προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών. Θεωρείται ότι αυτό παραμένει μία βασική διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ωστόσο η ίδια η κ.Μέρκελ είπε στους βουλευτές της ότι σε ουσιώδη ζητήματα δεν υπάρχουν διαφωνίες με το Παρίσι.
Για Τετάρτη οι αποφάσεις;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο κατέβασε κι άλλο τον πήχυ των προσδοκιών για την Σύνοδο της Κυριακής, λέγοντας ότι «η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει σε δύο δόσεις, την Κυριακή θα έχουμε διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, αλλά αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τετάρτη». Για εκείνη τη μέρα αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ, αναλυτές εκτιμούν ότι με τη «διάσπαση» της Συνόδου Κορυφής σε Κυριακή και Τετάρτη, η Ευρώπη μάλλον θα δρομολογήσει αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει: να ανοίξουν τη Δευτέρα το πρωί τα χρηματιστήρια στην Ασία σε κλίμα αβεβαιότητας.
Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. «Σε αυτήν την κυβέρνηση, τίποτε πια δεν λειτουργεί. Η Γερμανία, αλλά και η Ευρώπη αξίζουν κάτι καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο γερμανικές κυβερνητικές πηγές, ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε πολλούς τομείς, υποστηρίζει η ίδια πηγή συμπληρώνοντας ότι απαιτείται "μόνιμη εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις" στη χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι την Σύνοδο της Τετάρτης.
Στο 60% το haircut και στο 110% του ΑΕΠ (Bloomberg)
Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα του το Bloomberg ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του την έκθεση της Τρόικας σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους του ελληνικού δημοσίου κατά 60% και ταυτόχρονα η παροχή επιπρόσθετης χρηματοδότησης, ενώ ο στόχος των δανειστών είναι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί στο 110%. Μάλιστα, το Report αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 120% + σε περίπτωση ενός haircut της τάξης του 50%, με επιτόκιο 6% και χωρίς collateral. Τέλος, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ δε συμφωνεί με την πρόταση.
DW, GFF, Reuters, Bloomberg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ Συγκλονίζει η σοπράνο που ήταν στο φλεγόμενο πλοίο: Μας πλάκωσαν στο ξύλο Τούρκοι και Ιρανοί [βίντεο]

Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, πώς η ασχημούλα ερωμένη έγινε σύζυγος του πρίγκηπα –Αγνωστες εικόνες

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;