Ένα αδρανές ΥΠΕΞ απέναντι στις απειλές του Τούρκου Πρέσβη!

Ένα αδρανές ΥΠΕΞ απέναντι στις απειλές του Τούρκου Πρέσβη!
Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Με μία κλασική ενέργεια «δημόσιας διπλωματίας» (public diplomacy), ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Kerim Uras σε συνέντευξη του στο Reuters το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου, απευθυνόμενος στην Ελληνική Κυβέρνηση, στην κοινή γνώμη της Ελλάδος αλλά και της Τουρκίας και οπωσδήποτε έμμεσα στην διεθνή κοινότητα έδειξε με εμφατικό τρόπο την πίεση που πρόκειται να ασκήσει η Άγκυρα προς την Ελλάδα για την έκδοση των 8 Τούρκων Στρατιωτικών!

Σε μία ερώτηση που μάλλον την επιδίωξε τόνισε: «Ήταν λάθος το γεγονός ότι τους δόθηκε άδεια να προσγειωθούν. Δεν έπρεπε να δοθεί η άδεια προσγείωσης γιατί ήταν εμφανές ότι το ελικόπτερο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα φωτιάς όπως είχε αναφέρει εκπέμποντας σήμα κινδύνου, ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και πιθανότατα αυτοί που διέφευγαν συμμετείχαν σε αυτή» για να συμπληρώσει αμέσως μετά με προκλητικό και απειλητικό τρόπο ότι «η μη έκδοση από την ελληνική δικαιοσύνη των 8 Τούρκων στην Τουρκία δεν θα βοηθήσει και θα ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις»!
Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί άραγε τρεις ημέρες μετά την άφιξη των οκτώ Τούρκων Στρατιωτικών να προβεί σε μία τέτοια δήλωση που ξεπερνάει τα διπλωματικά δεδομένα! Είτε στην Άγκυρα κατάλαβαν ότι δεν είναι και τόσο εύκολο για την Ελληνική Κυβέρνηση να τους δώσει σε... 15 ημέρες όπως ισχυρίστηκε ο Erdoğan ότι του είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος μπροστά στα αλαλάζοντα πλήθη σε υπαίθρια συγκέντρωση στην  Κωνσταντινούπολη (που ζητούσαν τον θάνατο των προδοτών) και αποφάσισαν να διεγείρουν τα φοβικά σύνδρομα των Αθηνών... Είτε ο Τούρκος Πρέσβης «αυθεντικό τέκνο» του κεμαλικού στρατιωτικο-διπλωματικού κατεστημένου και γνωστός για τις απόψεις του στο Τουρκικό ΥΠΕΞ προσπαθεί να τινάξει από πάνω του κάθε υποψία ότι ανήκε σε κύκλους που διατηρούσαν σχέσεις με τους πραξικοπηματίες… Είτε συνδυασμός και των δύο προαναφερθέντων εκδοχών που εκτιμάται ότι είναι και το πιθανότερο.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Uras με τις έμμεσες απειλές εναντίον της Χώρας μας, ναι μεν προσπαθεί να εξασφαλίσει με περίσσιο ζήλο αυτά που θεωρεί ως τουρκικά συμφέροντα αλλά η ενέργεια του συνιστά αναμφίβολά ωμή παρέμβαση στην θεσμική λειτουργία του Κράτους στο οποίο είναι διαπιστευμένος και φιλοξενείται. Και για τέτοιες περιπτώσεις όπως η έκδοση των 8 οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο για τους λόγους που αναφέρουν, αυτή η θεσμική λειτουργία είναι όμοια  σε κάθε πολιτισμένη χώρα του πλανήτη όπου κυριαρχεί το λεγόμενο «κράτος δικαίου» και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα μου πείτε βέβαια πως είναι δυνατόν σε μία εκ παραδόσεως καχεκτική δημοκρατία που συνεχώς φθίνει λόγω του αυταρχισμού Erdoğan και φαίνεται να καταλήγει από το Σάββατο σε μία πολιτική δικτατορία να γνωρίζουν αυτές τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας! (Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτοί που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Erdoğan και την κυβέρνηση του νοιάστηκαν για αυτά…)
(Φωτ. Στιγμιότυπο κατά την προσαγωγή στα δικαστήρια Αλεξανδρούπολης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Πηγή: Eurokinissi)
Ένα πεντάωρο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβη, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και το Ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια δείχνοντας για μία ακόμα φορά αδράνεια και μία «κατατονική συμπεριφορά»! Μα κανείς δεν πληροφόρησε τον κ. Υπουργό ότι στην δημόσια διπλωματία (κατ’ αρχήν τι είναι… δημόσια διπλωματία!) έχει σημασία να δοθεί «αντιμήνυμα στο μήνυμα» και κυρίως στον σωστό χρόνο… αλλιώς οι εντυπώσεις χάνονται. Ήδη παντού στον κόσμο κυκλοφορούν οι απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβη συνοδευόμενες από την… εκκωφαντική σιωπή της Ελλάδος!
Αφού δυστυχώς χάσαμε το παιχνίδι των εντυπώσεων στο πεδίο της δημόσιας διπλωματίας έστω και καθυστερημένα ας επανακτηθεί το διεθνές μας κύρος και ας καταστεί σαφής η εθνική μας θέση στο πεδίο της κλασικής διπλωματίας. Να κληθεί άμεσα στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος Πρέσβης και να του επιδοθεί έντονο και αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας επισημαίνοντας στον ίδιο αλλά στον πολιτικό του προϊστάμενο, φίλο του κ. Κοτζιά κ. Mevlüt Çavuşoğlu, ότι όπως η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξη της στην νόμιμα εκλεγμένη πολιτική ηγεσία της Τουρκίας (Κυβέρνηση και Πρόεδρο) αρκετά νωρίς όταν άλλες χώρες περίμεναν «που θα κάτσει η μπίλια» έτσι και τώρα στην υπόθεση της έκδοσης των 8, θα κινηθεί στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών υποστηρίζοντας και πάλι την διεθνή νομιμότητα.
Σημείωση. Η υποτιθέμενη διορθωτική δήλωση του Τούρκου Πρέσβη λίγο πριν τα μεσάνυχτα και η συνεχιζόμενη απόλυτη σιγή του Ελληνικού ΥΠΕΞ δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.http://www.liberal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!