Φόβοι αλυσιδωτών επεισοδίων

Χθες οι «αλληλέγγυοι» του «No Border Camp Thessaloniki 2016» πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης και έβαψαν με συνθήματα ένα αστικό λεωφορείο. Η αστυνομία αρνείται να επέμβει στην κατάληψη-κατασκήνωση του ΑΠΘ διότι φοβάται ντόμινο επεισοδίων. Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν κατασκηνώσει στο campus.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Φόβους για ντόμινο επεισοδίων εκφράζει η ΕΛ.ΑΣ. και για τον λόγο αυτόν αρνείται να παρέμβει στην κατάληψη-κατασκήνωση του ΑΠΘ από τους διοργανωτές του «No Border Camp Thessaloniki 2016», που δηλώνουν αλληλέγγυοι των μεταναστών. Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχει αναφορά της αστυνομίας προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, δηλώνει στην «Κ» ότι οι πρόσφυγες που μεταφέρονται στο ΑΠΘ παρακολουθούν εκδηλώσεις και επιστρέφουν τη νύχτα στις δομές, καθώς «δεν προκύπτει από τις καταμετρήσεις ότι λείπει κόσμος».
Δεν αποκλείει να έχει εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο «μικρός αριθμός» προσφύγων και μεταναστών που δεν έμεναν σε κάποια οργανωμένη δομή. Προσθέτει, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας το πανεπιστήμιο μετά τη λήξη του «No Border Camp».
Ειδικότερα, με επίδειξη υψηλού βαθμού οργανωτικότητας, ολοκληρώθηκε χθες το πρώτο τετραήμερο του «No Border Camp» στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Ενδεικτικά, πάνω από 1.000 άτομα έχουν κατασκηνώσει στο campus της Πανεπιστημιούπολης, φέρνοντας χημικές τουαλέτες, ντους και άλλες εγκαταστάσεις, μη αρκούμενοι στις υποδομές της Νομικής και της Φιλοσοφικής Σχολής, τις οποίες ομοϊδεάτες τους διέρρηξαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, σπάζοντας τις κλειδαριές. Την Κυριακή οι διοργανωτές μίσθωσαν έξι πούλμαν. Με τα πέντε εξ αυτών μετέφεραν συνολικά περίπου 300 πρόσφυγες από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών γύρω από τη Θεσσαλονίκη (των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, του κτιρίου της πρώην Σόφτεξ στον Δήμο Κορδελιού). Το έκτο λεωφορείο «αξιοποιήθηκε», μετέχοντας στη μηχανική πορεία που έκαναν οι «αλληλέγγυοι» στους άδειους δρόμους της πόλης, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Χθες, εκτός από τις πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι «αλληλέγγυοι» έβαψαν με συνθήματα ένα αστικό λεωφορείο. Στους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο campus του ΑΠΘ προσφέρθηκε φαγητό και τσάι, ενώ με επίκεντρο τους ανθρώπους αυτούς οργανώθηκαν εκδηλώσεις (π.χ. διήγηση της περιπέτειας του ταξιδιού από τη Συρία) ως ένα είδος «ερευνητικού project»!Παρότι οι διοργανωτές του Camp λένε ότι με τη λήξη του, οι μετανάστες θα επιστρέψουν στα κέντρα φιλοξενίας, υπάρχει ανησυχία μήπως το campus του ΑΠΘ μετατραπεί και αυτό σε κέντρο. Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα που έχουν προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση του ΑΠΘ, οι επίσημες αρχές απλώς αναζητούν δικαιολογίες, σύχνα αντικρουόμενες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απαντώντας στην εισαγγελική παραγγελία προς την ΕΛ.ΑΣ. για έρευνα για τυχόν τέλεση αυτόφωρων αδικημάτων, οι αστυνομικές αρχές, μέσω αναφοράς, παραδέχονται ότι είναι υποχρεωμένοι να παρέμβουν, αλλά για να το κάνουν πρέπει να διαθέτουν όλες τις πληροφορίες για το σχέδιο δράσης των «αλληλέγγυων». Ουσιαστικά, υπάρχει φόβος μήπως οι «αλληλέγγυοι» καλέσουν σε στήριξη ομοϊδεάτες τους (κάποιοι τους τοποθετούν στον χώρο των αναρχικών) και προκληθούν ευρύτερα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σχολιάζοντας το «Νο Border Camp», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι «άσυλο δεν σημαίνει ανομία και η χώρα δεν ξεφτιλίστηκε τώρα, αλλά έχει ξεφτιλιστεί από χρόνια». Από την άλλη, κατανόησε τη στάση της αστυνομίας λέγοντας πως αν επιδιωχθεί βίαιη έξωση, αυτοί θα ξεχυθούν στην πόλη και θα δημιουργήσουν επεισόδια. «Η λογική είναι να το αφήσουμε να εκτονωθεί», δήλωσε
http://www.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!