Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «53» στηρίζουν τους αναρχικούς για τις καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη


Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «53» στηρίζουν τους αναρχικούς για τις καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη
Σε διασταυρούμενα πυρά βρίσκεται από χτες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Από τη μιά η αντιπολίτευση του άσκησε σφοδρή κριτική για σχεδόν ανικανότητα της αστυνομίας να διαφυλάξει την ασφάλεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από τους καταληψίες, και από την άλλη δέχεται τα πυρά των συντρόφων του στην Κουμουνδούρου για αυστηρή –και χωρίς λόγο- επιλογή διάλυσης των καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη.
Οι 53 υπέρ των αντιεξουσιαστών
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει το editorial της ιστοσελίδας που απηχεί τις θέσεις της ομάδας των 53ων του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναφέρεται ως « πολύ αρνητική εξέλιξη» η εκκένωση των τριών καταλήψεων, και γίνεται λόγος για χρήση του δόγματος «Νόμος και Τάξη» που μας γυρίζει στις εποχές Δένδια.
Οι 53 υποστηρίζουν ότι θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα της κυβέρνησης και δεν θα ήταν ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, η επαναφορά έστω και στο ελάχιστο της κατασταλτικής αντίληψης της πολιτικής Δένδια. Μάλιστα προειδοποιούν –έστω και χωρίς να τον αναφέρουν- το Νίκο Τόσκα ότι όσοι δικαιολογούν το χτεσινό χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων, θα τους βρουν απέναντί τους.
Ολόκληρο το κείμενο, εδω :

«Η εκκένωση των τριών καταλήψεων
Η εκκένωση των τριών καταλήψεων -χώρων φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη με επέμβαση των ΜΑΤ, καθώς και οι συλλήψεις των αλληλέγγυων συνιστούν μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη.
Η χρήση του δόγματος «νόμος και τάξη», εργαλείο διακυβέρνησης από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, μας γυρίζει στην περίοδο κυριαρχίας της γραμμής Δένδια. Η επαναφορά έστω και στο ελάχιστο της κατασταλτικης αντίληψης της πολιτικής Δένδια που τόσο πλήγωσε τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα  και εμπόδισε την έκφραση της κοινωνικής  χειραφέτησης  της θα αποτελούσε  θεμελιώδες σφάλμα  της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ  και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύονται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.
Και αυτό παρόλο που, η χώρας μας, παρά τις δυσκολίες, τους δυσχερείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τις υποχρεώσεις που διαμορφώνει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας παρέμεινε η μοναδική χώρα του βαλκανικού διαδρόμου που κράτησε και κρατάει τα σύνορα της ανοιχτά.
Ας το κατανοήσουν οι αρμόδιοι πολιτειακοί και θρησκευτικοί παράγοντες πως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεσμική αλληλεγγύη που επιδείχθηκε ως τώρα αποτελεί μία πολιτική παρακαταθήκη που δεν θα απεμπολήσουμε.
Παράλληλα όμως, οι πρόσφυγες αγκαλιάσθηκαν αυθόρμητα και μαζικά από την ίδια την πλειοψηφία της κοινωνίας ενάντια στις ξενοφοβικές απόψεις του κ. Δένδια και της Νέας Δημοκρατίας ,της Χρυσής Αυγής ή του Μητροπολίτη Άνθιμου.
Η προβολή της αλληλεγγύης ως μέσο διαχείρισης του προσφυγικού , το «Καλώς τους» με συμμετοχή κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης , η υποψηφιότητα των κατοίκων της Λέσβου για το Νόμπελ Ειρήνης, οι πολλαπλές επισκέψεις πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων και, από την άλλη, το γεγονός της εκκένωσης των τριών καταλήψεων δείχνουν πως εντός της κοινωνίας αλλά και εντός του κρατικού μηχανισμού υπάρχει μία πολιτική και ιδεολογική διελκυστίνδα.
Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαλέξει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να νικήσει η αλληλεγγύη , η ανεκτικότητα και η δημοκρατία . Όσοι δικαιολογούν το χθεσινό χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα».
Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει τους αλληλέγγυους
Κι ενώ όλοι θα περίμεναν οι εντολές του κ. Τόσκα να χαίρουν της εκτίμησης του συνόλου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της αποδοκιμασίας για τα αντίποινα των αντιεξουσιαστών, η Κουμουνδούρου ήρθε να δώσει χέρι φιλίας στους καταληψίες και να αφήσει αιχμές εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους. Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», ανέφερε στην ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιότητα από τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Με αναρτήσεις το σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ left.gr δίνει δημοσιότητα στις κινήσεις των καταληψιών.
«Διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που οδήγησε στο κλείσιμο τριών καταλήψεων στέγης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και την κατεδάφιση του κτιρίου που στέγαζε την κατάληψη του Ορφανοτροφείου, οργανώνουν σήμερα στην Αθήνα αντιρατσιστικές, αριστερές και ελευθεριακές οργανώσεις.
Η συγκέντρωση της διαδήλωσης καλείται στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.
Ανάμεσα σε άλλους, καλούν η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η Λαϊκή Ενότητα, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε κ.ά
. », γράφει το Left.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!