Οργή της Αγκυρας για τις δηλώσεις Κοτζιά για την εισβολή στην Κύπρο


Οργή της Αγκυρας για τις δηλώσεις Κοτζιά για την εισβολή στην Κύπρο


Ως κακοπροαίρετη χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ "την προσπάθεια του Έλληνα ΥΠΕΞ Νϊκου Κοτζιά να συνδέσει την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία με το καθεστώς των εγγυήσεων στην Κύπρο".

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αντιμετωπίζει με λύπη την ανακοίνωση του Έλληνα ΥΠΕΞ σχετικά με την εισβολή στην Κύπρο η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ. Προσθέτει ότι η ανακοίνωση Κοτζιά συνιστά "κακοπροαίρετο εγχείρημα να συνδεθεί αναγκαστικά η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου με το καθεστώς εγγυήσεων στην Κύπρο το οποίο στηρίζεται στις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1960".
"Μετά τη φρικτή απόπειρα πραξικοπήματος, προσδοκούμε από τη γείτονά μας Ελλάδα να αποφεύγει αυτού του είδους τις ατυχείς ανακοινώσεις, με σκοπό να επωφελείται από την κατάσταση που προέκυψε και να ενεργεί στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων καλής γειτονίας, με πνεύμα δημοκρατικής αλληλεγγύης, όπως αναμένεται να επιδειχθεί μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση "αποτελεί πικρή σύμπτωση η πραγματοποίηση το  1974 την ίδια ημέρα, την 15η Ιουλίου, ενός αιματηρού πραξικοπήματος, με σκοπό να συνδέσει το νησί του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Ε.Ο.Κ.Α, Νίκου Σαμψών με την Ελλάδα, με την υποστήριξη της ελληνικής χούντας. Η Τουρκία, απέναντι σε μια κίνηση εναντίον της ολοκληρωτικής κατάργησης της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, αγωνίζεται στο πλαίσιο των Συμφωνιών Εγγυήσεων και Συμμαχίας και συστήνει εκ νέου την ασφάλεια", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τι είχε δηλώσει ο Νίκος Κοτζιάς
Το πρωί της Τετάρτης  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωσή του για την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, και επισημαίνει πως «η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτω που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα».                                        http://www.usay.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!