Αθόρυβη «διείσδυση» των «Μπορντό Μπερελί» στην Κω φοβούνται οι ελληνικές αρχές

Οι τουρκικές αρχές αναζητούν ακόμη περί τους 20-25 άνδρες της επίλεκτης ομάδας των “Μπορντό Μπερελί” που συμμετείχαν στο σχέδιο σύλληψης ή εκτέλεσης του Ρ.Τ. Ερντογάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ενώ αυτός βρίσκονταν σε ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας. Εκτιμάται επίσης πώς με τα 2 από τα 42 συνολικά ελικόπτερα που λείπουν από τα στρατόπεδα της Τουρκίας διαφεύγουν οι συγκεκριμένοι άνδρες.

Θυμίζουμε ότι μία ομάδα συνολικά 40 ανδρών των επίλεκτων δυνάμεων “Μπορντό Μπερελί”, πιθανόν μεικτή με άνδρες των Ορεινών Καταδρομών, συγκρούστηκε με τους άνδρες ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου, οι οποίοι και κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν από το ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Τα πυρά που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές ήταν καταιγιστικά, όπως προέκυψε από τα βίντεο τα οποία διέρρευσαν και ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατάφερε την τελευταία στιγμή να διασωθεί και να μεταφερθεί στην αεροπορική βάση του Ντάλαμαν και από εκεί να επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Στη μάχη της Μαρμαρίδας κάποιοι από τους “Μπορντό Μπερελί” σκοτώθηκαν και κάποιοι άλλοι συνελήφθησαν στη συνέχεια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας που επιχείρησε με τρία ελικόπτερα ειδικών αποστολών S-70 Blackhawk διαφεύγει και οι Τούρκοι εκτιμούν πώς κρύβεται στην γύρω περιοχή.
Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, οι οποίες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και αυτό γιατί οι “Μπορντό Μπερελί” μπορούν να “διεισδύσουν” απέναντι στην Κω ή σε κάποιο άλλο νησί αναζητώντας καταφύγιο.
Οι άνδρες της επίλεκτης τουρκικής δύναμης είναι εκπαιδευμένοι να επιβιώνουν σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και για μακρό χρονικό διάστημα και ίσως περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να κινηθούν. Και τα σενάρια είναι πολλά για το πώς μπορούν να το πράξουν προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια της Αστυνομίας που ελέγχει ο Ερντογάν και προβαίνει σε συνεχείς συλλήψεις.
Μπορούν είτε να αναμειχθούν με πρόσφυγες και μετανάστες και να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Μπορούν επίσης να “αυτομολήσουν”, όπως έκαναν και οι άλλοι οκτώ που διέφυγαν από την Τουρκία στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας άσυλο, αλλά ενδέχεται να περιμένουν την εκδήλωση μίας νέας κίνησης κατά του Τούρκου προέδρου και να δράσουν προκαλώντας ελληνοτουρκική κρίση.
Το σενάριο της ελληνοτουρκικής σύρραξης προβλέπεται στο σχέδιο “Βαριοπούλα” στην περίπτωση του πραξικοπήματος, αν και η εκδήλωση του έχει συγκεκριμένα βήματα που θα γίνονταν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τώρα το πόσο μπορεί μία ομάδα 20-25 ανδρών, έστω και των ειδικών δυνάμεων να προκαλέσει κρίση είναι ένα ερώτημα, αν και τίποτα δεν αποκλείεται.
Η Τουρκία φέρεται να έχει “χάσει” 14 πολεμικά πλοία, τα 4 εκ των οποίων όπως γράφει το “pronews.gr” βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, σε Ρουμανία και Βουλγαρία, 42 επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και κανείς δεν ξέρει άλλο τι. Το γεγονός δε ότι ο Ερντογάν αποφεύγει να πάει στην Άγκυρα, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέο πραξικόπημα, και το ότι οι μαζικές διώξεις του προκαλούν μεγάλη δυσαρέσκεια δεν αποκλείει τίποτα.
Αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία και στο ελληνικό Πεντάγωνο που διατηρεί αυξημένη την ετοιμότητα των Ένοπλων Δυνάμεων και ειδικών μονάδων ιδίως σε περιοχές μεγάλης “ευαισθησίας”. Τα όσα συνέβησαν δε στη Μαρμαρίδα έχουν φτάσει από τις πρώτες ώρες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, και όπως λένε πληροφορίες, έχουν αναληφθεί σχετικές δράσεις στις ελληνικές περιοχές.                          http://www.pronews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!