Τουρκία: Χιλιάδες υπό κράτηση για την απόπειρα πραξικοπήματος






REUTERS/KEMAL ASLAN
Δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν σήμερα σε όλη την Τουρκία για τον ρόλο που φέρεται να είχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.


Έξι χιλιάδες άνθρωποι είναι υπό κράτηση στην Τουρκία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, και έπεται συνέχεια, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Η δικαστική διαδικασία θα συνεχιστεί» δήλωσε ο Μποζντάγ, σύμφωνα με το NTV.
Δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν σήμερα σε όλη την Τουρκία για τον ρόλο που φέρεται να είχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 34 στρατηγοί διαφόρων βαθμίδων έχουν συλληφθεί έως τώρα. Πρόκειται κυρίως για εμβληματικές φυσιογνωμίες του στρατού όπως ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς, και ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς.
Νωρίς σήμερα το πρωί, στην πόλη Ντενιζλί (δυτική Τουρκία), ο διοικητής της φρουράς Οζάν Οζμπακίρ συνελήφθη μαζί με 51 στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


Εξάλλου, υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν για τον φερόμενο ρόλο τους στο πραξικόπημα στη βάση Ιντσιρλίκ (νότια), την οποία χρησιμοποιεί ο διεθνής συνασπισμός για τις επιδρομές του εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, όπως έγραψε η εφημερίδα Χουριέτ.
Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη χθες Σάββατο ταυτόχρονα με περίπου 12 αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα. Οι βαθμοφόροι ανακρίνονται.
Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παραμένει κλειστή και σήμερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της Παρασκευής.
Οι εκκαθαρίσεις δεν περιορίζονται στον στρατό, συνεχίζει το πρακτορείο Ανατολή, το οποίο μεταδίδει πως εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος 2.745 δικαστών και εισαγγελέων σε όλη την Τουρκία.
Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, όμως το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως 44 δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας στο Ικόνιο (κέντρο) και 92 στο Γκαζίαντεπ (νοτιοανατολικά).
Η έρευνα έχει ανατεθεί σε εισαγγελείς στην Άγκυρα και οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχι Γκιουλέν ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρόεδρος Ερντογάν τον κατηγορεί ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος, ο ιμάμης όμως διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε ευθύνη.                                                                  http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!