ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ- Συναγερμός στο Αιγαίο -Φόβοι ότι πραξικοπηματίες θα περάσουν στα νησιά


Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενα θρίλερ εξελίχθηκε από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από πληροφορίες για κινήσεις τουρκικών φουσκωτών προς τη Σύμη, προκαλώντας κινητοποίηση τόσο των ελληνικών όσο και των τουρκικών δυνάμεων.
Ο φόβος και από τις δύο πλευρές είναι ότι ενδεχομένως Τούρκοι πραξικοπηματίες θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα, μετά και από το περιστατικό με τους 8 στρατιωτικούς οι οποίοι έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο. Ενδεχόμενο που ανέφεραν και τουρκικά δημοσιεύματα.

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά από τις 5 το απόγευμα, όταν πληροφορίες από την Τουρκία έκαναν λόγο για τουρκικά φουσκωτά τα οποία κινούνταν ανοιχτά της Σύμης και κατευθύνονταν προς την Ελλάδα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο ελληνικό λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό και στην περιοχή άρχισαν ελέγχους σκάφη του λιμενικού, μία πυραυλάκατος, όπως και ένα ελικόπτερ Super Puma.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα φουσκωτά σκάφη, στα οποία επέβαινε άγνωστος αριθμός ατόμων, δεν μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά παρέμειναν σε τουρκικά. Παράλληλα και οι Τούρκοι έκαναν περιπολίες με δικά τους μέσα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, «σηκώθηκαν» δύο F16 της γειτονικής χώρας «προκειμένου να ελέγξουν τις πληροφορίες ότι τουρκικά φουσκωτά κινούνταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ότι επρόκειτο για σκάφη του λιμενικού που είχαν εξαφανιστεί». Από την άλλη, το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων έκανε λόγο για τουρκικά μαχητικά τα οποία προσπάθησαν να σταματήσουν τα σκάφη. Σύμφωνα με την Hurriyet, τα F16 έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή, μετά από την ενημέρωση στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό για δύο ύποπτα σκάφη ανοιχτά της Σύμης και στη συνέχεια αποχώρισαν.
Πάντως, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας διέψευδαν ότι υπήρξε τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο και σχολίασαν, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας. Το απόγευμα πάντως έγινε σύσκεψη των υπουργών Αμυνας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη.
Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η τουρκική ακτοφυλακή, σε ενημερωτικό του σημείωμα ανέφερε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους».
Η ανησυχία για ενδεχόμενες κινήσεις πραξικοπηματιών προς την Ελλάδα εντάθηκε και μετά από τουρκικά δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για καταδρομείς που μετείχαν στην επιχείρηση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στη Μαρμαρίδα και οι οποίοι θα προσπαθούσαν να κινηθούν με πλωτά μέσα προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, αναζητούνται περίπου 40 καταδρομείς και γίνονται έρευνες στην περιοχή Μπόζμπουρουν, απέναντι από τη Σύμη. Στόχος των τουρκικών αρχών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να προλάβουν να τους συλλάβουν καθώς φοβούνται ότι μπορεί οι καταδρομείς- με την προϋπόθεση ότι παραμένουν στην περιοχή- ξεφύγουν προς τη Σύμη, που απέχει περίπου 20 λεπτά από την Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δέκα από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!