Ακόμη και ο υπασπιστής του Ερντογάν συμμετείχε στο πραξικόπημα


ImageHandler (2)

Ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας

Η «απάντηση» του Τούρκου προέδρου στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι ξεκάθαρη και πολύ συγκεκριμένη. Ο Ταγίν Ερντογάν  κάνει πίσω… Είναι αποφασισμένος να τιμωρήσει τους πραξικοπηματίες και δύο μέρες τώρα αυτό κάνει.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί πάνω από 6.000 άνθρωποι στην Τουρκία και συνολικά 103 στρατηγοί γεγονός που, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δείχνει ότι τουλάχιστον 1/3 της ηγεσίας του τουρκικού στρατού συμμετείχε στο πραξικόπημα!
«Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης συνεχίζονται», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγκμ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των συλλήψεων θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η «εκκαθάριση» αφορά υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και δικαστές, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος που άφησε πίσω της τουλάχιστον 265 νεκρούς. Την ίδια ώρα, τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός έχουν δηλώσει δημόσια ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, για όσους ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Τουλάχιστον 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων- στρατιώτες και υψηλόβαθμοι- έχουν συλληφθεί και πάνω από 2.700 δικαστές «ξηλώθηκαν», από τη στιγμή που κατέρρευσε η απόπειρα πραξικοπήματος.
Την Κυριακή, πάνω από 50 στρατιωτικοί συνελήφθησαν στο Ντενιζλί, μαζί τους και ο υποστράτηγος Οζάν Οζμπακίρ, διοικητής της φρουράς του Ντενιζλί της της 11ης μεραρχίας καταδρομέων, σύμφωνα με το Anadolu.
Ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας.
Σύμφωνα με την Hurriyet, συλλήψεις έγιναν και τη βάση Ιντσιρλίκ. Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα.
Εντύπωση όμως προκαλεί η είδηση ότι στο πραξικόπημα συμμετείχε ακόμη και ο υπασπιστής του Τούρκου προέδρου. Την Κυριακή συνελήφθη και ο ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Αλί Γιαζιτζί, σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα που επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση.


Διασπασμένοι (;) οι πραξικοπηματίες 
Την ίδια ώρα ο τρόπος που εξελίχθηκε το πραξικόπημα δείχνει ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί που σχεδίασαν και οργάνωσαν την επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας ήταν διασπασμένοι.
Ακόμη κι όταν δύο F-16 εντόπισαν το προεδρικό αεροσκάφος του Ερντογάν δεν προχώρησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους, ίσως επειδή δεν έλαβαν σχετική εντολή από κάποιον επικεφαλής.
«Είναι πολύ πιθανόν κάποιοι από τους στρατιωτικούς που είχαν συμφωνήσει να λάβουν μέρος στο πραξικόπημα να έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή. Από το αποτέλεσμα φάνηκε ότι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι προχώρησαν στον σχεδιασμό, χωρίς όμως καλή οργάνωση» λέει στο protothema.gr Έλληνας στρατιωτικός.
Η ανταρσία κατά του καθεστώτος Ερντογάν δεν περιορίστηκε στην τουρκική αεροπορία και σε μονάδες του στρατού οι οποίες ενεργοποίησαν άρματα μάχης αλλά επεκτάθηκε και στο τουρκικό ναυτικό, πολεμικά πλοία του οποίου ελεγχόμενα από πραξικοπηματίες απέπλευσαν το βράδυ της Παρασκευής από τον ναύσταθμο του Ακσάζ.
«Κάποιοι το έπαιξαν ουδέτεροι προκειμένου να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το ρόλο τους όποια κι αν ήταν η έκβαση του πραξικοπήματος» μας λέει η ίδια πηγή.
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πραξικοπηματιών
Εν τω μεταξύ σε πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζονται οι έρευνες των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας για τον εντοπισμό αξιωματικών και στρατιωτών που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δηλώνει ότι μερικοί αξιωματικοί που συμμετείχαν στην προσπάθεια του πραξικοπήματος έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μία νέα προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από το στρατό.
Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι η κεντρική στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας, έχει υποστεί «σοβαρό πλήγμα», αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες, το στρατό, αλλά και την κυβέρνηση.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει ουσιαστικά επιχείρηση αφανισμού των υποστηρικτών Γκιουλέν και απαντά σε πλήθος που φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις» πως «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού» παραπέμποντας στην Εθνοσυνέλευση.



Η διαπόμπευση των πραξικοπηματιών
Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιοποιούν εικόνες και βίντεο διαπόμπευσης των συλληφθέντων πρωτεργατών του πραξικοπήματος. Οι τουρκικές αρχές προχωρούν στον εξευτελισμό των άλλοτε κραταιών στρατιωτικών. Μεταξύ των χτυπημένων, εξουθενωμένων και χωρίς ισχύ στρατηγών φιγουράρουν πρόσωπα όπως αυτό του Ακίν Οζτούρκ, πρώην αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος φέρεται ως επικεφαλής των στασιαστών.
«Η αστυνομία του Ερντογάν ταπεινώνει Τούρκους στρατιώτες. Τους βάζει στη γραμμή, όπως τους φυλακισμένους του Ισλαμικού Κράτους, τους αναγκάζει να βλέπουν τον Ερντογάν και τους βασανίζει» έγραψε την Κυριακή ένας χρήστης του Twitter, σχολιάζοντας τις παρακάτω φωτογραφίες που φαίνεται πως τραβήχτηκαν στην πόλη Σιρνάκ της Τουρκίας.


http://itimes.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!