Διεθνής Αμνηστία: Οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία βασανίζονται και βιάζονται



Ιούλιος 24, 2016.
Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι έχει «αξιόπιστα στοιχεία» ότι οι κρατούμενοι  που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση.
Η βρετανική ομάδα που έχει έδρα το Λονδίνο, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, σημειώνει ότι έχει λάβει αναφορές ότι η αστυνομία στην πρωτεύουσα, Άγκυρα,  και στην Κωνσταντινούπολη, κρατούσαν ορισμένους κρατούμενους σε «θέσεις στρες» έως και 48 ώρες.
Η διεθνής ομάδα για τα Δικαιώματα, αναφέρει επίσης ότι οι συλληφθέντες στερούνται βασικές ανάγκες όπως τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη.
Οι κρατούμενοι έχουν επίσης απειληθεί και εξευτελισθεί στα κέντρα κράτησης, όπως αναφέρεται.
Η έκθεση βασίσθηκε σε συνεντεύξεις με δικηγόρους, γιατρούς και με έναν υπάλληλο των κέντρων κράτησης.
Δύο δικηγόροι που εργάζονται στην Άγκυρα για λογαριασμό των κρατουμένων είπε στην Αμνηστία ότι είχε δει «ανώτερους αξιωματικούς του στρατού που κρατούνται να βιάζονται με κλομπ ή με δάχτυλο από τους αστυνομικούς».
Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την  Ευρώπη, Τζον Νταλχούισεν, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις παραβιάσεις και τις καταχρήσεις.
«Οι αναφορές κακοποίησης, ιδιαίτερα οι ξυλοδαρμοί και οι βιασμοί σε κρατούμενους είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ειδικά στο μέγεθος των συλληφθέντων που είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Τα ζοφερά στοιχεία που έχουμε τεκμηριωμένα είναι μόνο ένα μικρό μέρος των καταχρήσεων που συμβαίνουν σε χώρους κράτησης», δήλωσε ο Νταλχούισεν.
«Είναι απολύτως επιτακτικό οι τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις αποτρόπαιες πρακτικές και να επιτρέψουν τους διεθνείς παρατηρητές να επισκεφθούν τους κρατούμενους στους χώρους που κρατούνται «, πρόσθεσε.
Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Η ιδέα ότι η Τουρκία, μία χώρα που επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σέβεαι τον νόμο είναι παράλογη», είπε ανώτερος Τούρκος αξιωματικός στο πρακτορείο AFP.
«Αρνούμαστε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και ενθαρρύνουμε τις ομάδες υπεράσπισης να είναι αμερόληπτες για τα άτομα που δολοφόνησαν σχεδόν 250 αμάχους εν ψυχρώ», είπε.
http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!