«Πράσινο φως» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, τον Ιούλιο σε ισχύ ο ESM



Τα χαμόγελα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ.Κάμερον συνοδεύτηκαν με την επιβεβαίωση του «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο
Τα χαμόγελα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ.Κάμερον συνοδεύτηκαν με την επιβεβαίωση του «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Βρυξέλλες
Στην υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαίκής Ένωσης κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι. Τα δύο μέλη που εξαιρούνται είναι η Βρετανία και η Τσεχία.


Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν και την επίσπευση της ενεργοποίησης του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη, το φετινό Ιούλιο. Η συνθήκη που θα διέπει τη λειτουργία του θα καταρτιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.



Ως προς το θέμα της Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέρριψε τα περί «δημοσιονομικής επιτροπείας» και δήλωσε πως συμφωνία για την Ελλάδα είναι «πολύ πιθανή» εντός των επόμενων ημερών -δείχνοντας μάλιστα ακόμη και σε πιθανή συμμετοχή των «ευρωπαϊκών θεσμών» στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.


«Σχετικά με την κατάσταση γύρω από την Ελλάδα, τα πράγματα πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουν πως στο ζήτημα της Ελλάδας θα υπάρξει οριστική συμφωνία τις επόμενες ημέρες» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.


Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν «για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο Σαρκοζί.

Ευχολόγια για την απασχόληση



Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιορίστηκαν σε αδρή περιγραφές του πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, δείχνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για «καθοδήγηση» των κρατών μελών αναφορικά με τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών.


Στο κοινό τους ανακοινωθέν, οι «27» υπογραμμίζουν την ανάγκη «έξυπνης» δημοσιονομικής εξυγίνασης που δεν θα βλάπτει την ανάπτυξη μαζί με δραστικές στρατηγικές προώθησης της απασχόλησης.


Η Σύνοδος καλεί σε ενίσχυση των προγραμμάτων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, την έμφαση σε «πράσινες θέσεις εργασίας», δομικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση τις ανταγωνιστικότητας και προκρίνει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ως κίνηση που μπορεί να «έχει σημαντική επίδραση» στην αγορά εργασίας.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!