Παπαδήμος: Επιδιώκουμε συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας



Από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός φάνηκε αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα που αφορούν το PSI και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Επεσήμανε ότι υπάρχει πρόοδος στις σχετικές διαπραγματεύσεις ενώ έκανε λόγο για δημοσιονομικά μεγέθη που υποδεικνύουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.





Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδήμος ξεκίνησε την αναφορά του με τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Έκανε ειδική μνεία για ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ. Όπως είπε, «αυτά είναι μέτρα δεν θα έχουν άμεση θετική επίπτωση είναι, όμως σημαντικά σε βάθος χρόνου. Είναι σημαντικό ότι το σημερινό συμβούλιο είχε ως θέμα την στήριξη της απασχόλησης, για την οποία αποφασίστηκαν μία σειρά μέτρων».«Να επισημάνω τη σημασία της νέας συνθήκης, η οποία εγκρίθηκε από το συμβούλιο, η συμβολή της οποία για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι πολύ σημαντική. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημέρωσα του ηγέτες για το PSI και για την πρόοδο των συζητήσεων με την τρόικα. Για το PSI έχει γίνει σημαντική πρόοδο στις βασικές οικονομικές παραμέτρους. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για να επιτευχθεί συμφωνία παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Παρά τις δυσκολίες, επιδίωξη είναι η συμφωνία να ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας. Αναφέρθηκα επίσης για την προσπάθεια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, μέσα από την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και άλλα μέτρα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
«Θα ήθελα να επισημάνω μόνο δύο αριθμούς που απεικονίζουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας: την τελευταία διετία το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι εξίσου σημαντικό τα τελευταία 2 έτη η ελληνική οικονομία ανέκτησε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει. Εντούτοις, πρέπει να γίνουν πρόσθετα βήματα που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη. Επίσης, επισήμανα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όλες τις κατάλληλες αλλαγές. Θεωρώ ότι η δέσμευση των κομμάτων είναι να στηρίξουν την κυβέρνηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, να ολοκληρώσει την προσπάθεια για δημοσιονομική . Η προσδοκία μου είναι ότι οι Έλληνες πρεσβευτές θα πράξουν το καθήκον τους. Ζητήθηκε από τα ελληνικά κόμματα ότι θα δεσμευτούν αμετάκλητα ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα. Η συνοχή των πολιτικών δυνάμεων είναι σημαντική προκειμένου να έχει αξιοπιστία το πρόγραμμα. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά αλλά έχουμε προσηλωθεί στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».
Για το θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα και την γερμανική πρόταση για ορισμό Επιτρόπου, ανέφερε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για αυτό το θέμα. Τέλος, σε ερώτηση για το ποιο είναι το μήνυμά του στους Έλληνες πολίτες, είπε ότι “οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δείξει την χρηματοδοτική και τεχνική υποστήριξή τους στην Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται θυσίες αλλά πρόοδος έχει σημειωθεί. Έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια. Πρέπει να στηρίξουμε τη χώρα για να ξεπεράσει την κρίση, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας”.
Έκκληση της Ε.Ε. για επίσπευση της ελληνικής συμφωνίας
Νωρίτερα, την ανάγκη η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία, ως το τέλος της εβδομάδας, τόσο με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, όσο και με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Προηγήθηκαν, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Αγκελα Μέρκελ και διμερείς επαφές με το Φιλανδό και τον Ολλανδό ομόλογούς του.
Εξάλλου, ο Χ. Βαν Ρομπέι, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ο πρόεδρος της ΕΕ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής να επανελθει σε σωστή τροχιά. Παράλληλα, ο Χ. Ρομπέι κάλεσε τους υπουργους οικονομίας της ευρωζώνης να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το PSI.
Εκτός δημοσιονομικού συμφώνου Τσεχία, Βρετανία
Η Τσεχική Δημοκρατία αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, να ενταχθεί προς το παρόν στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που η Ευρώπη θέλει να επικυρώσει για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.
«Όλες οι χώρες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο εκτός από τη Βρετανία και την Τσεχική Δημοκρατία», είπε στους δημοσιογράφους ο Φρέντρικ Ράινφελτ στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει την άρνησή της να συμμετάσχει.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!