«Και όμως, κινείται»: Οι αγαπημένες (μας) επιστημονικές ανακαλύψεις

Πριν μερικές ημέρες η online επιστημονική κοινότητα του Edge.org ζήτησε από επιλεγμένους επιστήμονες ανά τον κόσμο να μοιραστούν με τους επισκέπτες της την αγαπημένη τους επιστημονική θεωρία ή ανακάλυψη όλων των εποχών. Ζηλεύοντας την ευκαιρία που τους δόθηκε, συγκεντρώσαμε και εμείς πέντε από τις πιο ιδιαίτερες και επαναστατικές ανακαλύψεις και θεωρίες από τον κόσμο της Φυσικής και της Βιολογίας,
μέχρι αυτόν της Ψυχολογίας και της Αστρονομίας και
σας τις παρουσιάζουμε με όλες τις… ανατριχιαστικές (και επιστημονικές) λεπτομέρειες.
Η... άθεη Θεωρία του Δαρβίνου
Η θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής υπεροχής του Δαρβίνου
κλόνισε συθέμελα τις θεοκρατικές αντιλήψεις περί εξέλιξης (ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο με τον άνθρωπο στη κορυφή της πυραμίδας και τα ζώα να τον υπηρετούν) και προσγειώθηκε σαν «βόμβα» στην τότε κοινωνία κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Δαρβίνο. Αν και ο Δαρβίνος δεν ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της εξέλιξης, με αφετηρία την περίφημη μελέτη Περί της καταγωγής των ειδών (1859) και σε συνεργασία με τον Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας, πρόσφερε μια ολοκληρωμένη σύνθεση της θεωρίας της φυσικής επιλογής, με ισχυρά επιχειρήματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο βιολόγος του Oxford Richard Dawkins: «Ποτέ ξανά στον τομέα της κατανόησης του ανθρώπινου είδους δεν εξηγήθηκαν τόσα πολλά γεγονότα με την παραδοχή τόσο λίγων».

Ποια ήταν αυτά τα «λίγα»; Σύμφωνα με τον Δαρβίνο,
σχεδόν όλα τα είδη γεννούν περισσότερους απογόνους από όσους θα ήταν απαραίτητοι για την αντικατάσταση των γονέων τους, ενώ κατά μέσο όρο ο πληθυσμός κάθε είδους παραμένει σταθερός στη πάροδο του χρόνου. Επίσης, οι διαθέσιμοι πόροι για το κάθε είδος είναι περιορισμένοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των μελών ενός είδους για επιβίωση. Στα παραπάνω στοιχεία, ο Δαρβίνος προσέθεσε δύο ακόμα. Αρχικά, ότι οι μεμονωμένοι εκπρόσωποι ενός είδους δεν είναι ακριβώς όμοιοι, αλλά ποικίλλουν ως προς τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά και ότι με την αναπαραγωγή, τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά των γονέων περνούν στους απογόνους τους.

Η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν
Τον
Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν παρουσιάζει την Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας σε μια σειρά διαλέξεων ενώπιον της Πρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών, η τελευταία από τις οποίες έμελλε να προκαλέσει πρωτοφανή αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο. Ο λόγος; Η θεωρία του αντικαθιστούσε πλήρως την εξήγηση του Νεύτωνα για την βαρύτητα, υποστηρίζοντας πως η βαρύτητα δεν θεωρείται το αποτέλεσμα μιας δύναμης, αλλά οφείλεται στην καμπύλωση του χωροχρόνου, η οποία προκαλείται από την περιεχόμενη στον χωρόχρονο μάζα και ενέργεια.

Σύμφωνα με τον θεωρητικό φυσικό Steve Giddings του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια: «Η κεντρική αυτή ιδέα διαμόρφωσε τις αντιλήψεις μας πάνω στην μοντέρνα κοσμολογία και μας έδωσε μια πρώτη εικόνα του διαστελλόμενου σύμπαντος». Στις πιο ακραίες προβλέψεις της θεωρίας του Αϊνστάιν συγκαταλέγεται η ύπαρξη των μαύρων τρυπών, δηλαδή περιοχών του χώρου μέσα από τις οποίες κανένα σωματίδιο δεν μπορεί να διαφύγει, όπως επίσης και αυτή της καμπύλωσης του φωτός. «Η θεωρία του προσφέρει παράλληλα και μια πιθανή εξήγηση για την προέλευση του Σύμπαντος μας, το οποίο κατά τον Αϊνστάιν δεν είναι σταθερό, αλλά δυναμικό, δηλαδή διαστέλλεται και μεγαλώνει με επιταχυνόμενο ρυθμό», προσθέτει ο Giddings. ΠΗΓΗ:in2life

Σχόλια

Ο χρήστης σχεδιασμος ιστοσελιδων είπε…
Για την εποχή τους ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και τελικά το έργο τους αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!