ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Γεγονότα

1696: Η εξέγερση των «κορακιών». Οι νεκροθάφτες του Άμστερνταμ ξεσηκώνονται, επειδή οι αρχές επιβάλουν αλλαγές στη διαδικασία των κηδειών.
1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.

1915: Η πρώτη επίθεση με δηλητηριώδη αέρια εξαπολύεται από τους Γερμανούς εναντίον των Ρώσων στη Μάχη του Μπολίμοφ, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους Γερμανούς.
1985: Ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, γνωστή και ως Πρωτοβουλία των 6. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής Ραούλ Αλφανσίν και της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι και της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και άλλες προσωπικότητες.

1996: Κορυφώνεται και εκτονώνεται η Κρίση των Ιμίων, με αμερικανική παρέμβαση («No ships, no troops, no flags» η προσταγή Χόλμπρουκ). Το Πολεμικό Ναυτικό χάνει ένα ελικόπτερο με το τριμελές πλήρωμά του, που το αποτελούσαν ο Ανθυποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Ανθυποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Σημαιοφόρος Έκτωρ Γιαλοψός.

2008: Ανακοινώνεται ότι κατασκευάστηκαν μικροσκοπικά ραδιόφωνα από νανοσωλήνες. Έχουν το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ενώ δέχονται και ακουστικά.

Γεννήσεις


1797: Φραντς Σούμπερτ, αυστριακός συνθέτης. (Θαν. 19/11/1828)

1923: Νόρμαν Μέιλερ, αμερικανός συγγραφέας, προκλητικός χρονικογράφος της Αμερικής επί 60 χρόνια. (Θαν. 10/11/2007)

1956: Τζόνι Ρότεν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζόνι Λάιντον, βρετανός τραγουδιστής, ηγέτης του πανκ συγκροτήματος Sex Pistols.

Θάνατοι


1606: Γκάι Φοκς, ηγέτης της αποκληθείσας Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, της απόπειρας άγγλων καθολικών να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α'. (απαγχονίστηκε) (Γεν. 13/4/1570)

1954: Έντουιν Άρμστρονγκ, αμερικανός ηλεκτρομηχανικός, που ανακάλυψε την μπάντα των FM. (Γεν. 18/12/1890)

1974: Σάμιουελ Γκόλντγουιν, αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός, από τους δημιουργούς του Χόλιγουντ και συνιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρίας MGM (Metro Goldwin Mayer). (Γεν. 17/8/1882)    sansimera.gr  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!