Οι διαπραγματεύσεις για την ελληνική οικονομία …. Τα ερωτηματικά και οι τελευταίες πληροφορίες…


                                                                                
 



Όλο και πιο πολύ στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνουν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, μετά και τη χθεσινή νέα σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., κατά την οποία το ελληνικό πρόβλημα για ακόμη μια φορά βρέθηκε στην κορυφή, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες προέκυψαν κάποιες ειδήσεις για τα ζητήματα του PSI+, αλλά και για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, όπου φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία μεταξύ της Γερμανίας και του άξονα της και συγκεκριμένων κρατών.
Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι κατά τις χθεσινές συζητήσεις, ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαίων αξιωματούχων τάχθηκε κατά της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που προωθεί η Γερμανία για τη χώρα μας και για άλλες χώρες, ενώ αντίθετα η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε να μην κάνει πίσω σε καμία περίπτωση, αντικρούοντας σε ένα βαθμό και τα επιχειρήματα της ελληνική πλευράς, αλλά και άλλων χωρών για την ανάγκη να μπει ένας φραγμός στη λιτότητα.
Μάλιστα, σε αυτό το σημείο με αφορμή το τελευταίο αυτό σχόλιο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη σημερινή ημέρα αναμένεται μια πολύ κρίσιμη συνάντηση του υπουργού εργασίας με την Τρόικα, διατυπώνοντας και σήμερα την άποψης μας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθούν με κάθε τρόπο μέτρα μείωσης των εισοδημάτων. Θα επαναλάβουμε (χωρίς καμία διάθεση να κινδυνολογήσουμε), ότι στο σημείο πλέον που βρίσκονται τα πράγματα, οποιοδήποτε νέο μέτρο όχι μόνο θα είναι οικονομικά αναποτελεσματικό, αλλά θα προκαλέσει και αντιστρόφως ανάλογη ζημία. Μάλιστα, δε μπορεί να αποκλειστεί και μια κοινωνική έκρηξη, με επιπτώσεις που ενδεχομένως κανείς δε μπορεί να φανταστεί.
Στα πιο χρηματιστηριακά ζητήματα, η νευρικότητα αναμένεται να είναι εξαιρετικά μεγάλη, ενώ πέρα όλων των παραπάνω δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τραπεζικές μετοχές και ειδικά η Alpha Bank και η Eurobank, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν προκύψει στο ζήτημα του deal των δύο τραπεζών. Μάλιστα, είναι ξεκάθαρο ότι χρηματιστηριακά αυτή που θα βρεθεί σε δυσκολότερη θέση είναι η EFG Eurobank, ενώ και η Alpha Bank, όπως και άλλες τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε σημαντικά υπεραγορασμένα επίπεδα, μετά το πρόσφατο ράλι γεγονός που επιτρέπει μια καθαρά τεχνική διόρθωση. Σε γενικές γραμμές το ζητούμενο για το Χ.Α., όπως αναφέρουμε και στο αμιγώς τεχνικό σχόλιο θα είναι η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα πολύ καθοριστικών μακροπρόθεσμων επιπέδων, κάτι το οποίο  θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Επίσης, θα πρέπει να σταθούμε και σε ένα άλλο γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, τη συμπεριφορά μεγάλου αριθμού μετοχών που συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις και στις οποίες εν όψει των πωλήσεων ποσοστών του δημοσίου είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί εκτεταμένη κερδοσκοπία, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις μετοχές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ.   
Οι διαπραγματεύσεις και η επόμενη ημέρα για την οικονομία….
Ολοκληρώθηκε χθες η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ενώ η προσοχή όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα ήταν στραμμένη στην έκτακτη μίνι – σύνοδο που ακολούθησε της συνόδου και αφορούσε αποκλειστικά το ελληνικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ο έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και στη συνέντευξη του ανέφερε ότι “οι ευρωπαίοι ζήτησαν αμετάκλητη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στο πρόγραμμα που θα εκπονήσει η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο για τη νέα δανειακή σύμβαση και εφαρμογή του ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι στην εξουσία, μετά τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να ζητήσουν έγραφες δεσμεύσεις. Επίσης, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι επιδίωξη τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ, είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τόσο για το PSI όσο και των μέτρων που θα εφαρμοστούν την επόμενη τριετία, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, Ελλάδα και δανειστές θα ολοκληρώσουν τις συζητήσεις επιτυχώς έως το τέλος της εβδομάδας. Αναφορικά με το ζήτημα του PSI+ και το ενδεχόμενο να μην είναι η μέγιστη δυνατή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ώστε να απαιτηθεί υποκατάστασή του από το δημόσιο τομέα, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε: «επιδίωξη μας είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω στήριξη από τους επίσημους πιστωτές μας». Ο κ. Παπαδημος τόνισε ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση έχει «κόκκινες γραμμές», ωστόσο δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο των συζητήσεών του δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση για συγκεκριμένα μέτρα, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξε και καμία απολύτως αναφορά στο θέμα της επιτροπείας της χώρας, που είχε τεθεί τις προηγούμενες ημέρες από την γερμανική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους, και θα ψηφίσουν τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο, στην σωτηρία της χώρας από την χρεοκοπία.
Νέες πληροφορίες για το PSI+ ….. και τι γίνεται με την ελληνική οικονομία…..
Σε συνάρτηση με τα παραπάνω και όσον αφορά τις τελευταίες ειδήσεις με το PSI+, θα επαναλάβουμε ότι η συμφωνία θεωρείται πρακτικά κλεισμένη επί των όρων, με την προσοχή, κάτι το οποίο λίγο πολύ φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Παπαδήμου, να στρέφεται πλέον στο ποσοστό συμμετοχή και το τελικό ποσό που θα φτάσει η απομείωση του χρέους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, στις χθεσινές διαπραγματεύσεις τέθηκε και πάλι το ζήτημα των ρητρών υποχρεωτικού κουρέματος (CACs), με τη γερμανική πλευρά να τις θεωρούν απαραίτητες για να αυξηθεί όσο το δυνατόν η απομείωση του χρέους. Επίσης, τέθηκε πάλι στο τραπέζι και το ζήτημα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων  που κατέχει η ΕΚΤ στο κούρεμα του χρέους, ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να αφήνουν ανοιχτό το θέμα και πάλι, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες.
Αναφορικά με την ελληνική οικονομία και κλείνοντας το σχόλιο μας θα επαναλάβουμε και πάλι ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθούν νέα μέτρα, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με το κύκνειο άσμα της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο και την κοινωνική συνοχή. Θα είμαστε ξεκάθαροι λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία λογική και καμία σωτηρία της χώρας πλέον με την εφαρμογή τέτοιων οικονομικών λογικών, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το αποτέλεσμα θα είναι με μαθηματική ακρίβεια το ίδιο, δηλαδή η οικονομική διάλυση της χώρας, με συνέχιση της ύφεσης και περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.
Με απλά λόγια λοιπόν με δεδομένο τι θα συμβεί στη χώρα μετά από 12 ή 15 μήνες, εφόσον η ίδια πολιτική συνεχίσει, κρίνουμε ότι είναι καλύτερο να υπάρξουν πραγματικές κόκκινες γραμμές από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μάλιστα, πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι κάτι παραπάνω από εφικτό και επιβεβλημένο, παρά το όσα γράφονται.       greek finance  forum

Σχόλια

Ο χρήστης δημιουργια ιστοσελιδων είπε…
Δεν υπάρχει σωτηρία ή η σωτηρία είναι πολύ θαμπή για να τη δούμε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!