Η μεγάλη θολούρα του ελληνικού PSI

greek-bondsΣκούρα τα πράγματα σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς η Γερμανία, η Γαλλία και το ΔΝΤ που έχουν ουσιαστικά αναλάβει να διεκπεραιώσουν το μεγάλο … παζάρι ως άμεσα ενδιαφερόμενοι καθώς θα καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του δεύτερου ελληνικού πακέτου, πιέζουν πλέον δραματικά και τις δύο πλευρές, Ελλάδα και πιστωτές. Στόχος τους είναι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των  πιστωτών να μην απαιτήσει άλλα επίσημα κεφάλαια πέρα από τα μέχρι στιγμής συμπεφωνημένα 130 δις ευρώ.
Μια μέρα μετά την αρνητική απόφαση του Eurogroup που απέρριψε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για μεσοσταθμικό επιτόκιο 4% στους νέους ελληνικούς τίτλους, η πλευρά του ιδιωτικού τομέα επανήλθε ζητώντας από την ευρωπαϊκή πλευρά να συνεργαστεί σε μια από κοινού προσπάθεια για μια συμφωνία. «Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να αναγνωρίσουν πόσα πράγματα διακυβεύονται και να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί μια λύση», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Τσαρλς Νταλάρα που διαπραγματεύεται για λογαριασμό των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο κ. Νταλάρα αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για το αν η αντιπροσωπεία των πιστωτών προτίθεται να κατέβει κάτω το επιτόκιο του 4% που, όπως είχε δηλώσει τη Δευτέρα, αποτελούσε την ‘τελευταία προσφορά’. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από την άλλη μεριά,  απάντησαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει επιτόκιο άνω του 3,5%, πράγμα που  απαιτεί την επιβολή ακόμη μεγαλύτερων ζημιών στους πιστωτές.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, Ελλάδα και ιδιώτες πιστωτές θα αρχίσουν εντός των ημερών άλλον έναν σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων, παρά τη στενότητα του χρόνου. Ιδίως η Γερμανία και το ΔΝΤ θα ήθελαν να βεβαιωθούν ότι η όποια τελική συμφωνία για το PSI μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για νέα χρηματοδότηση προς την Αθήνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τα λόγια του Τσαρλς Νταλάρα περί ‘τελευταίας προσφοράς’ παρατηρώντας: «Αυτά συμβαίνουν σε κάθε παζάρι, δεν υπάρχει λόγος να εντυπωσιάζουν. Τουλάχιστον εμένα δεν με  εντυπωσιάζουν».
Παράλληλα, η τρόικα ζητά και από την Αθήνα τη λήψη άμεσων και σαρωτικών μέτρων ώστε να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι αλληλένδετες διαδικασίες του PSI και της δανειακής σύμβασης. Τα μέτρα είναι γνωστά και αφορούν τις ΔΕΚΟ, τους δημόσιους οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων. Ενώ παράλληλα ζητείται από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να αναλάβουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις ότι θα τηρήσουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και μετά τις εκλογές.
Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε από την πλευρά του ότι Ελλάδα και πιστωτές είναι κοντά σε συμφωνία η οποία ελπίζει ότι θα κλείσει μέσα στο Γενάρη. Μετέωρη στη διελκυστίνδα πιέσεων και αντιπιέσεων μεταξύ των πιστωτών και των Ευρωπαίων εταίρων της, η κυβέρνηση Παπαδήμου θέλει να ελπίζει ότι η συμφωνία θα κλείσει εγκαίρως.
Ως γνωστόν, δίχως τη συμφωνία η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε ένα μη εθελοντικό σκληρό χρεοστάσιο, το οποίο στην πραγματικότητα συμφέρει τη χώρα καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα να διαγράψει ακόμη μεγαλύτερο μέρος του χρέους της, αλλά δεν συμφέρει την Ευρωζώνη, καθώς ενδέχεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα άλλα μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας και να προκαλέσει έναν νέο γύρο αναταραχής στις αγορές ομολόγων. Παρά ταύτα, είναι ενδιαφέρον ότι αρκετοί οικονομολόγοι εμφανίζονται πλέον να αμφιβάλλουν αν ο κίνδυνος μιας απειλής είναι τόσο σοβαρός σήμερα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλημμυρίσει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με φτηνή ρευστότητα ύψους μισού τρις ευρώ.
Ανάλογες εκτιμήσεις διατύπωσε κι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P που ανακοίνωσε χτες ότι είναι πιθανόν να υποβαθμίσει την βαθμολογία της Ελλάδας σε ‘επιλεκτική χρεοκοπία’ είτε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γίνει με εθελοντική συμφωνία είτε όχι, σημείωσε όμως ότι αυτό μπορεί να μην οδηγήσει σε νέα αναταραχή. «Δεν είναι δεδομένο ότι ένα ελληνικό χρεοστάσιο θα έχει συνέπειες ντόμινο στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Τσάμπερς, πρόεδρος της επιτροπής βαθμολόγησης των κρατικών ομολόγων του οίκου.
Πολύ πιο ανήσυχο εμφανίστηκε, αντίθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε χτες τη μείωση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη, με την  επισήμανση ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης κλιμακώνεται επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομία και ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.
Δύο ακόμη από τα νέα της χτεσινής ημέρας που θα θέλαμε να κρατήσουμε χωρίς να είμαστε  ακόμη βέβαιοι για το πού μας πάνε:
• Πρώτον, μια ενδιαφέρουσα πληροφορία περί πτώσης του ‘ταμπού μιας υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης’ – που μπορεί κάτι να προαναγγείλει ή να διαρρέει ως μέσο άσκησης πίεσης στους πιστωτές  – από το Ρόιτερ. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Έλληνες πολιτικοί φαίνονται πλέον πιο διατεθειμένοι να εξετάσουν το μέχρι σήμερα απαγορευμένο ζήτημα μιας υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και παύουν να διακατέχονται από την έμμονη ιδέα της ‘πάση θυσία’ μη ενεργοποίησης των ασφαλιστικών συμβολαίων του, των γνωστών CDS. 
«Υπάρχει μια ελαφρά αλλαγή στη βασική διάθεση αλλά όχι και στη στοχοθέτηση της επίσημης πολιτικής», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος σε ό,τι αφορά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ και μια δεύτερη πηγή της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι αυτή η μεταβολή ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσθέτοντας παρά ταύτα: «Παραμένουμε ακόμη στο σχέδιο Α».
• Δεύτερον, την εκρηκτική άνοδο του κόστους ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώχευσης του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας που χτύπησε χτες νέα ιστορικά υψηλά – και μάλιστα εν μέσω των καθησυχαστικών δηλώσεων οικονομολόγων και οίκων ότι η κατάσταση στον ευρωπαϊκό Νότο βελτιώνεται… Η κατάσταση μπορεί πράγματι βελτιώνεται στις μεγάλες αγορές των ιταλικού και ισπανικού χρέους, όχι όμως και του πορτογαλικού όπου  επιδεινώνεται. Τα CDS του 5ετούς πορτογαλικού αυξήθηκαν κατά 0.13 μονάδες βάσης σε 12.7%, ενώ και τα πορτογαλικά ομόλογα της παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά την τελευταία υποβάθμιση του χρέους της Λισσαβόνας στην κατηγορία των ‘σκουπιδιών’ – αλλά και εν μέσω των ανησυχιών ότι μετά τη δεύτερη διάσωση με κούρεμα των ομολογιούχων της Ελλάδας σειρά θα πάρουν οι ομολογιούχοι της Πορτογαλίας…,sofokleous  10

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!