Ο δρόμος προς την Ρωσία άνοιξε


Συνάντηση με την Πρόεδρο της Γερουσίας Ματβιγιένκο
Σε θερμό κλίμα διεξάγεται η επίσκεψη του ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα, όπου έφτασε χθες το βράδυ. Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Προεδρικής  Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στενότατο συνεργάτη του Πούτιν, Sergey Ivanov  και στη συνέχεια με την Πρόεδρο της Γερουσίας  Valentina Matviyenko.

«Σας γνωρίζουμε ως υποστηρικτή της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων» είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ο Ιβανόφ και χαρακτήρισε τη ΝΔ «κορυφαία πολιτική δύναμη της Ελλάδας». Αναφέρθηκε επίσης στις επανειλημμένες επισκέψεις του στην Ελλάδα και τις ιδιαίτερα θετικές αναμνήσεις του από το φιλικό κλίμα, που συνάντησε εκεί με όλες τις προηγούμενες επίσημες ιδιότητές του ως υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και όταν ανεπισήμως «επισκέφθηκα αγώνες μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού». Ο Ιβανόφ θεωρείται στενός πολιτικός υποστηρικτής του Β. Πούτιν και η πρόσφατη ανάδειξή του στην ηγεσία της Προεδρικής Διοίκησης χαρακτηρίζεται ως “προετοιμασία του εδάφους” για την επιστροφή του Ρώσου πρωθυπουργού στον προεδρικό θώκο του Κρεμλίνου, μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου
Συνάντηση με τον Ιβανόφ
Ο Αντώνης Σαμαράς μετά το πέρας των συναντήσεων με τον Ιβανόφ και την Βαλεντίνα Ματβιένκο (πρόεδρο της Γερουσίας, αλλά και πρώην πρέσβειρα στην Αθήνα)  έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ, στη Μόσχα,  αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας.
Πρωτοβουλίες  για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα:  Ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως  στην προσέλκυση ρωσικών  επενδύσεων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μια –όχι ευκαιριακή-αλλά  μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών. 
Συναντήθηκα σήμερα, με τους Επικεφαλής του Κρεμλίνου και της Γερουσίας και είχα μια ουσιαστική  συνομιλία μαζί τους.   Συζητήσαμε για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή. Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία απ’ όλους για την προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών. Αύριο, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν, για να θέσουμε εκ νέου – σε στέρεες βάσεις- τις σχέσεις των δύο χωρών.
Με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά. Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα».
Κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Ιβανόφ ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε εξάλλου την ανάγκη να “αναταχθούν” οι ελληνορωσικές. «Θέλουμε να ανατάξουμε τις ιστορικές σχέσεις, που πάντοτε υπήρχαν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ευχαριστώντας τον συνομιλητή του για τη θερμή υποδοχή και «για τη φιλία, που για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ζωντανή τόσο μεταξύ των λαών, όσο και μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων του και των κομμάτων της ΝΔ και του κυβερνώντος κόμματος της Ενιαίας Ρωσίας».
Από την εκδήλωση στο Ναό του Σωτήρος
Επεσήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας, ενώ τα  ”ευρύτερα έργα υποδομής, σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες που επιτρέπουν στην Ελλάδα και να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από την παραγωγή και εξαγωγή οπωροκηπευτικών ως την τουριστική κατοικία και τις μαρίνες”. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ “υπάρχει ευρύ φάσμα επενδυτικών δυνατοτήτων για ξένες επενδύσεις γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για επενδύσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ρωσικό ενδιαφέρον. Στην ενέργεια και τις υποδομές της, αναμφίβολα, αλλά και πέραν αυτών…”.
“Όσοι με γνωρίζουν, θα σας πουν, ότι όταν δίνω τον λόγο μου, τον κρατάω. Και όταν λέω “we mean business” το εννοώ”, είπε ο κ. Σαμαράς στον ανταποκριτή του ΡΙΑ-Νόβοστι στην Αθήνα σε μια συνέντευξη που δημοσιεύουμε αλλού και εγκαινίασε την επίσκεψή του στην Ρωσία.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το απόγευμα, παραβρέθηκε και χαιρέτισε  μεγάλη ελληνορωσική εκδήλωση του ομογενή σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη στο Συνεδριακό Κέντρο του καθεδρικού Ναού του Σωτήρος αφιερωμένη στους Κρυπτοχριστιανούς, μια πρωτοβουλία, που αγκαλιάστηκε από επιφανείς και πολυάριθμους Ρώσους και Έλληνες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο διάσημος ηθοποιός Αλεξέι Πετρένκο, η συνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα, η ορχήστρα λαϊκών οργάνων Ζίκινα και η βυζαντινή χορωδία “Εργαστήρι Ψαλτικής”.Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο διάσημος κοσμοναύτης (ποντιακής καταγωγής) Θόδωρος Γιουρτσίχιν.  Ο Ναός του Σωτήρος έχει ως γνωστόν μεγάλη συμβολική σημασία για τους Ρώσους χριστιανούς.  ΠΗΓΗ:Antinews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!