Συνέντευξη με τον Βούλγαρο Ευρωβουλευτή Ευγένι Κιρίλοφ




…Μετά τις σημερινές τροπολογίες στην έκθεση για τα Σκόπια στο Ευρωκοινοβούλιο


«Κύριε Κιρίλοφ, συμμετέχετε σε μια κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εκπαίδευση και την επιστήμη μεταξύ της Βουλγαρίας και του κράτους των Σκοπίων. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο σκοπός της εν λόγω επιτροπής;»



Evgeni Kirilov: Είμαστε  μάρτυρες μια τάσης που έχει σχέση με το μέλλον του κράτους των Σκοπίων, ως πιθανό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Η τάση αυτή είναι αρκετά αντιπαραγωγική, η οποία συνδέεται με συνεχείς καταχρήσεις των ιστορικών γεγονότων.




Δεν θα αναφέρουμε την περίπτωση της Ελλάδας, που έχει μια αρχαία ιστορία, θα μιλήσουμε για την δική μας την ιστορία.



Υπάρχει ένα ανησυχητικό γεγονός, ο τρόπος που εκπαιδεύεται  η νέα γενιά σε αυτήν την γειτονική χώρα.



Αν δείτε ιστορικές ερμηνείες, θα διαπιστώσετε ρητορική μίσους για μια γειτονική χώρα.



Ωστόσο, έχουμε κοινές ιστορικές στιγμές και πρέπει να υπάρχουν αδελφικές σχέσεις, αντίθετα, όμως,  αυτή η τάση συνεχίζεται και αποτελεί κληρονομιά των προηγούμενων χρόνων.



Επομένως, θα πρέπει αναλυθούν ιστορικά γεγονότα, τουλάχιστον στις συζητήσεις επιστημονικού επιπέδου, για να διευκρινιστούν  ορισμένα από αυτά τα βιβλία με τα οποία εκπαιδεύουν αυτούς τους νέους ανθρώπους οι ιθύνοντες του κράτους αυτού.



Τελικά, αν ξεπεράσουμε  την ερμηνεία που αποδίδεται στα   ιστορικά γεγονότα, τουλάχιστον θα μπορούσαμε – και αυτοί που λένε ότι είναι Βούλγαροι, αλλά και αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι ‘Μακεδόνες’- να γιορτάζαμε μαζί τις εθνικές γιορτές.



«Πως πήγε η συζήτηση της έκθεσης και σε ποιες προτάσεις έγιναν διορθώσεις;»



Evgeni Kirilov:  Έγιναν  πολλές διορθώσεις. Σε γενικές γραμμές η έκθεση είναι έτοιμη, ώστε να συνεχιστούν οι προσπάθειες από την πλευρά των Σκοπίων να βρίσκεται πιο κοντά στους κανόνες της ΕΕ και στις αξίες της Ένωσης.



Έγιναν, ακόμη,  μεμονωμένες τροπολογίες που σχετίζονται με τη διαφωνία του ονόματος ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Σκόπια.


Αλλά, κυρίαρχο θέμα και στο οποίο υπήρξε ταύτιση  με τους άλλους Βούλγαρους συναδέλφους, ήταν να σταματήσουν οι διακρίσεις κατά των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι , να σταματήσουν οι  εθνικιστικές επιθέσεις, να υπάρχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης με απουσία στοχευμένων επιθέσεων που χρησιμοποιούν ρητορική μίσους προς τις γειτονικές χώρες.



«Έγινε αναφορά από τους γείτονες;»



Evgeni Kirilov:  Σαφώς. Ο καθένας πήρε τη θέση του. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση. Χωρίς αρμονικές σχέσεις, ιδίως με τις γειτονικές χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί έχει αίσιο τέλος. Υποθέτω ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι οι γείτονες και επί πολλά χρόνια δεν έγινε καμία αλλαγή.



Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει ένα μεγαλομανές έργο, καθαρά εθνικιστικό, που ονομάζεται «Σκόπια 2014», το οποίο αναδύεται σαν την ταινία  «Το τρίτο ημίχρονο» που σκόρπισε αντιβουλγαρικά αισθήματα με ανιστόρητα γεγονότα.



…Εμείς, ως Βουλγαρία, σε αντίθεση από την Ελλάδα, ήμασταν οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το εν λόγω κράτος. Για τη διάσωσή του και μόνο, γιατί υπήρχε ο φόβος εισβολής από το Μιλόσεβιτς της Σερβίας. Σε ανταπόδοση δεν βλέπουμε  τίποτε…

--


*Ο ευρωβουλευτής Ευγένι Κιρίλοφ είναι εκλεγμένος με τους ‘Σοσιαλιστές Δημοκράτες’ της Βουλγαρίας






Πηγή: Агенция "Фокус"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»