To κόστος του χάους στο κέντρο της Αθήνας

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κηρυκά, «Ασοσιέιτεντ Πρες»). Τη σχεδόν καθημερινή εικόνα μιζέριας που παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας περιγράφει με ανάγλυφο τρόπο το «Ασοσιέιτεντ Πρες» με τηλεγράφημά του. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σκηνές χάους που δημιουργούνται όταν βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις, καθώς και οι σοβαρές συνέπειες που έχουν τόσο στην οικονομία της πόλης όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων.

«Xωρίς καμία προειδοποίηση, μερικές δεκάδες φοιτητών σταμάτησαν την κυκλοφορία σε έναν κεντρικό δρόμο στο κέντρο της Αθήνας. Περπατούσαν αργά στο μέσον του δρόμου ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν οι μοτοσικλετιστές. Τα νεύρα τεντώθηκαν, οι κόρνες ηχούσαν συνέχεια», αναφέρει η ανταποκρίτρια του πρακτορείου και συνεχίζει: «Eνας οδηγός έβαλε ξαφνικά μπροστά τη μηχανή και τους προσπέρασε, περνώντας σχεδόν πάνω από το πεζοδρόμιο και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή μίας γυναίκας, η οποία αναγκάστηκε να κάνει ένα άλμα για να σωθεί».
Είναι μία τυπική σκηνή των προηγούμενων ημερών, η οποία καταδεικνύει την αυξανόμενη ενόχληση του κόσμου και την απόγνωση στην οποία έχουν περιπέσει πολλοί Ελληνες. Και όλα αυτά οφείλονται φυσικά στην οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες απεργίες και διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη στάση πληρωμών.
«Είναι καταστροφή. Αυτό μας έχει καταστρέψει», είπε ο Νίκος Τροβάς, ιδιοκτήτης ενός γκαράζ κοντά στην Πλατεία Συντάγματος. «Ο δρόμος κλείνει κάθε ημέρα. Ετσι καθόμαστε εδώ με τους υπαλλήλους και κοιτάμε ο ένας τον άλλο, χωρίς να έχουμε κάποια δουλειά να κάνουμε», συνέχισε.
Η όλη κατάσταση είναι πραγματική κατάρα γι’ αυτούς που ζουν ή εργάζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο κάποτε έσφυζε από ζωή και έδειχνε το δρόμο για μία ενδεχόμενη οικονομική ευημερία.
Καθώς τα συνθήματα έπαιρναν τέλος και η ενόχληση από τα δακρυγόνα έφευγε με το αεράκι, μετά από τη διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης, στην οποία πήραν μέρος οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων προσπαθούσαν να καταμετρήσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί τα μαγαζιά τους και αναρωτιόνταν για πόσο ακόμη θα αντέχουν.
Ο κ. Τροβάς είπε πως τα μηνιαία έσοδά του έχουν σημειώσει πτώση 40% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άρχισε να «δαγκώνει». Το βασικό πρόβλημα, είπε, είναι ότι οι διαδηλώσεις συνοδεύονται από μάχες μεταξύ νεαρών που πετούν πέτρες και ΜΑΤ. «Οι συνέπειες είναι μακροπρόθεσμες», τόνισε και κατέληξε: «Oταν οι άνθρωποι βλέπουν τη βία, φοβούνται να έλθουν στο κέντρο της πόλης με τα αυτοκίνητά τους».
Οι Ελληνες των οποίων το εισόδημα εξαρτάται από τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας δεν ξέρουν ποιον να κατηγορήσουν: Tην κυβέρνηση, η οποία λέει πως δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή, παρά να περικοπούν τα έξοδα και να αυξηθούν οι φόροι προκειμένου να διασφαλιστεί ο δανεισμός από το εξωτερικό, ή τους διαδηλωτές, οι οποίοι δεν ανέχονται τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας;
Καταστήματα και αναψυκτήρια κατεβάζουν βιαστικά τα μεταλλικά ρολά τους -τα οποία εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά από επανειλημμένες διαδηλώσεις κατά τις οποίες οι προθήκες τους είχαν συνεχώς υλικές φθορές- σε κάθε μεγάλη πορεία.
«Χάνουμε 1.000 ευρώ (περίπου 1.300 δολάρια) κάθε ημέρα που υπάρχει μία πορεία ή μία διαδήλωση», είπε ο Κωνσταντίνος, την ώρα που άνοιγε την καφετέριά του κοντά στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος. Ο ίδιος ζήτησε να μην αναφερθεί το επίθετό του από το φόβο μήπως στοχοποιηθεί η επιχείρησή του.
Και δεν είναι μόνο οι οδηγοί οχημάτων που αποφεύγουν το κέντρο της πόλης. Στην πολυσύχναστη εμπορική ζώνη προς την Πλάκα και το Μοναστηράκι, ολοένα και περισσότερα καταστήματα παραμένουν ξενοίκιαστα. Τα ενοικιαστήρια κυριαρχούν πάνω στα τζάμια.
«Στις 200 από τις 365 ημέρες, δεν μπορούμε να δουλέψουμε», είπε η ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων, Γεωργία Μπρεζάτη, το μαγαζί της οποίας βρίσκεται κοντά στην τουριστική περιοχή της Πλάκας. «Το κέντρο κλείνει όλη την ώρα και κανείς δεν κάνει κάτι γι’ αυτό. Εγώ δεν γίνεται να φορολογούμαι για 365 ημέρες και να δουλεύω μόνο τις 100».
Καθώς τα καταστήματα και τα εστιατόρια είναι άδεια, η κ. Μπρεζάτη τονίζει πως έχει καταγραφεί σταθερή μείωση της κίνησης στην περιοχή όπου εργάζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια.
«Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Και πλέον έχουμε μεγάλο πρόβλημα όσοι βρισκόμαστε κοντά στο Σύνταγμα. Πρόκειται για ένα μέρος που ήταν γνωστό ως η ‘γειτονιά των αγγέλων’ και έχει γίνει η ‘γειτονιά των διαβόλων’», είπε, σημειώνοντας παράλληλα τη γενική υποβάθμιση της περιοχής, λόγω της εμφάνισης μικροκακοποιών, ζητιάνων, αστέγων και ναρκομανών, ειδικά όταν τα μαγαζιά κλείνουν.
Οι πελάτες εμφανίζονται ολοένα και πιο σπάνια. Η κ. Μπρεζάτη κάθισε σε ένα τραπέζι έξω από το κατάστημά της για να πιει καφέ, καθώς οι περαστικοί κοίταζαν τα δερμάτινα μπουφάν και τα γούνινα παλτό στη βιτρίνα της, ωστόσο κανείς δεν έμπαινε μέσα.
«Οι πελάτες μας δεν έρχονται να αγοράσουν πλέον από εμάς», είπε. ΠΗΓΗ:kirikas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»