ΚΥΠΡΙΑΚΟ : ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ



Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Στην κορύφωση της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού οι συνομιλίες πιθανόν να περιπλεχθούν, λόγω της επίδρασης άλλων παραμέτρων που αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα.

Ο ΟΗΕ έχει καταρτίσει πρόγραμμα δράσης που προβλέπει αποφάσεις πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, το οποίο όμως κινδυνεύει να εκτροχιαστεί.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η εταιρεία Noble Energy, η οποία κάνει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου κοντά στα σύνορα με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Η ίδια εταιρεία αναμένεται ότι θα κάνει σύντομα γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ο διευθυντής ενέργειας του αρμόδιου υπουργείου της Κύπρου, Σ. Κασίνης, δήλωσε πως εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα περιέχει 10 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Αν και οι ποσότητες είναι σεβαστές, είναι μάλλον υπερβολικές οι εκτιμήσεις ότι με τις ανακαλύψεις του Ισραήλ και της Κύπρου αλλάζει ο γεωπολιτικός ενεργειακός χάρτης της περιοχής. Η Αίγυπτος από μόνη της έχει επιβεβαιωμένα αποθέματα 77 τρισ. κυβικά πόδια, ενώ εκτιμάται ότι τα συνολικά αποθέματα στο Δέλτα του Νείλου είναι 220 τρισ.

Ωστόσο, τα αποθέματα είναι σημαντικά για να προκαλέσουν αντιδράσεις των γειτονικών κρατών. Ηδη το Ισραήλ βρίσκεται σε αντιδικία με τον Λίβανο, ενώ η Τουρκία αντέδρασε στην πρόθεση της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά αποθέματα στην ΑΟΖ της, επικαλούμενη τα δικαιώματα που έχουν στο φυσικό πλούτο της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι. Με δεδομένη την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ και τα παράλληλα ανοίγματα του Ισραήλ προς την Κύπρο και την Ελλάδα, ενδέχεται να επηρεαστούν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Πάντως, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε τις προάλλες ότι η εκμετάλλευση των αποθεμάτων θα πάρει κάποια χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία, στο τέλος του 2011 θα γίνει νέος διαγωνισμός αδειοδότησης περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Σε αυτές περιλαμβάνονται και περιοχές δυτικά της Κύπρου, προς το Καστελόριζο, για τις οποίες έχει ενστάσεις η Τουρκία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, οι συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 φτάνουν στο τέλος τους και δεν προβλέπεται ότι η προσπάθεια αυτή θα κρατήσει για πολύ ακόμη. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει προσκαλέσει τους Χριστόφια και Ερογλου για συνάντηση στη Γενεύη στις 26 Ιανουαρίου. Τις τελευταίες δύο - τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Αλ. Ντάουνερ, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε βασικές πτυχές του Κυπριακού και αναμενόταν ότι στη Γενεύη θα έσπαζε το αδιέξοδο στο επίμαχο ζήτημα των περιουσιών.

Ωστόσο, στην τελευταία συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου υπήρξε πισωγύρισμα εκ μέρους της τουρκικής πλευράς το οποίο θεωρείται αντίδραση στις δηλώσεις που έκανε στη Λευκωσία η Ανγκελα Μέρκελ, κατά την ολιγόωρη επίσκεψή της στην Κύπρο, την περασμένη Τρίτη. Η γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε δημόσια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό στην Τουρκία.

Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στ. Ζάιμπερτ εξισορρόπησε τα πράγματα και απέδωσε τις τουρκικές αντιδράσεις σε έλλειψη ενημέρωσης του πρωθυπουργού της Τουρκίας για το τι είπε η κ. Μέρκελ στην Κύπρο.

Ωστόσο, οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν είχαν επιπτώσεις στις συνομιλίες και σ' ένα βαθμό ανέκοψαν τη δυναμική των τελευταίων εβδομάδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!