ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΕ ΑΓΟΡΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ



Το σενάριο της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης, ένα σενάριο που έχει πολλές πτυχές και που μπορεί να είναι η τελική λύση για την Ελλάδα. Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και οι εσπευσμένες διαψεύσεις από την κυβέρνηση προδιαθέτουν ξεκάθαρα για την υιοθέτηση άμεσα σχεδίου ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με “κούρεμα” των ομολόγων που διαθέτουν οι ιδιώτες.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η έκρηξη στο Χρηματιστήριο και η οποία σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται μόνο στις φοροελαφρύνσεις για τα μερίσματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνονται φειδωλά από τη Γερμανία αλλά και που είναι αντικείμενο σκληρών παζαριών, το σχέδιο θα προβλέπει ελεγχόμενο hair cut ομολόγων με στόχο να ελαφρυνθεί η Ελλάδα από το υπέρογκο χρέος της.
Ουσιαστικά, το σενάριο που επεξεργάζονται είναι να δοθούν στην Ελλάδα επιπλέον χρήματα από τον Μηχανισμό Στήριξης, ένα νέο δάνειο δηλαδή. Με τα χρήματα αυτά η χώρα μας θα προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων που έχει εκδώσει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με τιμές που ισχύουν σήμερα και που είναι πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. Ετσι, θα αγοράσει χρέος αλλά με λιγότερα χρήματα με ζημία ουσιαστικά αυτών που κρατούν στα χέρια τους τα ομόλογα αυτά. Η αγορά μπορεί να γίνει μέσω της δευτερογενούς αγοράς και με τα δανεικά που θα μας δώσουν οι ξένοι αφού πρώτα ανακοινωθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Φυσικά, όλα αυτά για να γίνουν συνεπάγονται δύο πράγματα: Να πείσει η Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες τους πολίτες τους ότι δεν θα πληρώσουν από την τσέπη τους το ελληνικό πρόβλημα. Και δεύτερον να λάβει η Ελλάδα σαφείς δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει σε νέα μέτρα και σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία για πάρα πολλά χρόνια. Βεβαίως, συνεπάγεται και τη μείωση του επιτοκίου από το 5% που είναι σήμερα, ίσως και στο μισό.
Ενα σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι η αντίδραση των ξένων θεσμικών κεφαλαίων που έχουν αγοράσει όλα αυτά τα χρόνια ελληνικά ομόλογα και που μπορεί να δουν να γίνεται “κούρεμα” έως και 50%. Είτε θα πρέπει να λάβουν ανταλλάγματα είτε θα κόψουν την Ελλάδα από το χάρτη των τοποθετήσεών τους. Γι’ αυτό και η Κομισιόν θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές για να δανειστεί θα πρέπει να υπάρχουν και αγοραστές, πιθανότατα μέσω του Μηχανισμού Στήριξης και της ΕΚΤ που θα σπεύσει να αγοράσει.
Φυσικά, θεσμικοί που έχουν απίστευτα ποσά σε ελληνικά ομόλογα (Γερμανοί φέρεται να έχουν περί τα 40 δισ. ευρώ) θα προτιμήσουν να πάρουν τα μισά στο χέρι παρά να αφήσουν την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών και να μην πάρουν τίποτε.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά τις χλιαρές διαψεύσεις, το σενάριο της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης μέσω της αγοράς ομολόγων, κερδίσει έδαφος. Αλλωστε είναι ένα σχέδιο που μελετούσε και ο Λουκάς Παπαδήμος. Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να εμφανιστεί ως ιδανική περίπτωση, εκτός ίσως από τα σκληρά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια. Ετσι, θα μπορέσει ο κ. Παπανδρέου να πάει σε εκλογές με το… αβαντάζ της αναδιάρθρωσης η οποία φυσικά θα “πλασαριστεί” ως η μόνη διέξοδος.ΠΗΓΗ:Antinews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!