JACQUES DELORS: "ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΥΟ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ"


Ζακ Ντελόρ
Ο ΠΡΩΗΝ πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ υποστηρίζει ότι την κρίση χρέους δεν προκάλεσαν μεμονωμένα κράτη, αλλά δύο λάθη στην οικοδόμηση του ευρώ. "Αυτά πρέπει τώρα να διορθωθούν" λέει ο κ. Ντελόρ σε άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 28.01.11).


ΚΑΤΑ τον κ. Ντελόρ το πρώτο λάθος είναι "η ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, την οποία συμπληρώνει η έλλειψη συντονισμού". Το δεύτερο λάθος είναι "η συγχώνευση" των κρατών-μελών της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης και των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Ο υγιής ανθρώπινος νους μας λέει, ότι χώρες με το ίδιο νόμισμα έχουν ιδιαίτερα, διευρυμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, απ' ότι χώρες οι οποίες ανήκουν μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση", λέει ο κ. Ντελόρ.

Ο ΠΡΩΗΝ πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί υποχρέωση των Ευρωπαίων "να αντισταθούν στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και στους αιώνιους αντιπάλους του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος". Ωστόσο διαπιστώνει ότι "μέχρι τώρα έχουν αντιδράσει καθυστερημένα και όχι ιδιαίτερα δυναμικά". Ο κ. Ντελόρ διατυπώνει την ελπίδα ότι εντός των επόμενων μηνών θα ληφθούν οι "σωστές αποφάσεις" στην κατεύθυνση της βελτίωσης του συντονισμού. Εκτιμά πάντως ότι "εάν δεν υπάρξει καμία πρόοδος, θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου θεσμικού βήματος στους κόλπους της νομισματικής Ένωσης, ώστε να καταστεί δυνατός ένας πιο αποτελεσματικός συντονισμός της πολιτικής".
πηγή: sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!