ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
Φουντώνει η συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Κερδίζει πόντους το σχέδιο Ρέγκλινγκ για επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα. Δείτε πώς θα εφαρμοστεί αν τελικά υιοθετηθεί. Νέα σκληρά μέτρα θα απαιτήσει η Γερμανία για να συναινέσει
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις συνεχίζονται τα δημοσιεύματα περί σεναρίων έμμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" κάλεσε επιτακτικά τη γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε την αγορά χρέους υπερχρεωμένων κρατών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανάσα για την Ελλάδα, ωστόσο θα σήμαινε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας για να πειστεί η Γερμανία που θα αναλάμβανε επιπλέον βάρος.
"Για να καταστήσουμε την ασπίδα αποτελεσματικότερη, πρέπει χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο να καταβάλλουν το μερίδιό τους", λέει ο κ. Γιούνκερ.
"Θα ήταν λάθος να ορίσουμε ζώνες ταμπού", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ απευθυνόμενος σε στελέχη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου που είχαν απορρίψει τις προηγούμενες ημέρες αλλαγές στο μηχανισμό διάσωσης του ευρώ.
Στην ερώτηση αν η Άγκελα Μέρκελ είναι εξίσου καλή Ευρωπαία όσο ο Χέλμουτ Κολ ο κ. Γιούνκερ απαντά: "Ο Χέλμουτ Κολ ήταν καλός, και η Άγκελα Μέρκελ δεν είναι κακή, αλλά εν προκειμένω ‘καλός’ και ‘δεν είναι κακός’ σημαίνουν το ίδιο".
Το σχέδιο Ρέγκλινγκ
Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ταμείου σταθεροποίησης "EFSF" Κλάους Ρέγκλινγκ φέρεται ως εμπνευστής του σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ αναφέρει ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Ντερ Σπίγκελ που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
Βασικά σημεία του ρεπορτάζ προδημοσίευσε το "Spiegel-Online".
Σύμφωνα με το περιοδικό, το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας ανάγεται σε πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ.
Πριν από λίγες εβδομάδες ο κ.Ρέγκλινγκ πρότεινε στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης και στην Κομισιόν μία εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις αναφορικά με τα χρέη της Ελλάδας.
Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών φέρεται να το χαρακτήρισε "καλή ιδέα".
Επαναγορά ομολόγων
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του διευθυντή του "EFSF", σύμφωνα με το Spiegel είναι ότι "θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και - σημαντικότερο - δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές αφού κανείς δεν θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του".
Βάσει του σχεδίου το Ταμείο από τα μέσα που διαθέτει θα δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της.
Επειδή η αξία των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή κάτω από την ονομαστική τους τιμή η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις τους.
Το Spiegel επισημαίνει ότι ο κ.Ρέγκλινγκ είχε επεξεργαστεί με επιτυχία αντίστοιχο σχέδιο για τη διάσωση των υπερχρεωμένων Φιλιππίνων κατ΄εντολήν του ΔΝΤ στη δεκαετία του 90. ΠΗΓΗ:News 247
Σχόλια