ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΄21









1.
  Το  παππαδοπαίδι ο Κιουταχής
Τουρκαλβανό τον βάπτισε η ιστορία και ήταν πάντα παρών και αντίπαλος τον Ελλήνων σε κάθε στιγμή του αγώνα .Και να σκεφτεί κάποιος 'οτι ήταν γιος Ρώσου χριστιανού παππά που αιχμαλωτίστηκε απο τους Τούρκους οταν ήταν 10 χρονών

2. Ο Μπεκτασής Ανδρούτσος

Στο πάνθεον των ηρώων βρίσκεται πολύ ψηλά (αν και προσωπικά τον θεωρώ καιροσκόπο) αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Δυσσέας όταν ήταν στην αυλή του Αλη πασά είχε ασπαστεί των μουσουλμανισμό και ήταν μέλος μια σέκτας των μπεκτασί ντερβίς.


3.
Τζαβελαίοι μωραίτες

Η επίσημη ιστορία τους θέλει Σουλιώτες . Οι πληροφορίες τους θέλουν να κατάγονται απο την Ολυμπία "Σημαντικότατη σε ισχύ οικογένεια εκεί στα μέρη της Ολυμπίας στις αρχές του 1700 ήταν οι Τζαβελαίοι . Επειδή έγινε ένας βιασμός μια έμορφης Τζαβέλαινας απο απο τον αγά της περιοχής , έσφαξαν τον αγά και αλλους Τούρκους και μετακόμισαν στο Σούλι. "



4.
Το εξώγαμο του Κωλοκοτρώνη

Για τον γέρο του Μωριά ξέρουμε ότι σε ηλικία 20 ετών παντρεύεται με την Αικατερίνη Καρούζου με την οποία απέκτησε τρεις γιους: τον Πάνο, που θα σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο του 1825, τον Ιωάννη – Γενναίο και τον Κωνσταντίνο – Κολίνο και τρεις θυγατέρες, τις οποίες και καλοπάντρεψε.Το 1806 αναγκάζεται να εγκατασταθεί την Ζάκυνθο, όπου για 15 χρόνια θα αγωνίζεται να μεγαλώσει το παιδιά του, αλλά εκεί θα θάψει τη σύζυγό του.


Χήρος και πενηντάρης ήταν οταν ξέσπασε η επανάσταση ε δεν άντεξε .Κάπου εκεί στο τέλος της επανάστασης στην Υδρα έρχεται στην ζωή άλλο 'ενα παιδί του αγόρι και αυτό . Πήρε το όνομα Πάνος είς μνήμη του αδικοσκοτωμένου γιού του και ήταν καρπός της σχέσης του γέρου Κωλοκοτρώνη με μια καλόγρια.


5.
Κι άλλο ξωγαμο

Ο Διονύσιος Σολωμός, ο μεγαλύτερος νεοέλληνας ποιητής, γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικολάου Σολωμού και της υπηρέτριας του Αγγελικής Νίκλη.



6.
Ενας Αιγύπτιος απο την Καβάλα

Ο Ιμπραήμ πασάς ήταν Καβαλιώτης. Την μάννα του την ξέρουμε σίγουρα. Ήταν Χριστιανή, χήρα κάποιου που λέγονταν Τουρματζής. Αυτή τη χήρα Τουρματζή παντρεύτηκε ο αρβανίτης Μεχμέτ Αλής, ο κατόπιν αρχηγός της αιγυπτιακής δυναστείας, πού καταλύθηκε εδώ και μερικά χρόνια.


Όσο για τον πατέρα του Ιμπραήμ, οι γνώμες διχάζονται. Μερικοί τον θέλουν γιο της χήρας από τον πρώτο της γάμο και κάποιοι άλλοι πάλι, γνήσιο γιο του Μεχμέτ - Αλή, πού τον απόκτησε ύστερα από τον γάμο του με την χήρα.


Μάλλον ήταν γιος του Τουρματζή, γιατί η διαφορά ηλικίας του Μεχμέτ Αλή με τον Ιμπραήμ είναι μόλις είκοσι χρόνια και φαίνεται μάλλον πιθανό, ότι τον είχε η χήρα όταν παντρεύτηκε το Μεχμέτ.


Πάντως ο Μεχμέτ τον υιοθέτησε.


7.
Η πρώτη απογραφή

Οταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα , στη χώρα κυκλοφορούσαν ομάδες ανθρώπων σαν αγέλες ζώων, χιλιάδες ορφανά περιεφέρονταν ημίγυμνα μέσα στις λάσπες και τα ερείπια.Οι περισσότεροι άμαχοι είχαν καταφύγει στα νησιά.

Ετσι η πρώτη απογραφή του Ελληνικού κράτους φέρνει
την Υδρα με 12.465 κάτοικους
την Ερμούπολη στην Σύρο με 12.392
το Ναύπλιο με 9.458   ΠΗΓΗ:ΣΚΟΝΗ  ΤΗΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!