ΣΧΕΔΙΟ Β ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΜΝΗΜΟΝΙΟ Γ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ




ΦΩΤΟ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ
Οι πειραματισμοί για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται.  Με τις παλιές προτάσεις (σκληρή λιτότητα σε συνδυασμό με βαριά φορολογία) να παραμένουν σε ισχύ, στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσής του βρίσκεται το «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα.

Στο τραπέζι έχει πέσει (με συνέντευξη που δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπήγκελ») η πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που περιλαμβάνει νέο τρόπο ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η πρόταση Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το «Σπήγκελ» κατατέθηκε στην τελευταία συνάντηση των υπουργών του Eurogroup (επομένως την γνώριζε ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών).

Σύμφωνα με αυτήν η Ελλάδα θα λάβει δάνειο από το Ταμείο και με τα χρήματα θα επαναγοράσει τα ομόλογά της, που η αξία τους βρίσκεται στο 70% της ονομαστικής τους τιμής. Σκοπός είναι να μειωθεί το χρέος και να καταστεί δυνατόν η Ελλάδα να βγει γρηγορότερα στις αγορές.

Ελλοχεύει, βέβαια, πάντα ο κίνδυνος μια τέτοια κίνηση να ανεβάσει την τιμή των ελληνικών ομολόγων (οπότε θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα από την επαναγορά τους).

Και βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «Σχέδιο Β» θα περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, καθώς και την βεβαιότητα ότι η χώρα μπαίνει πλέον πλήρως υπό διεθνή έλεγχο – με όλα τα δάνειά της, παλιά και καινούργια, να τρέχουν.

Γι’ αυτό άλλωστε και η προοπτική ενός νέου σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας – καθώς όλοι συμφωνούν ότι το Σχέδιο Α δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα – δεν λειτουργεί ανασχετικά όσον αφορά στα μέτρα.

Αντίθετα, από σήμερα ξεκινούν και πάλι οι συναντήσεις των εκπροσώπων της τρόικας με το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να συμφωνηθεί το νέο πακέτο σκληρών μέτρων, για την τριετία 2012-2014 (παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι «το Μνημόνιο τελειώνει το 2013»).

Πρόκειται για μέτρα της τάξης των 13 δις ευρώ που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να λάβει την τριετία 2012-2014.

Χθες, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Tagesspiegel, είπε ότι η χώρα του συμφωνεί τελικά στην ενίσχυση του μηχανισμού σταθερότητας.

Αλλά είναι προφανές ότι η ενίσχυση αυτή γίνεται με σκοπό την παροχή δανείων για επαναγορά ομολόγων και τελικό στόχο τον απόλυτο έλεγχο των χωρών που αντιμετωπίζουν βαριά δημοσιονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αυτή τη στιγμή το ποσό του ταμείου είναι 750 δις ευρώ (από τα οποία τα 310 δις ευρώ προέρχονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ) και δεν μπορεί να δανείσει πάνω από 250 δις ευρώ, ποσό που θεωρείται μικρό.

Έτσι, μπορούμε πλέον να πούμε ότι η Γερμανία ετοιμάζει για την Ελλάδα το Σχέδιο Β και η τρόικα το Μνημόνιο Γ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!