ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ- ΜΙΑ ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ




Ιωάννης Γαλατάς (RIEAS Αναλυτής Ασύμμετρων Απειλών)

Copyright: www.rieas.gr

Το παρόν γράφτηκε με αφορμή την πρόσφατη πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την κατασκευή «φράχτη» στην περιοχή της Νέας Βύσσας στον Εβρο προκειμένου να ελεγχθεί το πρόβληματα της λαθρομετανάσευσης στην Ελλάδα. Ας δούμε λοιπόν το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, διαβάζοντας και λίγο πίσω από τις δηλώσεις και τους ανθρώπους που τις εκφέρουν.


Συνοριακός φράκτης Melilla (σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου)
Ολοι μας αναγνωρίζουμε ότι η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς οι συνέπειες που τη συνοδεύουν αγγίζουν πτυχές που διαταράσσουν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού με ενδεχόμενες απρόβλεπτες συνέπειες.
Όμως παρά την αναγνώριση του προβλήματος ουδείς διαχρονικά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επίλυσης του με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γιγαντώνεται καθημερινά. Όλα τα προβλήματα

Συνοριακός φράκτης Ceuta (σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου)
έχουν λύσεις αρκεί οι κυβερνώντες να επιθυμούν την επίλυση τους αντί να συστήνουν επιτροπές μελέτης που απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα.
Η λαθρομετανάστευση στην ανεξέλεγκτη παρούσα κατάσταση απαιτεί σκληρά μέτρα τα οποία μπορεί να μην συνάδουν με τις τρέχουσες ανθρωπιστικές αντιλήψεις εντός και εκτός Ελλάδος. Όμως κάποιος πρέπει να προστατέψει τις δομές της Ελληνικής κοινωνίας και τους κατοίκους αυτής της χώρας που τείνουν να καταστούν όμηροι εντός των τειχών. Επειδή «όταν θωρακίζεις μια πόρτα, αδυνατίζουν τα παράθυρα», θα πρέπει η χώρα συνολικά να πάρει τα κατάλληλα μέτρα τόσο στα σύνορα της όσο και στο εσωτερικό της. Τα προτεινόμενα είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις γνωστών κύκλων. Όμως «δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά».
H πραγματικότητα
• Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο περίπου 128.000 παράνομων μεταναστών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 512.000. Μόνο από την Τουρκία το πρώτο 11μηνο του 2010 μπήκαν περίπου 50.000 παράνομοι μετανάστες, εξ αυτών οι 43.500 από τον Έβρο. Το 2009 συνελήφθησαν 126.145 λαθρομετανάστες.
• Περιοδικό «Σπίγκελ»: «Ένας στους οκτώ λαθρομετανάστες έρχεται στην ΕΕ μέσω Ελλάδος ... η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πολύ ανησυχητική την κατάσταση στον Έβρο: Στις πόλεις, χιλιάδες μετανάστες ζητιανεύουν στους δρόμους. Εκατοντάδες προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ένα από τα πλοία με προορισμό την Ιταλία. Ακόμα και το γερμανικό Υπ. Εσωτερικών, που έστειλε το Νοέμβριο αντιπροσωπεία για επί τόπου αυτοψία, ανησυχεί και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα μέτρα για βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων. Οι αστυνομικοί της ΕΕ (Frontex) βοηθούν την Ελλάδα στον έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων και στη μεταφορά των προσφύγων στα στρατόπεδα υποδοχής. Ασαφές παραμένει όμως τι θα γίνει στη συνέχεια. Η κατάσταση στα ελληνικά κέντρα υποδοχής προσφύγων θεωρείται καταστροφική. Επιπλέον, το ελληνικό σύστημα χορήγησης ασύλου δεν αντέχει λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων»
• Εφημερίδα «Νόιε Βεστφέλισε» (Ιαν 2010): «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κύματα των προσφύγων που δέχεται...Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν παράνομα σήμερα στη χώρα, που ως γνωστόν πλήττεται από την οικονομική κρίση. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ισπανία. Αντιδρώντας η Ευρώπη προσπαθεί να κλείσει τα περάσματα. Η Γαλλία ακολουθεί πολιτική απέλασης των Ρομά, η Ιταλία και η Ισπανία ενισχύουν τους ελέγχους, ενώ η Ελλάδα σχεδιάζει την κατασκευή συνοριακού φράχτη. Όλα αυτά δεν είναι δόκιμα μέτρα. Με τον τρόπο αυτόν δεν μπορεί να αναχαιτισθεί το κύμα των προσφύγων. Ο κόσμος θα πρέπει επιτέλους να φροντίσει έτσι ώστε να εξαφανιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες. Ο κόσμος θα πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινος και όχι να χτίζει φράχτες»
• Η Τουρκία στέλνει ή υποθάλπτει την είσοδο στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών χρησιμοποιώντας τους ως το μέγιστο "ασύμμετρο όπλο".
• Μ. Γκαντάφι (Al Jazeera TV [Qatar] – 10 Απρ 2006): «Τα 50 εκ Μουσουλμάνων στην Ευρώπη θα τη μετατρέψουν σε λίγες δεκαετίες σε Μουσουλμανική Ήπειρο. Ο Αλάχ κινητοποιεί την Μουσουλμανική Τουρκία να μπει στην ΕΕ – άλλα 50 εκ Μουσουλμάνοι. Η Αλβανία και η Βοσνία είναι ήδη στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ή θα γίνουν Μουσουλμάνοι ή θα πρέπει να κηρύξουν πόλεμο κατά του Ισλάμ.» (βλέπε: http://anthrocivitas.net/forum/showthread.php?t=4232)
• Διαβάστε επίσης ((http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=30675) ποιές είναι οι αναμενόμενες εξελίξεις σε μια χώρα στην οποία το ποσοστό των Μουσουλμάνων υπερβαίνει το 5%.
Τέλος, από την στιγμή που δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης του όλου προγράμματος από την Ε.Ε. το όλο σχέδιο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Η υποκρισία
• Μικέλε Τσερκόνε εκπρόσωπος της αρμόδιας ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ: "Η κατασκευή φρακτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων".
• Βόλφγκανγκ Γκρεντς στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας: «Εάν η ΕΕ επιτρέψει την οικοδόμηση του εν λόγω φράχτη, τότε παραβιάζει και η ίδια τις θεμελιώδεις αρχές της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ... Με τον τρόπο αυτόν η ΕΕ οχυρώνεται ως νησίδα των πλουσίων έναντι ανθρώπων που διώκονται στις πατρίδες τους ή δραπετεύουν από την φτώχεια ... Θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην Ευρώπη το γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο κατανέμονται σε διάφορες περιοχές της χώρας με ειδική ποσόστωση. Με τον τρόπο αυτό θα κατανέμονται οι πρόσφυγες στις διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ».
• ΚΚΕ: «ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Εβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων. Δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν τη σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού».
• Τμήμα Δικαιωμάτων του Συνασπισμού: «Οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί σχεδιασμού δημιουργίας φράκτη στον Εβρο αποτελούν ένα νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων».
• ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ζητήματα που αφορούν τους μη νόμιμους μετανάστες αλλά και κάτοικοι (?) του Εβρου: «Δώρον – άδωρον. Η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών επιλέγει να περνάει από το ποτάμι και όχι από τα χωράφια. Σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο
φράκτης δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αλλά αντίθετα θα κερδίσει χρήματα η
κατασκευαστική εταιρεία και κυρίως οι σύγχρονοι δουλέμποροι καθώς θα δυσκολέψει η δουλειά
τους και άρα θα ζητούν περισσότερα χρήματα από τους μη νόμιμους μετανάστες για να τους
περάσουν στην απέναντι πλευρά (σημ.: αυτή τη στιγμή το κόστος του περάσματος είναι 400-500
ευρώ). Ωστόσο επειδή τα χερσαία σύνορα επεκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα, θα βρουν άλλα
σημεία να εισέρχονται στη χώρα μας».

Πίσω από την υποκρισία

• Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσερκόνε επιμένει στην εύρεση πολιτικής λύσης εκφράζοντας την ελπίδα να
υπάρξει το συντομότερο δυνατό τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, ώστε, τελικά, να
αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.

• Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες που ανοικτά υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα

χρησιμοποιήσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ως μοχλό πίεσης σε περαιτέρω
προσπάθειες/ενέργειες τους προς την κατεύθυνση αυτή.

• Ίσως κάποιοι επιθυμούν να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μακράς παραμονής και εξέτασης των

αιτημάτων ασύλου των μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να φτάσουν
στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λύσεις-Προτάσεις

Χωρίς να μειώνω τη σημασία των πολιτικών/διακρατικών/διπλωματικών λύσεων/προσεγγίσεων και τη
συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστευτικών κυμάτων, εκτιμώ ότι
πλέον χειροπιαστά μέτρα θα συμβάλουν θετικά προς την ανακοπή της ασύμμετρης απειλής που τα
τελευταία χρόνια βιώνει η Πατρίδα μας. Το θέμα είναι οι λαθρομετανάστες να μην πατήσουν Ελληνικό
έδαφος. Σε αντίθετη περίπτωση η σύλληψη τους αποτελεί απλώς μέρος του προβλήματος.
Αναλυτικότερα:


Νομός Εβρου

• 1η Ζώνη: Διαπλάτυνση ποταμού κατά 10-20μ τουλάχιστον (διπλή προοπτική:
λαθρομετανάστευση – απειλή γεφυροποίησης ΤΕΔ)
• 2η Ζώνη: Κατασκευή ηλεκτροφόρου φράκτη καθόλο το μήκος των συνόρων με Τουρκία με
σύστημα υπόγειων αισθητήρων και αισθητήρων επί του φράκτη. Εγκατάσταση
αυτοματοποιημένων μη επανδρωμένων φυλακίων ελέγχου και τηλεκατευθυνόμενης
αντίδρασης/ανάσχεσης
• 3η Ζώνη: Ναρκοθέτηση περιοχών πίσω από τον φράκτη
• 4η Ζώνη: Ανασύσταση “σώματος επιτήρησης συνόρων” (border patrols) κατά τα Αμερικανικά
πρότυπα – σήμερα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι περισσότεροι συνοριοφύλακες υπηρετούν στην
Αθήνα. Παροχή σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων αλλά και κινήτρων. Συνέχιση συνδρομής
κλιμακίων Frontex ΕΕ
• 5η Ζώνη: Στρατηγική υποστηρικτική αναδιάταξη υπαρχόντων φυλακίων/ περιπόλων ΕΔ
• 6η Ζώνη: Ενάερια επιτήρηση με UAVs ή mini-UAVs
Βόρεια σύνορα (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία)
• Επιτήρηση με UAVs ή mini-UAVs
• Άμεση επέμβαση συνοριοφυλάκων σε περίπτωση διαπίστωσης λαθραίας εισόδου –
υποστήριξη από Αεροπορία Στρατού
• Εγκατάσταση δικτύου αισθητήρων σε στρατηγικά περάσματα
Νησιά Αιγαίου
• Αλλαγή πολιτικής εμπλοκής με διακινητές λαθρομεταναστών - προειδοποιητικά πυρά & πυρά
κατά βούληση (shoot to kill). Να σταματήσει επιτέλους το ανέκδοτο της «αυτοβύθισης» των
λαθρεμπορικών άμα τη θέα του ΛΣ
• Περιπολία θαλασσών από Ακτοφυλακή/ΛΣ και Frontex
• Χρήση θαλασσίων μη επανδρωμένων περιπολικών USVs (στα πρότυπα του Ισραηλινού
Protector που αναπτύσσει ταχύτητα έως 70km/h), εξοπλισμένα με ραντάρ, αισθητήρες και
οπλικά συστήματα
• Εναέρια επιτήρηση με UAVs ή mini-UAVs
• Συντήρηση/ανανέωση/αντικατάσταση ήδη υπαρχόντων συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης.
Λαθρομετανάστες εσωτερικού
• Συστηματική “σάρωση” (ΕΛΑΣ) περιοχών στις μεγάλες πόλεις στις οποίες λαθροβιούν
λαθρομετανάστες
• Συστηματική ταχεία κατηγοριοποίηση συλληφθέντων βάσει πρωτοκόλλου ταξινόμησης. Όσοι
δεν πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές χορήγησης πολιτικού ασύλου απελαύνονται με
ταχείες διαδικασίες στις χώρες προέλευσης τους. Εάν οι χώρες προέλευσης αρνηθούν να
τους παραλάβουν και να πληρώσουν τα έξοδα μετακίνησης, απομόνωση λαθρομεταναστών
σε βραχονησίδες με υποστήριξη διαβίωσης/επιβίωσης για 7-10 ημέρες. Κοινοποίηση
ισχυουσών διατάξεων στις χώρες συνήθους προέλευσης λαθρομεταναστών και ενημέρωση
τους για το επείγον της παραλαβής τους.
• Αυστηρές ποινές σε όσους χρησιμοποιούν λαθρομετανάστες για οποιαδήποτε εργασία –
δυσβάστακτο χρηματικό πρόστιμο και κλείσιμο επιχείρησης με συνοπτικές διαδικασίες (πχ.
σύλληψη λαθρομεταναστών εντός εργοστασίου χωρίς νόμιμα χαρτιά = κλείσιμο επιχείρησης
χωρίς αναστολή).
• Οσοι μετανάστες διαθέτουν τα νόμιμα χαρτιά θα έχουν και τις ανάλογες υποχρεώσεις σε
θέματα παιδείας, υγείας, φορολογίας κλπ. Τέρμα το “τζάμπα” και τα εκατομμύρια ευρώ για
περίθαλψη

• Αυστηρές ποινές για τους δουλεμπόρους: Συλλαμβάνονται? Καταδικάζονται σε 20ετή

φυλάκιση χωρίς αναστολή.

Ευρωπαϊκή Ένωση

• Άρνηση επανεισόδου σε λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν σε χώρες της ΕΕ φέροντες
έγγραφα προσωρινής διαμονής από την Ελλάδα. Να τους προωθήσουν στις χώρες
προέλευσης τους εκείνοι που τους συνέλαβαν. Εάν θέλουν να έχει λόγο ύπαρξης η Ενωμένη
Ευρώπη τότε πρέπει να συμπεριφέρονται αναλόγως, να μοιράζονται αναλόγως και να
συνεισφέρουν αναλόγως.

Το μέλλον

Η ασύμμετρη επίθεση κατά της Πατρίδος έχει από καιρού δρομολογηθεί. Η έστω και καθυστερημένη
αντίδραση της Πολιτείας πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε κόστος και σε συλλογικό επίπεδο. Η
Πολιτεία θα πρέπει να θέσει προς όλους – εντός και εκτός συνόρων – το απλό ερώτημα «Θέλετε ή όχι
να ελεγχθεί το φαινόμενο της αθρόας λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα;» Εάν και σε αυτό το θέμα το ρίξουμε στον διάλογο τότε το παιχνίδι είναι χαμένο πριν καν αρχίσει. Εάν ΝΑΙ «εμείς θα εφαρμόσουμε τα ακόλουθα μέτρα». Εάν ΟΧΙ «τότε να μην παραπονεθείτε ξανά και για τίποτα είτε μένετε στον Έβρο και στην Αθήνα ή στο Λονδίνο και το Παρίσι». Άπαντες θα πρέπει να κατανοήσουν επιτέλους
ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και ζωτικής σημασίας.

Μπορεί το «χρήματα υπάρχουν» να αποδείχτηκε ψευδές, όμως το «λύσεις υπάρχουν» δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Δεν χρηματοδοτεί η ΕΕ την επίλυση του προβλήματος στα ανατολικά σύνορα της? Να βρούμε τα χρήματα από όσα έχουν απομείνει.


Φοβούνται οι Εβρίτες για διαπλοκή μεγα-εργολάβων? Να συστήσουν οι ίδιοι κοινοπραξία

και να το κατασκευάσουν οι ίδιοι ώστε να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή το έργο.

Είναι οι λαθρομετανάστες «εισβολείς» στη χώρα μας? Εάν ναι, τότε οι ΕΔ της χώρας να πράξουν αυτά που προβλέπουν οι όρκοι και τα σχέδια τους. Εάν όχι, τότε δεν έχουν λόγω ύπαρξης και φυσικά δεν έχει λόγο ύπαρξης ο φράχτης και κάθε φράχτης.


Η αλλοίωση του εθνικού κοινωνικού ιστού αποτελεί πλέον λυπηρή πραγματικότητα και το σημείο της

«μη αναστροφής» είναι πλέον ορατό. Οι λαθρομετανάστες αποτελούν «εχθρό» για τη χώρα και την
Ευρώπη και στον «πόλεμο» αυτόν δεν χωρούν ελαστικές προσεγγίσεις και δεν υπάρχουν «καλοί» και
«κακοί» εχθροί!

Η πρόταση του αρμόδιου Υπουργού για την εγκατάσταση «φράχτη» στον Εβρο,σηματοδοτεί θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή αρκεί να μην εμπίπτει στη γνωστή τακτική «πομφολύγων» και να συνοδεύεται από ανάλογα μέτρα υποδομής και υποστήριξης. Δεν πρόκειται για «φράχτη για πρόβατα» αλλά για μείζονα αμυντικό σχεδιασμό που πρέπει να τύχει της ανάλογης μελέτης προκειμένου να αποδώσει καρπούς λαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για πειραματισμούς. Ο χρόνος θα δείξει εάν όντως ενδιαφέρονται για την επίλυση του προβλήματος ή εάν αποτελούν μέρος του προβλήματος.


Τέλος, προς αποφυγή κάθε ηθελημένης παρερμηνείας καθιστώ σαφές ότι και η παρούσα παρέμβαση

αφορά αποκλειστικά τους λαθρομετανάστες και όχι τους νόμιμους μετανάστες ή τους δικαιούμενους
πολιτικό άσυλο αλλοδαπούς. Δυστυχώς ακόμη και τα αυτονόητα απαιτούν επί των ημερών μας
επεξηγήσεις...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!