ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ


Πρόκειται για μια εξέλιξη ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας, η οποία ενδεχομένως άπτεται και του μέλλοντος του Ιράκ…
Όπως ανακοινώθηκε, βρετανική εταιρία που είχε αναλάβει να διεξάγει έρευνες στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ανακοίνωσε ότι εντόπισε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.Πρόκειται για την εταιρία Heritage Oil, η οποία εκτιμά ότι το σημείο στο οποίο ανακαλύφθηκε το κοίτασμα, στο Δυτικό τμήμα του Κουρδιστάν, περιέχει 12,3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου!Η εταιρία εκτιμά ότι η άντληση του φυσικού αερίου μπορεί να ξεκινήσει το 2015.





Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε μερικά από τα δεδομένα του προβλήματος στην περιοχή: Οι Κούρδοι έχουν εδώ και πολλά χρόνια «υιοθετηθεί» από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.


Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Βόρειο Ιράκ, συνιστά επί της ουσίας κράτος εν αναμονή.


Η επιπρόσθετη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή ενισχύει σενάρια όπως αυτό της τριχοτόμησης του Ιράκ, ανάμεσα σε Σουνίτες, Σιίτες και Κούρδους.


Ενδεχόμενη απόσχιση του Κουρδιστάν και δημιουργία κράτους θα δημιουργήσει μέγιστο πρόβλημα σε Τουρκία, Συρία και Ιράν, αφού όλες αυτές οι χώρες έχουν κουρδικούς πληθυσμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε γειτονικές με το ιρακινό Κουρδιστάν περιοχές.


Η εδαφική συνέχεια είναι αυτονόητο ότι θα προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις στις προαναφερθείσες χώρες, με αποτέλεσμα την αστάθεια στην περιοχή, μια εξέλιξη η οποία, ενδεχομένως, εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς δυτικών δυνάμεων για την ευρύτερη περιοχή, αφού θα ασκήσει πίεση σε καθεστώτα τα οποία θεωρούνται από προβληματικά μέχρι «μη φιλικά».


Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση θα σηματοδοτήσει εξελίξεις, ενώ βραχυπρόθεσμα θα προκαλέσει εντάσεις και στο πλαίσιο των εύθραυστων ισορροπιών ανάμεσα σε σουνίτες, σιίτες και Κούρδους στο καθεστώς της Βαγδάτης.Defencepoint.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!