Ο Παναμάς αρχίζει να επιστρέφει μετανάστες με πτήσεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ


Reuters Ένας Παναμάς αξιωματικός μετανάστευσης ελέγχει Κολομβιανούς μετανάστες που συνελήφθησαν αφού πέρασαν παράτυπα στον Παναμά μέσω του επικίνδυνου Darien Gap, ενώ τους περνούν χειροπέδες πριν επιβιβαστούν στην πρώτη πτήση επαναπατρισμού με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Tocumen, στην Πόλη του Παναμά, Παναμά, 20 Αυγούστου 2024.Reuters
Οι Κολομβιανοί με ποινικό μητρώο αποτελούν την πρώτη ομάδα που στάλθηκε πίσω

Ο Παναμάς ξεκίνησε την Τρίτη τον επαναπατρισμό μεταναστών χωρίς έγγραφα με πτήσεις που χρηματοδοτούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κίνηση έρχεται λιγότερο από δύο μήνες αφότου ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο ορκίστηκε πρόεδρος του Παναμά.

Ο κ. Mulino έκανε εκστρατεία με την υπόσχεσή του να «κλείσει» το Darién Gap, το επικίνδυνο τμήμα της ζούγκλας που πέρασαν πέρυσι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο μετανάστες στο δρόμο τους βόρεια από τη Νότια Αμερική.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι συμφώνησε να πληρώσει για τις πτήσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει την παράτυπη μετανάστευση.

Μια ομάδα 29 Κολομβιανών με ποινικό μητρώο ήταν η πρώτη που επιστράφηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπεγράφη από κοινού από τον υπουργό Εξωτερικών του Παναμά και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τον Παναμά με 6 εκατομμύρια δολάρια (4,6 εκατομμύρια λίρες) για εξοπλισμό, μεταφορές και επιμελητεία για την «απομάκρυνση αλλοδαπών υπηκόων που δεν έχουν νόμιμο βάση να παραμείνουμε στον Παναμά».

Η μετανάστευση είναι ένα καυτό θέμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και η ροή των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά της με το Μεξικό παρακολουθείται στενά.

Η συμφωνία με τον Παναμά στοχεύει να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ, σταματώντας τους νοτιότερα.

Το Darién Gap, μια έκταση ζούγκλας που απλώνεται στην Κολομβία και τον Παναμά, είναι ένα φυσικό σημείο συμφόρησης για όσους κατευθύνονται από τη Νότια προς τη Βόρεια Αμερική.

Το 2023, υπολογίζεται ότι 520.000 άνθρωποι έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι με τα πόδια, πολλοί από τους οποίους χρειάστηκε να πληρώσουν συμμορίες που λεηλατούν αυτούς που επιβιβάζονταν στη διάβαση.

Ο Πρόεδρος Mulino, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που διέρχονται από τον Παναμά, χαρακτήρισε την κατάστασή τους ως «θλιβερή».

«Οι περισσότεροι από αυτούς είναι από τη Βενεζουέλα», εξήγησε. "Είναι ανθρώπινα όντα... υπάρχουν οικογένειες που διαλύονται, παιδιά πέντε ή έξι ετών των οποίων οι γονείς έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της διέλευσης. Δεν ξέρουμε καν ποιοι είναι ή πώς ονομάζονται."

Getty Images Μια μετανάστρια περπατά δίπλα στη ζούγκλα μεταφέροντας την κόρη της κοντά στο χωριό Bajo Chiquito, τον πρώτο συνοριακό έλεγχο της επαρχίας Darien στον Παναμά, στις 22 Σεπτεμβρίου 2023.Getty Images
Η διάσχιση του κενού Darién με τα πόδια διαρκεί αρκετές ημέρες και είναι γεμάτη κινδύνους

Ο πρόεδρος είχε πει νωρίτερα ότι οι πτήσεις θα οδηγούσαν σε πρώτη φάση τους μετανάστες στην Κολομβία, τη χώρα από την οποία εισήλθαν στον Παναμά.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα οργανωθούν πτήσεις από την Κολομβία για τον επαναπατρισμό τους στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης του Παναμά, οι Βενεζουελάνοι αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο μεταναστών που διασχίζουν το χάσμα Darién, ακολουθούμενοι από Κολομβιανούς, Ισημερινούς και Αϊτινούς.

Υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία στην περιοχή ότι η ροή όσων εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες εάν δεν επιλυθεί η πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση των αμφισβητούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων.

Πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μεγάλος αριθμός Βενεζουελανών σχεδίαζε να μεταναστεύσουν σε περίπτωση που κερδίσει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Η ένταση ήταν υψηλή από τότε που ανακηρύχθηκε νικητής από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο που κυριαρχείται από την κυβέρνηση, με το αποτέλεσμα να απορρίπτεται ως δόλιο από την αντιπολίτευση και να αμφισβητείται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος του Παναμά Μουλίνο νωρίτερα αυτό το μήνα πρόσφερε στον Μαδούρο «ασφαλή διέλευση» ώστε ο Βενεζουελανός ηγέτης να φύγει σε τρίτη χώρα, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον κ. Μαδούρο, ο οποίος προειδοποίησε τον Παναμά ομόλογό του να μην «μπλέξει» με τη Βενεζουέλα.

https://www.bbc.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»