Μυστήριο καλύπτει τον σκελετό του «Τάφου του Κέρβερου»

Αύγουστος 15, 2024. Ελλάδα.

Στον τάφο υπάρχει πίνακας δύο ιχθυοκένταυρων, ή θαλάσσιων Κενταύρων, που κρατούν μια κυκλική ασπίδα δίπλα σε δύο μωρά που μοιάζουν με τον Έρωτα. (φωτό: Από Μητροπολιτική Περιοχή της Νάπολης, Υπουργείο Πολιτισμού, Ιταλία)

Μυστήριο καλύπτει η ανακάλυψη ενός τάφου 2.200 ετών, ο οποίος είναι διακοσμημένος με εκπληκτικές ασυνήθιστες τοιχογραφίες με τρικέφαλους του κάτω Κόσμου, του Κέρβερου και ιχθυοκένταυρων- θαλάσσιων Κενταύρων με κεφάλι και κορμό ανθρώπου, μπροστινά πόδια ενός αλόγου και την ουρά ενός ψαριού!

Η ανακάλυψη έγινε στην Ιταλία πέρυσι, οι αρχαιολόγοι ωστόσο είναι  εκστασιασμένοι και προβληματισμένοι αφού δεν βρήκαν κάποια στοιχεία για την ταυτότητα του σκελετού στον Τάφο του Κέρβερου.

Η ταφή ήρθε στο φως μετά από ανασκαφές στο Giugliano που βρίσκεται κοντά σε μια αρχαία νεκρόπολη των ρωμαϊκών χρόνων.

Αυτές οι ανασκαφές αποκάλυψαν τον σκελετό ενός ατόμου που ήταν καλυμμένο με σάβανο και περιτριγυρισμένο από διάφορα ταφικά αντικείμενα, όπως βάζα με αλοιφή και μια strigil – ξύστρα (σημείωση από λεξικό της Οξφόρδης: ξύστρα = όργανο προσωπικής υγιεινής  με κυρτή λεπίδα που χρησιμοποιήθηκε, ιδιαίτερα από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, για να ξύνουν τον ιδρώτα και τη βρωμιά από το δέρμα πριν από το λουτρό).

Ο νεκρός, ο οποίος βρισκόταν σε «άριστη κατάσταση συντήρησης», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, είχε κηδευτεί ανάσκελα. Φαίνεται ότι οι «ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του ταφικού θαλάμου» είχαν μεταλλοποιήσει το σάβανο.

Φωτογραφία που δείχνει  μέσα στον τάφο το σάβανο και μερικά άλλα ταφικά αντικείμενα.(Μητροπολιτική Περιοχή της Νάπολης, Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας)

Οι ερευνητές συνεργάζονται σε διάφορους τομείς – συμπεριλαμβανομένης της αρχαιολογίας, της χημείας, της παλαιοβοτανικής και της ανθρωπολογίας – για να μάθουν περισσότερα για το άτομο, το οποίο πιθανότατα ήταν ο «πρόγονος της οικογένειας για την οποία χτίστηκε το μαυσωλείο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 Η διεπιστημονική ομάδα σχεδιάζει να μελετήσει το σάβανο για να δει αν μπορούν να προσδιορίσουν πού κατασκευάστηκε το νήμα του. 

Εν τω μεταξύ, αρχαία δείγματα γύρης από τον τάφο υποδηλώνουν ότι ο νεκρός έλαβε θεραπεία με κρέμες που περιείχαν αψέντι, καθώς και Chenopodium , ένα γένος ποωδών, ανθοφόρων φυτών που ονομάζεται επίσης Χήνα, σύμφωνα με τη δήλωση.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθείστε στο Χ το  @Valkaniko

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»